39η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη πορεύτηκαν σήμερα αντιιμπεριαλιστές που συμμετέχουν στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλώντας σε μαζική καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, αλλά και των σχεδιασμών στους οποίους εμπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης.

Τη σημερινή μέρα είχε κηρύξει η ΕΕΔΥΕ ως Μέρα Πανελλαδικής Δράσης με κινητοποιήσεις σε όλες τις περιοχές όπου εδρεύουν στρατηγεία, υποδομές και βάσεις του ΝΑΤΟ για να εξαπολύουν τις εγκληματικές επιδρομές τους κατά χωρών και λαών προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι διαδηλωτές εκφράσαν τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την καταδίκη τους στο ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, την καταδίκη τους στην εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ένταση της πάλης για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας. Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Με την εκδήλωση για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. 

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, το ποτάμι των αντιιμπεριαλιστών που ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ανθρώπους κάθε ηλικίας που βάδισαν στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που είχε ορίσει τη σημερινή μέρα ως Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σύνθημα: «Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας» με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Οι ειρηνοδρόμοι που πολλοί ξεκίνησαν από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ακόμα περισσότεροι προστέθηκαν στις ενδιάμεσες στάσεις διατράνωσαν τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, καταδίκασαν την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Το πανό της ΕΕΔΥΕ που ήταν στην κεφαλή της πορείας έδινε το στίγμα: «Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.  Να κλείσουν οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικα στρατηγεία.  Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ με τα δικά τους πανό συμμετείχαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Στην εκδήλωση υποδοχής παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λουίζα Ράζου, γραμματέας της ΚΟ Αττικής και ο Μάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος περιφερειαρχης Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος (δείτε σε βίντεο και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία). Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. (δείτε σε βίντεο και διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) και ο Βασίλης Σταμούλης από την Εκτελεστική Γραμματεια του ΠΑΜΕ (δείτε παρακάτω σε βίντεο την ομιλία του)  ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, σημείωσε πως το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε πως η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά τραγούδια, από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να βρείτε στο portal 902.gr

Η ομιλία του Σταύρου Τάσσου

ΕΔΥΕΘ – Θεσσαλονίκη

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέληξε η πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου 13 Απρίλη, η ΕΔΥΕΘ, στο πλαίσιο της Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο 3ο Σώμα Στρατού και ακολούθησε πορεία στην κεντρική πύλη του Λιμανιού όπου κατατέθηκαν στεφάνια στην πλακέτα που αναφέρεται στα θύματα των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού.

Στη συγκέντρωση έξω από το Νατοϊκό Στρατηγείο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ  (διαβάστε παρακάτω την ομιλία του) ενώ στο λιμάνι χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Μπάμπης Βέλλης γραμματέας της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω την ομιλία του και δείτε βίντεο εδώ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τον Κώστα Καρμπά, ενώ συμμετείχαν εργατικά σωματεία, σύλλογοι γυναικών και μαζικοί φορείς της πόλης.

Με συνθήματα «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών – ΟΧΙ ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν!» οι διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας προς το λιμάνι, εξέφρασαν την καταδίκη τους στα εγκλήματα των Νατοϊκών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συλλαλητήριο στον Άραξο

Μαχητικό, μαζικό συλλαλητήριο στη βάση του Αράξου

Μαζικό, μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη βάση του Αράξου από τις Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Το συλλαλητήριο είχε ως αίτημα να μην μετατραπεί η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση με επίκεντρο την Ανδραβίδα και τον Άραξο για τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαιρετισμούς στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, απηύθυναν ο Αλέκος Θανόπουλος μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας – Δυτ. Αχαΐας, ο Γιώργος Καραπάνος επικεφαλής της επιτροπής ειρήνης Ηλείας, ο Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πάτρας, (διαβάστε παρακάτω), ο Δημήτρης Σπαρτινός υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Πλέσσας αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας – Δυτ. Αχαΐας.

Ο χαιρετισμός του Κ. Πελετίδη

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Συμμετέχουμε ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων στη μέρα της αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει εξαγγείλει η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη σε όλη την Ελλάδα.

Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο έχουμε κάνει συζητήσεις και έχουμε πάρει αποφάσεις κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των λαών όπου γης και φυσικά για τους σχεδιασμούς τους για την περιοχή των Βαλκανίων, για τη χώρα μας και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση και έχουμε ταχθεί κατά της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” της Ελλάδας και της περιοχής μας, που ουσιαστικά σημαίνει τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Έχουμε πάρει θέση κατά της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη στρατιωτική βάση του Αράξου και όπου αλλού στην χώρα μας.

