Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

KALESMA_APOSTOLES2010_Page_1_Image_0001

 

Η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε) απευθύνεται στους εργάτες και τις εργάτριες, στα λαϊκά στρώματα, στους επιστήμονες, στους καλλιτέχνες, στους γονείς, στους νέους και τις νέες, στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που προβληματίζονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Η ΕΕΔΥΕ οργανώνει καμπάνια για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα καταδικάσει αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την πολιτική και τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη την υδρόγειο.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι:

Με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά, με τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, της ακτοφυλακής και της αστυνομίας, πολλές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε πολλά σημεία της γης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

EΠIXEIPHΣEIΣ TOY NATO

 • Επιχείρηση Enduring Freedom

Συμμετοχή στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, USCENTCOM: τρεις (3) αξιωματικοί με ευθύνη στο σχεδιασμό και διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν.

 • Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν)

Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του NATO. Συμμετέχουν συνολικά 230 αξιωματικοί και οπλίτες. Στους 30 αξιωματικούς και 111 οπλίτες προστέθηκαν από την αρχή του 2010 άλλοι 22 στρατιωτικοί για την εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού, 53 στελέχη της πολεμικής αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα χρόνο και 10 ακόμα αξιωματικοί για το αρχηγείο της κατοχικής δύναμης. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις αυτές παραμένουν στην Καμπούλ με ευθύνη κυρίως τη φύλαξη του αεροδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας.

 • Επιχείρηση Active Endeavour

Η Ελλάδα συμμετέχει με 66 αξιωματικούς και 365 οπλίτες και με εξοπλισμό: 1 φρεγάτα, 1 τορπιλάκατο, 1 υποβρύχιο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο που ξεκίνησε στις 6.10.2001. Μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) εκτελούν περιπολίες σε όλη τη Μεσόγειο.

 • Επιχείρηση JOINT ENTREPRISE (ΕΛΔΥΚΟ-2) Κοσσυφοπέδιο

Συμμετέχουν 92 αξιωματικοί και 738 οπλίτες, με στρατιωτικό εξοπλισμό.

 • Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ Σκόπια, ΠΔΓΜ (NHQT-Sk)

Συμμετέχει ένας αξιωματικός. Πρόκειται για κλιμάκιο του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να σταθμεύει στη χώρα.

 • Αλβανία (NHQT) (Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στην Αλβανία)

Συμμετέχουν 2 αξιωματικοί. Πρόκειται για τμήμα της δύναμης του ΝΑΤΟ που είχε εισβάλει στη χώρα για την «επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας» μετά την εξέγερση του 1997.

 • Ναυτική Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σομαλία OCEAN SHIELD

Συμμετέχουν 30 αξιωματικοί και 170 οπλίτες. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας. Διεξάγεται παράλληλα με την αντίστοιχη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία «ΑΤΛΑΝΤΑ».

ΕΠIXEIPHΣEIΣ THΣ EE ΣTA ΠΛAIΣIA THΣ EYPΩΠAΪKHΣ ΠOΛITIKHΣ AMYNAΣ KAI AΣΦAΛEIAΣ

Η ΕΕ έχει εγκαινιάσει, από το 2003, τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας, δράσεις δικαστικής και εισαγγελικής φύσης, δράσεις εκπαίδευσης ένοπλων δυνάμεων, αστυνομίας, δικαστικού σώματος, δραστηριότητες που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, πολλών χωρών, στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

Από την έναρξη της δράσης αυτής και μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ορισμένες αποτελούν συνέχεια προηγούμενων Νατοϊκών αποστολών στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Βόσνια Ερζεγοβίνη, ΦΥΡΟΜ, Σομαλία, Τσαντ, Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισσάου, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδονήσια.

ΑΣΙΑ

 • Αφγανιστάν: Αστυνομική-στρατιωτική επιχείρηση EUPOL AFGΗANISTAN. Αναπτυγμένη στην Καμπούλ και σε 16 επαρχίες. Προσωπικό 400 άτομα, το οποίο θα διπλασιαστεί. Εκπαίδευση αστυνομικών δυνάμεων και στενός συντονισμός με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ ΚΑΙ Α. ΕΥΡΩΠΗ

 • Γεωργία: EUMM Georgia + Georgia Border Support Team, επιχείρηση επιτήρησης συνόρων και επίβλεψης συμφωνίας ΕΕ-Ρωσίας. EUMM και EUJUST Themis, Επιχειρήσεις αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής «οικοδόμησης κρατικής δομής».
 • Στη Μολδαβία και Ουκρανία: EUBAM Moldova-Ukraine, επιχείρηση επιτήρησης συνόρων.

ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

 • Παλαιστίνη: Αστυνομική επιχείρηση EUPOL COPPS: Εκπαίδευση πολιτοφυλακής της Παλαιστινιακής Αρχής + EUBAM.
 • Ιράκ: Επιχείρηση δικαστικής αρωγής και εκπαίδευσης EUJUST LEX: Αποστολή εκπαίδευσης αστυνομικών δυνάμεων. Η παραμονή και η δράση της συνεχίζεται και αναβαθμίζεται από τον Ιούνιο 2009. Ήδη η παραμονή της έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο 2010.
 • Στην Ινδονήσια: Αποστολή για την επίβλεψη της περιοχής του Ατσεχ, ΑΜΜ

EΠIXEIPHΣEIΣ ΣTA ΠΛAIΣIA TOY ΟΗΕ

 • Αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL ναυτικής επιτήρησης, στα ανοιχτά του Λιβάνου. Αποτελείται από 19 αξιωματικούς και 144 οπλίτες. Είναι εξοπλισμένη με τορπιλάκατο ή κανονιοφόρο και ένα αρματαγωγό.
 • Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας αξιωματικός.
 • Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNMISUD, στο Σουδάν. Συμμετέχουν 4 αξιωματικοί.

Συνολικά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σ’ όλες τις επιχειρήσεις με 395 αξιωματικούς και 1727 οπλίτες.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι:

Στον πόλεμο που διεξάγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο ΙΡΑΚ και στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί και Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, γέροντες και παιδιά.

Οι νεκροί στις γραμμές των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και στις γραμμές της «συμμαχίας των πρόθυμων», των ιμπεριαλιστών υπολογίζονται σε παραπάνω από 6.000 στρατιωτικούς.

Η εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις βάζει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη ζωή των αξιωματικών, των στρατιωτών, των αστυνομικών και των άλλων Ελλήνων που συμμετέχουν σ’ αυτές.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να πληροφορηθεί ότι:

 • Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει σκληρά μέτρα κατά του λαού, στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, ξοδεύει δισεκατομμύρια Ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
 • Την ώρα που μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και περικόπτει και ανατρέπει κοινωνικά-ασφαλιστικά δικαιώματα, οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων που χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλων κρατών και λαών, στοιχίζουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια Ευρώ, το χρόνο.
 • Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων οξύνονται.
 • Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εντείνεται.
 • Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ προβλέπει νέα μέσα, νέους εξοπλισμούς, επέκταση των επεμβάσεων.
 • Η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που συντονίζεται με το ΝΑΤΟ, θα φορτώσει με νέα βάσανα του λαούς.
 • Εξυφαίνονται επικίνδυνα σχέδια στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Καυκάσου, σε όλη την Υδρόγειο.
 • Εξυφαίνονται επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
 • Προετοιμάζεται το έδαφος για την αποστολή και άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

 KALESMA_APOSTOLES2010_Page_4_Image_0001

Κάλεσμα ενάντια στις αποστολές στρατού 2010