Σηματοδοτώντας την πρωτοβουλία μου, για την ανάγκη υπεράσπισης της Ειρήνης, αφιερώνω στην Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ( ΕΕΔΥΕ), είκοσι (20) αντιπολεμικά σχέδια με τίτλο «Ανησυχούν τα πουλιά», από το ομώνυμο ποίημα μου, περισσότερο ως αφορμή και πρόσκληση στους συνάδελφους μου εικαστικούς, να υψώσουμε τείχη στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τάκης Βαρελάς - ζωγράφος
Μπορεί να βγήκε ο ήλιος και να σπάσαμε το κλοιό της βαρυχειμωνιάς, αλλά τα σύννεφα είναι από καιρό φορτωμένα.

Μόνο που αυτή τη φορά, δεν κουβαλούν χιόνια και αστραπές, είναι φορτωμένα με το ρόγχου του θανάτου.

Για καιρό οι συνήθεις φονιάδες των λαών, οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στήνουν για τα οικονομικά τους συμφέροντα, πολεμικά σχέδια σε κάθε γωνιά της γης. Τώρα φουντώνει ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία στο Ουκρανικό μέτωπο.

Σε αυτό το γαϊτανάκι του πολέμου, φαίνεται πως η χώρα μας, είναι για τα καλά μπλεγμένη.

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω!

Μια Ελλάδα Νατοϊκό ορμητήριο.

Αμερικάνικες και Νατοϊκές Βάσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Στη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στη Σκύρο, στην Κάρπαθο, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, στο Άκτιο;

Κάθε στρατιωτική μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι και με την βούλα της κυβέρνησης, προέκταση των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Αλεξανδρούπολη έγινε αποβατικό λιμάνι των ΗΠΑ.

Αμέτρητα άρματα, ελικόπτερα και στρατιώτες, ξεμπαρκάρουν στο λιμάνι και παίρνουν θέση μάχης, από την Αλεξανδρούπολη ώς την Βαλτική Θάλασσα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, τώρα οι ΗΠΑ, ζητάνε τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της επιθετικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα από το ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η επέκταση της συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα υπογράφτηκε άλλη μια συμφωνία, αυτή τη φορά με την Γαλλία, η οποία συνοδεύτηκε με τεράστια αγορά πολεμικού υλικού.

Στα 4,5 δις ευρώ περίπου κόστισαν στον Ελληνικό λαό, οι φρεγάτες ανοικτής θάλασσας, τα επιθετικά αεροσκάφη Rafale, τα πυραυλικά συστήματα και σαφώς με την προαπαιτούμενη από την συμφωνία συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού, οπού θα επιχειρούν για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας το ΝΑΤΟ, η ΗΠΑ και η Γαλλία, δηλαδή από τα βάθη της Αφρικής, μέχρι το μακρινό Αφγανιστάν και από την Αδριατική και τα Βαλκάνια μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τη Νορβηγία.

Εκεί ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά του Ελληνικού λαού και δεν θα διστάσουν να το κάνουν, γιατί είναι δεσμευμένοι πολιτικά, να υπηρετούν διεθνώς, τα συμφέροντα μιας τάξης, δηλαδή της αστικής τάξης.

Για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι λαοί είναι αριθμοί αναλώσιμοι. Στα κέρδη τους, ρέει το αίμα των λαών.

Η σημαία τους είναι αιματοβαμμένη από το αίμα εκατομμυρίων δολοφονημένων στρατιωτών και των λαών.

Φοβάμαι πως από μέρα σε μέρα, αυτά τα τύμπανα του πολέμου, που ακούγονται κάπως απόμακρα, θα τα ακούσουμε στα σπίτια μας και θα τα βρούμε γρήγορα μπροστά μας.

Τα αστικά μέσα ενημέρωσης, αποκρύπτουν έντεχνα την ένταση του πολέμου που ήδη έχει ξεκινήσει.

Πνίγουν κάθε φωνή που υψώνεται, όχι μόνο ενάντια στο πόλεμο, αλλά και σε κάθε φωνή, που αντιστέκεται στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Πριν να είναι αργά, ας δράσουμε τώρα, ο καθένας με την τέχνη και τον αγώνα του, προσωπικά και συλλογικά.

Η τέχνη και οι καλλιτέχνες, ας πάρουν την πρωτοβουλία ατομικά και συλλογικά να εξοπλίσουν το λαό με το έργο τους και την δράση τους.

Οι καλλιτέχνες είναι οι μόνοι που παίρνουν εντολή από την συνείδησή τους, γιατί η ελευθερία έκφρασης στην τέχνη δεν μπορεί να ανθίζει μέσα στα πεδία των μαχών, στην εξαθλίωση την δική τους και του λαού.

Η ανθοφορία των λαών προκύπτει από την Ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και όχι από τον πόλεμο των καπιταλιστών, που σκορπίζει προσφυγιά και εκμετάλλευση σε όλα τα πέρατα της γης.

Καλώς να έρθουν τα σύννεφα της βροχής και του χιονιού.

Της φύσης παιδιά είναι, όπως και εμείς.

Να έρχονται και να φεύγουν στην ώρα τους και αν θέλετε, ανάγκες της ζωής υπηρετούν, σαν προσδοκούμε την Άνοιξη και τον Θεριστή.


Τα εικαστικά σχέδια της ενότητας «Ανησυχούν τα πουλιά» προσαρμόστηκαν σε δυο videoart για χρήση στο διαδίκτυο από το συναγωνιστή και συνοδοιπόρο Μιχάλη Αγγελίδη.

Ανησυχούν τα πουλιά (Ι)

Ανησυχούν τα πουλιά (ΙΙ)

Ανησυχούν τα πουλιά!
Αυτά τα σύννεφα, δεν είναι της βροχής.
Ο αέρας τους, έχει τη μυρουδιά της καμένης σάρκας.
Τα σύρματα στους σκουριασμένους πασσάλους,
μήτε δένδρα, ούτε κλαδάκια είναι.

Ανησυχούν τα πουλιά!
Ανήσυχος και εγώ, ίσως και εσύ.
Ακούγονται τα άφωνα τύμπανα του πολέμου
και είναι ο ρυθμός στις παρελάσεις του θανάτου,
τότε που έφευγαν τα λουλούδια για το μέτωπο!

Ανησυχούν τα πουλιά!
Κοντά μου ακούγεται ο πόνος,
σαν η Ειρήνη τους γεννοβολάει τον πόλεμο τους.
Αυτό μου είπαν τα μάτια των πουλιών,
μιας και η λαλιά τους κόπηκε
και έσβησε στα πεδία των μαχών!