Θέλουν να μετατρέψουν και την περιοχή μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο γιατί διαθέτει λιμάνια, υποδομές, στρατιωτικές βάσεις αλλά και υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Πατραϊκό.

Ο λαός μας όμως έχει μνήμη και δεν ξεχνά.

Ξέρει τι σημαίνουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το αποδεικνύει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του σήμερα σε όλη τη χώρα, στις περιοχές που υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις.

Το αποδεικνύει με τους αγώνες του ενάντια στις πολιτικές που τον καταδικάζουν και τον εξαθλιώνουν.

Το αποδεικνύει με τη σημερινή του συγκέντρωση στην περιοχή μας.

Ο αγώνας μας είναι συνεχής, αταλάντευτος στους στόχους μας, έρχεται από πολύ παλιά, από προηγούμενες γενιές και δείχνει το δρόμο που οδηγεί στην πραγματική ειρήνη, στη φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».

Πορεία Ειρήνης στο Άκτιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πορεία Ειρήνης στη βάση του Ακτίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η πορεία Ειρήνης, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Άρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αγρινίου, Άρτας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και εργατικά σωματεία της περιοχής, στη βάση του Ακτίου στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Στη συγκέντρωση στη βάση του Ακτίου αλλά και στην πορεία που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νεκτάριο Τριάντη, αντιπροσωπεία των επιτροπών περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιώργο Πρέντζα και υποψήφιους δημάρχους της περιοχής.

Στην πύλη της Βάσης του Ακτίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας, όπου χαιρέτισαν ο Χρήστος Μπρίκος, μέλος του Συντονιστικού Μαθητών Πρέβεζας, η Βιβή Σταματέλλου εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας (διαβάστε το χαιρετισμό της παρακάτω) και ο Πελοπίδας Αντωνάκος μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου (διαβάστε το χαιρετισμό του παρακάτω), ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια επιδόθηκε στους υπευθύνους της βάσης του Ακτίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας η οποία κατέληξε στο δημαρχείο της Πόλης.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτησε με την κεντρική ομιλία ο Νίκος Παπαναστάσης, Αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ (δείτε βίντεο εδώ).

Ο χαιρετισμός της Βιβής Σταματέλλου

«Συναγωνιστές – συναγωνίστριες,

Μπορεί να ανανεώνουμε κάθε χρόνο το ραντεβού μας, να αφιερώνουμε μια ημέρα το χρόνο στην αντιιμπεριαλιστική πάλη έξω από τις βάσεις του θανάτου, να μαζευόμαστε εδώ έξω από τη ΝΑΤΟικη βάση του Ακτίου και να απαιτούμε να κλείσει τώρα, αλλά και εδώ ισχύει για τα τελευταία χρόνια, αυτό που ακούμε από τα στόματα των εργαζομένων, από το λαό “ότι κάθε χρόνο είναι και χειρότερα”.

Επιβεβαιώνεται αυτό που σαν ταξικό κίνημα λέμε πως η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται, τα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα στην καθημερινότητά μας και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Επιβεβαιώνεται η κατεύθυνση που έχει το ΠΑΜΕ και τα σωματεία μας πιο σταθερά να αποκαλύπτουμε τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών, τις ενέργειες, τις εγκληματικές τους δράσεις και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό μας, προκειμένου να γνωρίζει, να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Τα 70 χρόνια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ που συμπληρώθηκαν φέτος πρόσφεραν στην ανθρωπότητα 70 χρόνια δολοφονικής δράσης, γεμάτη με στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, σε χώρες της Αφρικής, υποδαύλιση εθνικισμών, έχθρας και προβλημάτων, οργάνωση διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων.

Ο ρόλος και ο χαρακτήρας του ήταν και παραμένει ένας διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός προστασίας κι επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων, τόσο στο εσωτερικό των κρατών – μελών της Συμμαχίας όσο και διεθνώς, ενάντια πάντα στους λαούς. Άλλωστε πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, που έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στις μέρες μας προωθείται η ακόμη στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ.

Είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοένα και μεγαλύτερα πρόσδεση της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, στο όνομα της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάϊατ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως “γεωπολιτικό μεντεσέ”, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Είναι πρόκληση για το λαό η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως “προοδευτική” και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων, κι αυτό το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι λαοί. Τη “σταθερότητα” του ΝΑΤΟ άλλωστε τη δοκιμάζουμε καθημερινά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις παραβιάσεις της Τουρκίας, στις γκρίζες ζώνες, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις με την Αλβανία που και από εκεί έχουμε προκλήσεις.

Οι εξελίξεις που υπάρχουν με την επικίνδυνη πολιτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών και τονίζουν την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη του λαού μας και η κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής.

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!

Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Να επιστρέψουν όλοι οι ένστολοι από αποστολές στο εξωτερικό.

Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο πόλεμος για τα κέρδη είναι υπόθεση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Η ειρήνη για τους λαούς είναι δική μας υπόθεση και για αυτήν θα παλέψουμε».

Ο χαιρετισμός του Π. Αντωνάκου

«Φίλες και φίλοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, νιώθουμε μεγάλη περηφάνια που σήμερα, ημέρα Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής δράσης, μαζί με εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, μαζί με τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τους συναδέλφους, ενώνουμε τη φωνή μας, για:

Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί!

Αυτό το σύνθημα θέλουμε να ακουστεί παντού και δυνατά, μέσα και έξω από τη χώρα μας. Και η φωνή μας μπορεί να γίνει πιο δυνατή όταν τον ίδιο αγώνα, με τα ίδια συνθήματα, δίνουν χιλιάδες εργαζομένων έξω από τις ΝΑΤΟικές βάσεις, έξω από στρατόπεδα, μέσα στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές.

Οι αγώνες του λαού μας για το δίκιο και την Ειρήνη, μπορούν να δυναμώσουν τη φωνή καθενός και καθεμιάς, που δεν αποδέχεται σήμερα να υπηρετεί τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τα σχέδια του κεφαλαίου.

Φτάνει πια η κοροϊδία και τα ψέματα.

Μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, γιατί “το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει δήθεν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή”.

Δεν νιώθουμε όμως καμιά ασφάλεια, με τις προκλητικές δηλώσεις της “σύμμαχου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ”, Τουρκίας, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην πράξη εντείνει την επιθετικότητά της με παραβιάσεις, NAVTEX και σοβαρά επεισόδια.

Δεν νιώθουμε καμιά ασφάλεια όταν την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ “νίπτουν τας χείρας των” για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια όταν βλέπουμε το συνεχές αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, μετά τις κάθε είδους ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Μας κρύβουν το λόγο για τον οποίο μαίνονται οι αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας.

Για να μη δούμε την πραγματικότητα. Για να μη δούμε ότι οι πολεμικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας γίνονται για τον έλεγχο των δρόμων της Ενέργειας, της μεταφοράς εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και σέρνουν από πίσω ακόμα μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, ακόμα και της Κίνας, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Γι’ αυτό στέλνουν στρατιώτες να φυλάνε τα γεωτρύπανα, τους αγωγούς, τις επενδύσεις του κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Γι’ αυτό Έλληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων. Γι’ αυτό η αστική τάξη της χώρας μας συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, γιατί θέλει να συμμετέχει και στη μοιρασιά της λείας. Γι’ αυτό τόσα χρόνια δίνουν τη Σούδα, το Άκτιο, τον Άραξο, τώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες υποδομές για το ΝΑΤΟ.

Μαζί σας βροντοφωνάζουμε:

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου, αλλά για μια πατρίδα της Ειρήνης και της προκοπής χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Με δύναμη και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε».

Λάρισα

Μαζική η Πορεία Ειρήνης προς την 1η Στρατιά Λάρισας

Μαζική ήταν η Πορεία Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Λάρισας και Βόλου, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης.


Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας. Η εκδήλωση της συγκέντρωσης άνοιξε με ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Αλ Κάσεμ που απήγγειλε ο Βασίλης Καρμίρης. Την κεντρική ομιλία έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης ενώ στη συνέχεια ο Θοδωρής Καραγιάννης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου διάβασε το ψήφισμα το οποίο παραδόθηκε στην 1η Στρατιά όπου έφτασε η Πορεία Ειρήνης.

