5ος Aγώνας δρόμου ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην Τρίπολη – arcadiaportal.gr

5ος Aγώνας δρόμου ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην Τρίπολη – arcadiaportal.gr

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στα πλαίσια των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων της Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας.

ρεπορτάζ από το https://www.arcadiaportal.gr/

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας διοργάνωσε αγώνα δρόμου προς τιμή του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι περίπου 110 αθλητές που έλαβαν εκκίνηση από το πάρκο των αλύγιστων στον Άγιο Αθανάσιο διένυσαν την διαδρομή Τρίπολη – Κερασίστα – Στάδιο – Αγ. Σώστης και τέλος επέστρεψαν και τερμάτισαν στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στα πλαίσια των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων της Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας (παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -ΕΕΔΥΕ) με επίκεντρο τη γενέτειρα του Κερασίτσα.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, πρωταθλητής στίβου (Βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση, ξεκίνησε η πορεία με χιλιάδες οδοιπόρους. Στη διάρκειά της έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί με δεκάδες τραυματίες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ολοκλήρωσαν την πορεία. Ένα μήνα μετά στη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαΐου 1963 δολοφονήθηκε από παρακρατικούς μηχανισμούς με τη στήριξη και την ανοχή του κράτους.

Όπως ανέφερε και ο κ. Γιαννόπουλος Ανδρέας εκ μέρους της επιτροπής, “για μια ακόμη φορά πορευόμαστε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά. Η παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ βαθαίνει την εμπλοκή της σε πολεμικές συγκρούσεις που γενικεύονται με την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών διαφορών. Τέτοια περίπτωση είναι και σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας. Θύμα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων και όχι μόνο που πληρώνουν πολλαπλές συνέπειες. Στην Τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται οι «προστάτες» μας λένε κάθε φορά να τα «βρείτε». Ο πόλεμος δεν είναι «θέαμα», είναι φρίκη, χάνονται ζωές, προκαλείται ατελείωτη καταστροφή. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, είναι κοινός ο αγώνας τους για επιβίωση, ικανοποίηση των αναγκών τους, εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Με αυτή την παρακαταθήκη ο Γρηγόρης Λαμπράκης πορεύτηκε τότε στους δρόμους της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της εξασφάλισης της κοινωνικής ευημερίας. Η φετινή διοργάνωση είχε και συμβολικό χαρακτήρα αφού συμπληρώνονται 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του τα μηνύματα του τότε είναι και σήμερα ανεξίτηλα και ανεκπλήρωτα.

Τώρα να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, κατά άλλων λαών. Να κλείσουν οι αμερικανονατοικές βάσεις. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Για να γίνει ο κάθε λαός νοικοκύρης στον τόπο του με κριτήριο την ικανοποίηση στων σύγχρονων λαϊκών αναγκών των πολλών, των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος πραγματοποίησε χαιρετισμό, καθώς και ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια