Διατρανώνοντας ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα και την απαίτηση να απεμπλακεί η χώρα μας από τις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μάη, η Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στην οποία είχε καλέσει η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Αττική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και παράλληλα έγιναν συγκεντρώσεις, πορείες κι άλλες παρεμβάσεις σε μεγάλες πόλεις και σε περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις, στρατηγεία και υποδομές.

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει  όλους όσοι συμμετείχαν στη φετινή Μαραθώνια Πορεία -55 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη πορεία από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του-, αλλά και στις κατά τόπους αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις  που αγκαλιάστηκαν από το λαϊκό κίνημα.

38η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Στα βήματα του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, βάδισαν και φέτος πλήθος αντιιμπεριαλιστών που συμμετείχαν στην 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερμάτισε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλώντας το λαό να μετατρέψει την ανησυχία του σε οργανωμένη πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν.

Η πορεία εντάσσεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις με αίτημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Με τη συγκέντρωση υποδοχής των Μαραθωνοδρόμων, απέναντι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κορυφώθηκε η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος έκανε και τη παρακάτω δήλωση:

 

 

Στην εκδήλωση τερματισμού χαιρετισμό απηύθηνε εκ μέρους του ΜΑΣ ο Στέλιος Μαρκάκης. Στην ομιλία του στην εκδήλωση τερματισμού της 38ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ανέφερε:

«Φίλες και Φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Χαιρετίζουμε όλους όσους συμμετείχαν στη φετινή Μαραθώνια Πορεία, -55 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη πορεία από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του. Χαιρετίζουμε και τις κατά τόπους αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης και αγκαλιάζονται απ’ το λαϊκό κίνημα.

Η φετινή Μαραθώνια, αλλά και οι κατά τόπους Πορείες, αποτελούν σταθμό στη δράση της ΕΕΔΥΕ, σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης του λαϊκού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Χαιρετίζουμε την πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσεται από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.”

Ολόκληρη η ομιλία του Ν.Παπαναστάση

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Την Κυριακή 13 του Μάη 2018, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη, Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων με χαιρετισμό του Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου και μέλους του Εθνικού συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Νίκου Πατεράκη, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Στην Κινητοποίηση στην βάση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Μανώλης Παπαδομανωλάκης.

Αντιπροσωπεία από της Επιτροπές Ειρήνης του νησιού μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντιχάκη, τον Περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιο Ορφανό και τον Δημοτικό σύμβουλο Χανίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παπαντωνάκη Νίκο επέδωσαν ψήφισμα στον εκπρόσωπο  και υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων της 115 Π.Μ.

Στην συνέχεια οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και Ε.Ε. και συμβολικά απέκλεισαν με συρματόπλεγμα την είσοδο της βάσης.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου.

 

Το ψήφισμα της κινητοποίησης

 

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Με ενθουσιασμό και μαχητικό πνεύμα που εκδηλώθηκε σε όλη τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μάη η Πορεία Ειρήνης στη Σάμο από το Παλαιόκαστρο στο Βαθύ, που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ .

Στη πλατεία Παλαιοκάστρου τους οδοιπόρους της Ειρήνης υποδέχθηκε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΗ» με γλυκίσματα και νερό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρός του και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σοφία Παπανικολάου.

Την εκκίνηση της Πορείας έδωσε με σύντομη ομιλία του ο παλαίμαχος αγωνιστής του κινήματος , επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Δεμερτζής.

Σε όλη τη διαδρομή τα συνθήματα της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε έδιναν μαχητικό παλμό στη πορεία η οποία πέρασε από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και μεταναστών και έφτασε στη πύλη του κέντρου παρά την αρχική απαγόρευση των ΜΑΤ που εμπόδιζαν την προσπέλαση. Εκεί διαβάστηκε από την Μαρία Βουλαρίνου μήνυμα στα αγγλικά της Επιτροπής Ειρήνης στο οποίο εκφράζονταν η αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η διεκδίκηση για άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά και τη χώρα για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Στη Πλατεία Πυθαγόρα οι διαδηλωτές έφτασαν διασχίζοντας με συνθήματα μέρος της πόλης και ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους εκεί και λίγα λεπτά αργότερα με τους αθλητές που έτρεξαν τη διαδρομή από το Πυθαγόρειο στο Βαθύ, μεταφέροντας το μήνυμα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της γραμματείας Τίμος Χατζηλαγός. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δ. Καλογερή μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και κάλεσμα συμμετοχής των εργαζόμενων στην πανελλαδική απεργία στις 30 Μαίου.  στη συνέχεια έγιναν απαγγελίες ποιημάτων  από τον Δ. Μαυρατζώτη, τη Σοφία Σορόκου, την Αγγελική Βαλεοντή και την Έρη Ρίτσου.

Μετά την κεντρική ομιλία που έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ  Ρούλα Στεφανάκη, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καπετάν Λαχανάς» και αντιφασιστικά – αντιπολεμικά τραγούδια από την Νανά Νικολάου (αρμόνιο – τραγούδι) και Κώστα Μητσό κιθάρα.

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, πραγματοποίησε Πορεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Νταμάρια» και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

 

Μαζική και μαχητική η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Βάση του Ακτίου

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαζικών φορέων από την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η κινητοποίηση ενάντια στην βάση του Ακτίου και ακολούθησε στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Λευκάδας.

Στην κινητοποίηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Επιτροπές Ειρήνης ΑγρινίουΆρταςΙωαννίνωνΛευκάδαςΠρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, τα Σωματεία ΟΤΑ Πρέβεζας, ΟΤΑ Λευκάδας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρταςφοιτητικοί σύλλογοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλοι μαζικοί φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ήταν το μαζικότερο των τελευταίων χρόνων ενώ πρωτοφανής ήταν η παρουσία των κατασταλτικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ τη βάση του Ακτίου.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής η Ειρήνη Παπαδημητρίου ενώ χαιρέτησαν ακόμη ο Βασίλης Γκέκας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πρέβεζας και ο Δημήτρης Ντούσης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Μετά την επίδοση του ψηφίσματος στον διοικητή της βάσης οι διαδηλωτές, που σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης απαιτούσαν την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και το κλείσιμο της βάσης, έγραψαν με κόκκινη μπογιά στον μαντρότοιχο της βάσης τα συνθήματα: «Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου» και «Έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα». Δείτε εδώ

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λευκάδας με αφετηρία το πάρκο παραλίας και τερματισμό μέσω του κεντρικού πεζόδρομου πάλι στην παραλία όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις. Δείτε εδώ

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ενώ χαιρέτησαν ο Μάκης Βεροιώτης από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας και ο Λεωνίδας Λεοντάρης από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.

Την αστυνομοκρατία έξω από την ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, αλλά και την επιχείρηση εκφοβισμού, το διάστημα πριν από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία στελέχη του ΕΚ Λευκάδας, δέχονταν συνεχή τηλεφωνήματα από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκάδας για «πληροφορίες» σχετικά με την κινητοποίηση.

 

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη κατέληξε η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hXM_HI_-m1c[/embedyt]

Με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο στρατόπεδο Νταλίπη στην Καλαμαριά, ξεκίνησε η Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε η Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η πορεία με ενδιάμεση στάση στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη συγκέντρωση στο Στρατόπεδο Νταλίπη, στο σημείο εκκίνησης της πορείας, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ.

Εξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ’ Σώμα Στρατού, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σαλίμ Μουσάλαμ, από την Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης. Επίσης, διαβάστηκε προς τους συμμετέχοντες της πορείας ειρήνης, το μήνυμα του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν Κόσμο των Ίσων» που απέστειλε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς και δηλώνει πως συμμετέχει και στηρίζει τον «αξιοθαύμαστο αγώνα σας για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα».

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης, πέρασε μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο και κατέληξε στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκεί διαβάστηκε το ψήφισμα της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και της ΟΓΕ. Χορωδία γυναικών τραγούδησε το τραγούδι της Ειρήνης και έγινε απαγγελία ποιήματος.

 

Με μαζική συμμετοχή η Πανθεσσαλική Πορεία Ειρήνης στην 1η Στρατιά

Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου απ’ όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην πλατεία ΑΤΑ Λάρισας η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσαν οι Γραμματείες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από τους μουσικούς Γιώργο Γάλο, Νίκο Γρίβα, Ανδρομάχη Ζούκα, Νίκο Ζούκα, Παναγιώτη Κωστόπουλο, Φώτη Παπανικολάου και Γιάννη Σωτήρη και ακολούθησαν ομιλίες από την Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (Δείτε εδώ βίντεο) και τον Γιάννη Σκόκα, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (Δείτε εδώ βίντεο).

Στη συνέχεια, διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους διαδηλωτές το ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε η Εύη Γάκου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Ακολούθησε πορεία με πρώτη στάση το Αρχηγείο του ΑΤΑ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα. Η πορεία συνεχίστηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στην 1η Στρατιά, όπου κι εκεί επιδόθηκε το ψήφισμα.

Τέλος, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό κάψιμο της ΝΑΤΟικής σημαίας, δίνοντας υπόσχεση για συνέχεια των αγώνων.

