Το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ συνήλθε στις  21 και 22 Απρίλη 2007 στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Την Εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασε η Βέρα Νικολαϊδου, Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Παρόντες στο Συνέδριο, στο οποίο χαιρέτησαν, ήταν ο Δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες. Παραβρέθηκαν ακόμη δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων, πολλοί από τους οποίους απηύθυναν χαιρετισμό.

Τη διεθνή διάσταση του Συνεδρίου έδωσαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Κουβανού Ορλάντο Φουντόρα και των αντιπροσώπων κινημάτων από το εξωτερικό: Στέφανος Στεφάνου, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, η Ελίζα Μπερτόλντι, εκπρόσωπος του Φόρουμ Κόντρα στον Πόλεμο και της Επιτροπής κατά της Βάσης της Βιτσέντζα από την Ιταλία, ο Μουράτ Ακάντ από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, ο Σιτράντ Μιζούλ από το Τσέχικο Κίνημα Ειρήνης.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν για την προσφορά τους στο κίνημα ειρήνης, στον Δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο, επίτιμο πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά, στον Σπύρο Σερμακέζη, υποστράτηγο ε.α., επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΔΥΕ, στον Σεραφείμ Καλιαντάση, από την Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου και στον Ευάγγελο Βολουδάκη, από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του νέου 77μελούς Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο στην πρώτη του σύνοδο εξέλεξε 16μελή Γραμματεία που αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Μαχαίρας Ευάγγελος

Αντιπρόεδροι: Κουνιάς Στρατής, Παπανεοφύτου Αγάπιος, Φωτιάδης Νίκος

Γενική Γραμματέας: Νικολαϊδου Βέρα

Οργανωτικός Γραμματέας: Πετρόπουλος Γρηγόρης

Μέλη: Αντανασιώτης Αντώνης, Γεράνιος Θανάσης, Ζαρκαδούλα Ιωάννα, Ζώκας Νίκος, Καλτσώνης Δημήτρης, Μακρής Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Ελένη, Σαμούρη Αγγελική, Τσαβδαρίδης Ηρακλής, Φραγκέας Αντρέας

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΟΥ 15ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ  Ε.Ε.Δ.Υ.Ε

Ι. Το 15ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια στις 21&22 Απρίλη 2007, διαπιστώνει:

Α. Ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι απειλές και προετοιμασίες νέων πολέμων, σε βάρος του Ιράν, της Συρίας, της ΛΔ της Κορέας, της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών εντείνονται ενώ οι ωμές παρεμβάσεις των δυνάμεων αυτών στα εσωτερικά άλλων κρατών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Προτεκτοράτα τύπου Κοσόβου και Βοσνίας εγκαθιδρύονται, χώρες ολόκληρες υποδουλώνονται. Καταληστεύεται ο μόχθος και ο πλούτος των λαών. Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις ηγετικές της χώρες, τη Ρωσία, για τον έλεγχο των ζωνών επιρροής και την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, για τον έλεγχο μεταφοράς του πετρελαίου.

Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της Γερμανίας για αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων πρώτη φορά μετά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο και αντίστοιχα ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας καθώς και η προωθούμενη εγκατάσταση από τις ΗΠΑ του συστήματος της «Αντιπυραυλικής Άμυνας» σε Πολωνία και Τσεχία, περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση.

NATO cΒ. Το ΝΑΤΟ, με βάση τις αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων του, με τη συγκρότηση νέων δυνάμεων ταχείας επέμβασης επεκτείνει την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (PFP) το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εντάξει στη δύναμή του νέες χώρες από τις περιοχές της Μεσογείου, της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού σε συνδυασμό με τη συμμαχία προθύμων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ μετατρέπονται και τυπικά σε παγκόσμιο χωροφύλακα και εισβολέα.

