Σε ένα ιστορικό ορόσημο της ανθρωπότητας, την παραμονή της συνάντησης Ρήγκαν Γκορμπατσόφ για την υπογραφή της συμφωνίας κατάργησης των πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς πραγματοποιήθηκε στην Πάντειο το 10ο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.

Το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ ήταν το αποκορύφωμα μιας δίμηνης πανελλαδικής εξόρμησης, με 150 ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις της ειρήνης και πολλές άλλες εκδηλώσεις που ονομάστηκε «πορεία ειρήνης στο λαό». Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και μετά το συνέδριο.

Στην πορεία για το συνέδριο αναπτύχθηκαν από την ΕΕΔΥΕ σημαντικές πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν στο συνέδριο και συνεχίζονται μετά απ’ αυτό.

 • Ομάδα ειδικών επεξεργάστηκε ένα σχέδιο συμφωνίας για Βαλκανική ζώνη ειρήνης και συνεργασίας χωρίς πυρηνικά και χημικά όπλα.
 • Προβλήθηκε η πρόταση για τη δημιουργία μόνιμης συντονιστικής επιτροπής των βασικών κινήσεων ειρήνης της χώρας μας(ΑΚΕ – ΕΕΔΥΕ – ΚΕΑΔΕΑ), με σεβασμό φυσικά της αυτοτελούς
  δράσης καθεμιάς.
 • Προτάθηκε και βρήκε μεγάλη απήχηση (πανεπιστήμιο Αθηνών, ΣΕΓΑΣ, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών κλπ.) η ιδέα για δημιουργία μνημείου ειρήνης «Γρ. Λαμπράκη», το 1988 που κλείνουν 25 χρόνια από την πρώτη πορεία ειρήνης και τη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης. Επίσης προτάθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού να κηρυχθεί διατηρητέο και να γίνει μουσείο ειρήνης το σπίτι του Λαμπράκη στην Κερασίτσα Αρκαδίας.
 • Προτάθηκε και έγινε δεκτό από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ να μπουν
  στους λογαριασμούς τα συνθήματα «Ειρήνη η μόνη επιλογή, αφοπλισμός – ανάπτυξη – ζωή».

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 800 Έλληνες αντιπρόσωποι στην πλειοψηφία τους εκλεγμένοι από τοπικές λαϊκές συνελεύσεις της ειρήνης, και 32 ξένες αντιπροσωπείες διεθνών και εθνικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Επίσης στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου μετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στην Αθήνα κ. Τεό Λουάρ, ο πρέσβης κ. Μαχαιρίτσας εκ μέρους της «έκκλησης των 6» αντιπροσωπείες των κομμάτων ΚΚΕ, ΔΗΑΝΑ, ΕΑΡ, ΕΣΚ, ΕΣΠΕ, ΑΚΕ, ΚΚΕ εσ. – ΑΑ, ΚΟΔΗΣΟ, ΣΕ και πολλές προσωπικότητες. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες όλων των άλλων κινήσεων ειρήνης (πλην της ΚΙΠΑΕΑ) δεκάδες δήμαρχοι, συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς.

Ακόμα δεκάδες μηνύματα στάλθηκαν στο συνέδριο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνεδρίου ήταν η πλατιά συμμετοχή, ο εποικοδομητικός διάλογος, ο ενθουσιασμός για το μέλλον της υπόθεσης της ειρήνης, οι πολλές προτάσεις για δράση, το πνεύμα ενότητας και η εκλογή πολλών νέων μελών στο νέο εθνικό συμβούλιο και στη γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

 • Η πρώτη απόφαση του συνεδρίου ήταν η έγκριση μηνύματος στους Γκορμπατσόφ – Ρήγκαν και η εκλογή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Βασ. Πρώιμου, του συνδικαλιστή Χρ. Σαββάκη και του 12χρονου μαθητή από τον Ταύρο Ανδρέα Βλάχου να το μεταφέρουν στην Ουάσιγκτον.
 • Το συνέδριο ασχολήθηκε ειδικά με 4 θέματα: «Βάσεις – γιατί πρέπει και μπορεί να φύγουν», «Απύραυλη Βαλκανική – ένα σχέδιο συμφωνίας», «Ασφάλεια και εθνική άμυνα – η φιλειρηνική
  πρόταση» και «Περιφερειακές συγκρούσεις και πυρηνικός κίνδυνος».
 • Στη λήξη των εργασιών του συνεδρίου εκλέχτηκε νέο Εθνικό Συμβούλιο και ανακηρύχθηκαν νέα μέλη στο Επίτιμο Προεδρείο της ΕΕΔΥΕ.

 

Το νέο Εθνικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση του 24μελή Γραμματεία που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Α. Αργυριάδης, καθηγητής Παν/μίου Αθήνας

Αντιπρόεδροι:

Σ. Αγουρίδης, καθηγητής Θεολογίας Παν/μίου Αθηνών,
Στ. Κανελλόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη
Στρ. Κουνιάς, καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης
Κ. Κωνσταντινίδης, στρατηγός ε.α.
Ευαγγ. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος ΔΣΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών.
Β. Μεταξάς, καθηγητής ΑΒΣΠ, πρόεδρος Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη,
Μ. Νικολινάκος, καθηγητής Παν/μίου

Γ. Γραμματέας: Π. Τριγάζης, οικονομολόγος

Μέλη:

Ειρ. Βασιλικάκη, συμβολαιογράφος
Σ. Θεόδωροπούλου, συνδικαλίστρια
Α. Θεοφίλου, ερευνητής του ΚΠΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Ρ. Καπέλλος, στρατηγός ε.α.
Β. Κλεισούρας, καθηγητής ΤΕΦΑΑ
Στ. Ληναίος, ηθοποιός, δημ. σύμβουλος Αθήνας
Β. Μαντζίκας, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος
Γ. Μουστάκης, θεολόγος-κοινωνιολόγος
Στ. Παπακωνσταντίνου, Γ.Γ. Παμπειραϊκής ΕΔΥΕ
Χρ. Σαββάκης, συνδικαλιστής
Ν. Σούγελας, λογιστής
Γ. Τσαπόγας, δημοσιογράφος
Κ. Τσίρος, χημικός
Γ. Χαρίσης, Γ.Γ. Παναθηναϊκής ΕΔΥΕ
Ε. Χατζηπέτρου, νομικός