Το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, συνήλθε στις 2 και 3 Δεκέμβρη 2017, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή 278 αντιπροσώπων από 40 Επιτροπές Ειρήνης της περιφέρειας και από 18 Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.

Το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την Εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας, καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη του νέου Εθνικού Συμβουλίου, που αποτελείται από 63 μέλη. Το Εθνικό Συμβούλιο στην πρώτη σύνοδό του, εξέλεξε 11μελή Γραμματεία, που αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Τάσσος Σταύρος
Γενική Γραμματέας: Παντελάκη Ελπίδα
Αντιπρόεδροι: Ζώκας Νίκος, Λαμπράκης Γιώργος, Πλέσσας Διονύσης
Οργανωτικός Γραμματέας: Αναγνώστου Γρηγόρης
Οικονομική Υπεύθυνη: Σαμούρη Αγγελική
Μέλη: Μαργανέλης Χρήστος, Μπούκουρης Ανδριανός, Παναγιωτοπούλου Ευγενία, Τσαβδαρίδης Ηρακλής.

Με νέα δύναμη στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε, εκ μέρους της απερχόμενης γραμματείας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Γιώργος Λαμπράκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος  και  τόνισε τη σημασία που έχει η επιτυχία του συνεδρίου σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί το κίνημα ειρήνης ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Προηγουμένως το συγκρότημα του μουσικού σχολείου Ιλίου είχε παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα για  τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την αισιοδοξία με την οποία ξεκίναγε το συνέδριο.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο Θανάσης Παφίλης ΓΓ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και ο Μάλαμας Τσαρδάκης εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)

Την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασε στην έναρξη του 18ου Συνεδρίου η γενική γραμματέας της, Ελπίδα Παντελάκη.

Στο Συνέδριο μηνύματα απέστειλαν αδελφά κινήματα από την Κούβα, το Νεπάλ, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Βραζιλία. 

Στις εργασίες παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Επίσης, παραβρέθηκαν  αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Σταμούλη, της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρο Χριστίνα Σκαλούμπακα, της ΕΕΔΔΑ με επικεφαλής την πρόεδρο Δέσποινα Μάρκου, του ΜΑΣ, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Δήμο Κουμπούρη, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και διάφοροι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου, ο οποίος απουσίαζε στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, διάβασε η Στέλλα Χατζηστεργίου, δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου.

Ο χαιρετισμός του Θ.Παφίλη στην έναρξη του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ (video)
Ο χαιρετισμός της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα στο Συνέδριο (video)

Εναρκτήρια ομιλία του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Ομιλία του Στ.Τάσσου στο Συνέδριο

Η απόφαση του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Το Εθνικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε στο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