Γ. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία. Εκτός του Ευρωστρατού συγκρότησε ομάδες μάχης για γρήγορες επεμβάσεις, σχεδιάζει την επέκτασή τους. Διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στη Βοσνία, αντικαθιστώντας τα ΝΑΤΟϊκά, προετοιμάζεται για το Κόσοβο. Επεμβαίνει με στρατό και στην Αφρική (πχ Κονγκό). Υιοθέτησε τον προληπτικό πόλεμο και συνδέοντας την εξωτερική ασφάλεια με την εσωτερική, επιδιώκει να καταστείλει τα λαϊκά κινήματα στην Ευρώπη. Χτίζει παράλληλα και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ένα δίκτυο φακελώματος και θεσμοθετεί την ασύδοτη καταστολή, κατακρεουργώντας δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δ. Το περιβάλλον, στον πόλεμο και την ειρήνη, θυσιάζεται από τους ιμπεριαλιστές, στο βωμό των υπερκερδών των πολυεθνικών, με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις στην ανθρωπότητα.

Ε. Παράλληλα, οι ιμπεριαλιστές και τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους, πλαστογραφούν και διαστρεβλώνουν την ιστορία για να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τους αντιφασιστικούς-αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, με στόχο την ιδεολογική κυριαρχία τους και την αποτροπή της μελλοντικής λαϊκής αμφισβήτησής τους, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές.

Στ. Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, δέσμιες των ισχυρών εγχώριων οικονομικών συμφερόντων της ολιγαρχίας, που διεκδικούν κομμάτι της καταλήστευσης των λαών, συμμετέχουν στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε χώρες, όπως στη Βοσνία και το Αφγανιστάν, συνεργεί στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και τις σφαγές των λαών, μέσω των Αμερικανονατοϊκών βάσεων που διατηρεί στο έδαφός της. Προσάρμοσε στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες τη δομή και το δόγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η. Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, η δημόσια παιδεία και υγεία, οι άλλες αναγκαίες κοινωνικές παροχές ασφυκτιούν από την έλλειψη στοιχειώδους χρηματοδότησης, παραδίνονται σταδιακά στο βωμό της αγοράς και του κέρδους.

Από την άλλη μεριά, το Συνέδριο διαπιστώνει με ικανοποίηση, ότι ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εκδηλώνονται ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η υλοποίηση των διαφόρων σχεδίων τους δεν είναι «περίπατος» για τους ιμπεριαλιστές , συναντά τη σθεναρή αντίσταση των λαών, όπως συμβαίνει στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Παλαιστίνη, το Λίβανο. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις απορρίπτονται από την πλειοψηφία των λαών, καταδικάζονται με μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις Ηπείρους, ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες.

ΙΙ. Στις συνθήκες αυτές, το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, δηλώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ΕΕΔΥΕ, να συνεχίσει τη δυναμική, επίμονη προσπάθεια, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.

15ο Συνέδριο - ΟλομέλειαΝα κάνουμε νέα βήματα, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου στη χώρα μας και διεθνώς, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της νέας τάξης στο σύνολό της και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.

Για την προώθηση αυτού του καθήκοντος απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολόπλευρη βελτίωση της δουλειάς της Γραμματείας και η αξιοποίηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Οι συσκέψεις κατά γεωγραφικό διαμέρισμα και η βοήθεια στις επιτροπές ειρήνης για να αποκτήσουν μια συνεχή και μόνιμη λειτουργία, να αναβαθμίσουν και να διευρύνουν το περιεχόμενο δράσης τους (όπως για ζητήματα αλληλεγγύης σε άλλους λαούς, εδαφικής κυριαρχίας, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών), να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, να αποκαλύψουν τα ψεύδη και τις διαστρεβλώσεις των κάθε λογής απολογητών του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν νέες δυνάμεις, να συνδεθούν περισσότερο με το εργατικό και ιδιαίτερα με το νεολαιίστικο κίνημα, χρησιμοποιώντας πολύμορφους τρόπους δράσης.

Μέσα από συσκέψεις μαζικών οργανώσεων του χώρου τους και με την ένταξη νέων δυνάμεων στις γραμμές τους οι επιτροπές να αποτελέσουν σημείο αναφορά και δράσης του λαϊκού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει η πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008, αξιοποιώντας και την εμπειρία από την αντίστοιχη του 2004.