 

Συγκέντρωση και πορεία κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς  από τις Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Αλεξανδρούπολη

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε σήμερα Κυριακή συγκέντρωση και πορεία, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με αίτημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος «Πατρίδα» της Κενυάτισσας Ουαρσάν Σάιρ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παλαιστίνιος συναγωνιστής, Τζάμπερ Χάνι. Ακολούθησε ομιλία από την Σταματία Γκιδίκα, πρόεδρο της Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και τον Φακιρίδη Νίκου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη συνέχεια έγινε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στην ομιλία της η Σταματία Γκιδίκα, έκανε αναφορές στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα μας σε αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια και στάθηκε ιδιαίτερα στα σχέδια που εξυφαίνονται για τη Θράκη και ιδιαίτερα την Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη έχει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στο γεωργικό όσο και στο βιομηχανικό τομέα και τον ορυκτό πλούτο. Άλλες έγιναν αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο που ήρθε, ξεζούμισε και αποχώρησε, όπως δείχνουν και τα πολλά βιομηχανικά κουφάρια, τα κλειστά εργοστάσια και οι χιλιάδες άνεργοι και νέοι που μεταναστεύουν. Και άλλες μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν διασφαλίζουν ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.λπ.), στερώντας όμως έτσι το λαό μας από δυνατότητες και ικανοποίηση των αναγκών του. Ο νομός μας, η Θράκη που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και πολιτιστική παράδοση, γέφυρα φιλίας των λαών, μετατρέπεται σε πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών, πολέμου συμφερόντων, που η έδρα τους βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας Θράκης, προειδοποιούσε με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις ότι η ολοένα πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιλέγει συνειδητά το ρόλο του σημαιοφόρου στη περιοχή των Βαλκανίων, δεν “εξασφαλίζει” ασφάλεια στο λαό μας που πιθανά θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη σύρραξη. Αυτό που εξασφαλίζει είναι κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιδιώκουν είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή αφού είναι “στρατευμένοι υπηρέτες του κεφαλαίου και της αστικής τάξης της χώρας” που προσδοκά κέρδη από το μοίρασμα της λείας. Έχουν λόγους που επέλεξαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για ΝΑΤΟΙκή βάση ελικοπτέρων. Γιατί η Αλεξανδρούπολη διαμορφώνεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο: ΤΑΠ (μέτοχοι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ με leader τη BP και μετόχους εκτός της “Socar” κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, την ιταλική “Snam”, τη βελγική “Fluxys” και την ισπανική “Enagas” που ταυτόχρονα διεκδικούν και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου: ΔΕΣΦΑ), IGB, πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου, “σιδηροδρομική Εγνατία”. Γιατί υπάρχει άμεσο, εκφρασμένο επίσημα από αμερικανικά χείλη, οικονομικό ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν τα τελευταία χρόνια σε αυξανόμενες ποσότητες ΥΦΑ. Δεν επένδυσαν τυχαία οι Ελληνες εφοπλιστές πάνω από 13,5 δις. δολ. για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και καλύπτουν ήδη σημαντικό ποσοστό των αμερικανικών εξαγωγών. Οι αμερικανικοί όμιλοι “Tellurian” και “Cheniere Energy” που μαζί με τους ομίλους “Λιβανού” και “Κοπελούζου” θα μετάσχουν στην κοινοπραξία για τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και θα αξιοποιηθούν τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Γιατί η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται γεωγραφικά σε κοντινή απόσταση από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου το ΝΑΤΟ θέλει να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του, απέναντι στην Ρωσία που για να προωθήσει τα δικά της ανταγωνιστικά σχέδια σχεδόν ολοκληρώνετε στην κατασκευή Ρωσοτουρκικού υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (Turkish Stream) από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ιδιαίτερα, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη ημερίδα για την Ενέργεια που έγινε στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, που ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής ΑΜ-Θ για τα αμερικάνικα συμφέροντα.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για άλλους τόσους η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μνηστήρες; ΗΠΑ, Κίνα, Κατάρ κ.ά. Πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτά τα σχέδια και πολλοί θεσμικοί παράγοντες της πόλης μας, που προσδοκούν οικονομικά οφέλη ξεχνώντας ότι τα δολάρια που περιμένουν είναι βουτηγμένα στο αίμα των λαών. Όλα αυτά τα σχέδια λειτουργούν ως “μαγνήτη” επικίνδυνων εξελίξεων για το λαό μας αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Η “μοιρασιά” της ιμπεριαλιστικής λείας συμβαδίζει με τα σχέδια για το μακέλεμα των λαών, την επαναχάραξη των συνόρων και καθιστούν αναπόφευκτες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν είναι μακριά μας τα παραδείγματα της Ουκρανίας, της Λιβύης, της Συρίας. Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μέρος των παραπάνω σχεδίων και δεν αποκλείεται η αναβάθμισή της σε ορμητήριο για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων. Μας φέρνουν στο επίκεντρο μιας καταιγίδας ή ενός “ατυχήματος”, που όπως δήλωσε και ο Αμερικανός πρέσβης, μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, πως ο λαός του Έβρου και της περιοχής δεν δίνει ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Δίνουμε υπόσχεση ΑΓΩΝΑ, συναγωνιστές και συναγωνίστριες! Το λιμάνι είναι λαϊκή περιουσία και δεν θα αφήσουμε να γίνει ορμητήριο θανάτου στα χέρια των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