Ολόκληρη την ομιλία της Δ.Παπαστεργίου μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ

Παραβρέθηκαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, ο Τάσος Τσιαπλέςυποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας Πέτρος Κρίκης και Βόλου Αποστόλης Ριζόπουλος καθώς και άλλοι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σούδα

Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα στη βάση της Σούδας από Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς

Παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας σήμερα, από τις Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που καλεί η ΕΕΔΥΕ.

Συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, πορεία στην πόλη και στο ενετικό λιμάνι και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία στην Αμερικανονατοική Βάση της Σούδας, πραγματοποίησαν εκατοντάδες φιλειρηνιστές.

Στην πλ. Δημοτικής Αγοράς των Χανίων τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Παπαδομανωλάκης Μανώλης, χαιρετισμό απηύθυναν, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βουρλάκης Νίκος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, βουλευτής του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συναγωνιστής Στέλιος Σοφοκλής και τέλος την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και υποψήφιος Δήμαρχος Κισσάμου με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. με κατεύθυνση την Αμερικανονατοική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη των επιτροπών Ειρήνης του νησιού συνδικαλιστές, εκλεγμένους Δημοτικούς και περιφερειακό Συμβούλους, τον βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο για την περιφέρεια Κρήτης Μανώλη Συντυχάκη και υποψηφίους δημάρχους με την Λαϊκή Συσπείρωση, επέδωσαν ψήφισμα που αποτυπώνει την θέληση του Κρητικού λαού και απαιτεί το κλείσιμο και την απομάκρυνση της βάσης του θανάτου από το νησί.

Μετά το πέρας της διαδήλωσης ακολούθησε λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου.

Σάμος

Βροντοφώναξαν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - Συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης έξω από το «hot spot» της Σάμου

Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απρίλη στη Σάμο, μετά από κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, για την καταδίκη των σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, καθώς και της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτά, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Σημείο εκκίνησης ήταν η έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης Σάμου, όπου από νωρίς είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό λαό».

Την απαγόρευση προσέγγισης στο χώρο μπροστά από τη πύλη του στρατοπέδου κατήγγειλε ο Κώστας Τζίχας,μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια μίλησε ο Τίμος Χατζηλαγός, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους στρατευμένους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε για το ρόλο του ΝΑΤΟ και για την ανάγκη αποδέσμευσης από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν αποκλειστικό προσανατολισμό στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η πορεία διανύοντας τον περιφερειακό δρόμο, έκανε στάση μπροστά από το άθλιο «hot spot», όπου διαβάστηκε το μήνυμα της ΕΕΔΥΕ στα Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Η υποδοχή των οδοιπόρων της Ειρήνης και η αποδοχή του μηνύματος ήταν συγκινητική, με εκατοντάδες πρόσφυγες να ακούνε με προσοχή και να επευφημούν διαρκώς. Θέλησαν μάλιστα να ακολουθήσουν μαζικά τη πορεία, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την έξοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η πορεία Ειρήνης με μαχητικότητα και με συνθήματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο, συνέχισε για το κέντρο της πόλης και τερμάτισε στη Πλατεία Πυθαγόρα.

Εκεί απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου ο Σταμάτης Τριπύλας, μέλος της Διοίκησης, ο οποίος κάλεσε την εργατική τάξη να συνδέσει τον αγώνα για τα δικαιώματα στη δουλειά, στο μεροκάματο, στην ασφάλιση κλπ με τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Ρούλα Στεφανάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Στην ομιλία της έκανε εκτενή αναφορά στην εγκληματική αιματοβαμμένη διαδρομή του ΝΑΤΟ στα 70 χρόνια ύπαρξής του και στάθηκε ιδιαίτερα στους βομβαρδισμούς και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Συνέδεσε το τότε με το σήμερα και τους κινδύνους γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στη περιοχή από τους ανταγωνισμούς, τόσο στα Βαλκάνια μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας όσο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου όπως τόνισε συγκεντρώνονται επικίνδυνα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει τη χώρα μιας απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που συναγωνίζονται ποιο θα εμφανιστεί το πιο υπάκουο στους Αμερικάνους και την ΕΕ. Κάλεσε το λαό του νησιού που ζει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων με τις στρατιές των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες παλεύοντας για τον απεγκλωβισμό τους , το κλείσιμο όλων των «hot spot», τη μη δημιουργία νέου στο νησί και τη γρήγορη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τοις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Η συγκέντρωση τελείωσε με αγωνιστικά τραγούδια από την Νανά Νικολάου και τον Σταύρο Κουτράκη, μέλη της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.