ΙΙΙ. Για το επόμενο διάστημα, αποφασίζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, λαϊκές διαδηλώσεις, πολύμορφες παρεμβάσεις, σε συμπόρευση με το εργατικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα με στόχους:

Τιμάμε αγωνιστικά την αντιφασιστική νίκη των λαών στις 9 Μάη 1945, ημέρα λήξης του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτουμε τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της ιστορίας και το γιορτασμό της επετείου σε ημέρα της ΕΕ.

-Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς,  την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από όλες τις σχετικές αποστολές (Βοσνία, Αφγανιστάν).

-Την απομάκρυνση όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων από τη χώρα μας (Σούδα, Ακτιο, Αραξος), τη μη εγκατάσταση νέων καθώς και κάθε είδους στρατιωτικών εγκαταστάσεων (όπως στο λιμάνι της Νέας Περάμου στην Καβάλα).

-Την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που παραβιάζονται, αμφισβητούνται και απειλούνται από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την υποστηριζόμενη από αυτό και τις ΗΠΑ, επιθετικότητα του καθεστώτος της Άγκυρας.

-Την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, όλων των Βαλκανικών λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους εθνικισμούς, που υποθάλπονται από τους ιμπεριαλιστές.

-Τον σεβασμό των συνόρων και της κυριαρχίας όλων των κρατών, την αντίθεση σε κάθε προσπάθεια νέας επαναχάραξής τους και της δημιουργίας και άλλων μικρών αδύναμων κρατών-προτεκτοράτων, στο Κόσοβο και αλλού, όπως σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές.

15ο Συνέδριο - Ολομέλεια 2-Την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στο λαό της Κύπρου για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομοσπονδιακή, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

-Την εναντίωση στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας που εξυπηρετούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, τη μετατροπή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιθετικό ΝΑΤΟϊκό τμήμα, στο μισθοφορικό στρατό που εξυπηρετεί τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

-Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Άμυνας» στην Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-Την εναντίωση στη δημιουργία των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό και τις άλλες δυνάμεις καταστολής που συγκροτεί η ΕΕ, την καταδίκη του δόγματος των προληπτικών πολέμων και επεμβάσεων που έχουν υιοθετήσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

-Την αποκάλυψη στο λαό της επιχειρούμενης από τους ιμπεριαλιστές μετατροπής του ΟΗΕ σε όργανο νομιμοποίησης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης μέσα από την πρόσφατη αναθεώρηση των αρχών του. Την αντίσταση στα σχέδια ένταξης του επιθετικού και δολοφονικού ΝΑΤΟ στους μηχανισμούς του ΟΗΕ ώστε να χρησιμοποιείται ως «νόμιμο» εργαλείο επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού.

-Την αντίθεση στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, την κατάργηση όσων υπάρχουν, την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής πυρηνικής τρομοκρατίας και του δόγματος του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος.

-Την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό , με ευκαιρία και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κατάληψη εδαφών του από το Ισραήλ για την απόκτηση του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και βρίσκονται στο στοχαστρό του, στη σοσιαλιστική Κούβα, τη Βενεζουέλα, σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, τη ΛΔ της Κορέας και αλλού.

-Την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, την απόκρουση της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, των διώξεων προοδευτικών κομμάτων, δημοκρατικών οργανώσεων και λαϊκών αγωνιστών, οι οποίες εντείνονται στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Την κατάργηση όλων των τρομονόμων και συνολικότερα των αντιδημοκρατικών νόμων, συμφωνιών και μηχανισμών, στην ΕΕ και τη χώρα μας, μέσα από τους οποίους προσπαθούν να υποδουλώσουν τους λαούς και να καταστείλουν τα κινήματά τους (Σένγκεν, κάμερες παρακολούθησης, χτύπημα και περιορισμό διαδηλώσεων κλπ).