 

Δυναμική η πορεία Ειρήνης από την Παναγιούδα μέχρι τη Μυτιλήνη

Με την πορεία Ειρήνης από την Παναγιούδα μέχρι τη Μυτιλήνη το απόγευμα της Κυριακής 13 Μάη, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Λέσβου έδωσε το δικό του «παρών» στην Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν νέοι, εργάτες, αγρότες και απόμαχοι της δουλειάς φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, ξεκίνησε από την Παναγιούδα και έφτασε μέχρι την πλατεία Σαπφούς όπου απαγγέλθηκαν τα ποιήματα «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία» της Ουαρσάν Σάιρ και το «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης, Θωμά Τσουκαλά, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε ότι οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη για να αποτρέψουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να αναιρέσουμε τα αίτια που τους προκαλούν, υψώνοντας ένα τείχος στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα και στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) που τους προστατεύουν.

Για το Προσφυγικό τόνισε ότι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα του νησιού, είναι όμως και αυτό αποτέλεσμα των πολέμων. Σημείωσε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα από το νησί, για όσο καιρό χρειάζεται να μείνουν να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες διαβίωσής τους και να είναι ελεύθερη η πρόσβασή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες που επιθυμούν, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες.

 

Παμπελοποννησιακό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Πάτρα

Με δυναμική, μαζική πορεία που κατέληξε στην Πλατεία Γεωργίου και αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι ολοκληρώθηκε το Παμπελοποννησιακό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό  συλλαλητήριο που οργανώθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αναβάθμιση των Βάσεων στον Άραξο και στην Ανδραβίδα, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, καθώς και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, χαιρετισμό εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς απηύθυνε ο Γιώργος Καραπάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Διονύση Πλέσσα, αντιδήμαρχο του Δήμου Πατρέων και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

 

 

Συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο εκπαίδευσης και ορμητηρίου του ΝΑΤΟ στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς

«Σήμερα από εδώ, από τη Νέα Σάντα, καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν κεφάλι, να συμπορευτούν με το αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα. Να πιστέψουν πως όταν οι λαοί δείξουν τη δύναμή τους, πως όταν βγουν στο προσκήνιο, τότε γίνονται παντοδύναμοι». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Μόττας, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) κατά την κινητοποίηση που διοργανώθηκε από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς, έξω από το Στρατόπεδο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Η μετάβαση στη Νέα Σάντα έγινε με αυτοκινητοπομπή, που ξεκίνησε από το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ο Νίκος Μόττας, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, επεσήμανε πως «βρισκόμαστε έξω από το στρατόπεδο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο στρατόπεδο. Πρόκειται για ένα πεδίο εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενταγμένο στην επιθετική τους πολιτική ενάντια στους λαούς της περιοχής και του δικού μας λαού. Στο στρατόπεδο που βλέπετε εδρεύει ο λεγόμενος “Σχηματισμός Μάχης” της ΕΕ, με την ονομασία HELBROC. Πρόκειται για σχηματισμό “υψηλής ετοιμότητας” οργανωμένο σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα με την συμμετοχή και άλλων βαλκανικών χωρών. Σκοπός του σχηματισμού αυτού είναι η δυνατότητα ταχείας στρατιωτικής επέμβασης όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κρίνουν σκόπιμο, αλλά και η δυνατότητα καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων εκτός και εντός συνόρων των κρατών – μελών».

Επίσης, έκανε αναφορά στα Ελληνοτουρκικά, στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία αλλά και στη στάση της κυβέρνησης που «τρέχει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πρόθυμη να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο, να μας εμπλέξει ακόμη πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις συμμαχίες τους».

Αμέσως μετά διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, ενώ τα δύο κείμενα, η ομιλία και το ψήφισμα, παραδόθηκαν σε εκπρόσωπο της 71ης Ταξιαρχίας, που διαβεβαίωσε πως θα το προωθήσει στην κυβέρνηση (δείτε video). Σημειώνεται πως η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε σε στρατόπεδο, δίπλα σε εκείνο που εδρεύει η 71η Ταξιαρχία, καθώς σε αυτή υπήρχαν νεοσύλλεκτοι αλλά και έφεδροι που έκαναν μετεκπαίδευση. Και εκεί, παραδόθηκε το ψήφισμα σε εκπρόσωπο ο οποίος δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.