Ανακοίνωση για το θάνατο της Δάφνης Σκούρα

Ανακοίνωση για το θάνατο της Δάφνης Σκούρα

Η ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με θλίψη την αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τη σπουδαία ηθοποιό και αγωνίστρια του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού, συνολικά του λαϊκού κινήματος, Δάφνη Σκούρα.

Γεννημένη στο Παγκράτι, με μικρασιατική καταγωγή, η Δάφνη από μικρή ηλικία έκανε φανερό το ταλέντο της στην υποκριτική. Από μαθήτρια κιόλας παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη ενώ σε όλη την πορεία της στο σανίδι διέπρεψε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους του εθνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και θιάσους, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε και η ίδια της θιασάρχις, αφήνοντας το αποτύπωμά της στο χώρο του θεάτρου. Βοήθησε και στήριξε ως θιασάρχις πολλούς ηθοποιούς – αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που πάλευαν να βρουν ένα μεροκάματο όταν επέστρεψαν από τις εξορίες και τις φυλακές.

Παράλληλα με την πορεία της στην τέχνη, η Δάφνη είχε σημαντική συμβολή στους αγώνες του λαού μας. Υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Στρατεύτηκε με το δίκιο του λαού, αξιοποιώντας τη διεισδυτικότητα της τέχνης που υπηρετούσε σε όλη την πορεία της ζωής της. Ήδη από την περίοδο της Κατοχής συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Το 1943-’44 διακινούσε προκηρύξεις του ΕΑΜ στο κέντρο της Αθήνας, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, ενώ η φωνή της ακουγόταν τα βράδια από το «χωνί» στις συνοικίες του Βύρωνα και του Υμηττού. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικές οι μαρτυρίες της για τους τρεις ηρωικούς ΕΠΟΝίτες, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο «Κάστρο» του Υμηττού και ήταν φίλοι της.  Μετά τα Δεκεμβριανά, εξαιτίας της δράσης της, ο διευθυντής του θεάτρου «Κοτοπούλη» δεν ανανέωσε τη σύμβασή της, γιατί κάποιος την «κάρφωσε» ότι θεάθηκε να συμμετέχει σε διαδήλωση με κόκκινες σημαίες.

Το 1958 παντρεύεται τον αγωνιστή δικηγόρο, μετέπειτα πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελο Μαχαίρα. Aυτό, μαζί με τη συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες, θα προκαλέσει την απόλυσή της από το Εθνικό Θέατρο και το ραδιόφωνο, καθώς και τη στέρηση του διαβατηρίου της. Με τους Μάνο Κατράκη και Μήτσο Λυγίζο θα είναι τιμητική φρουρά στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και λίγο αργότερα θα γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και στην Κίνηση για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από την εποχή της Κατοχής.

Ξεχωριστή, όμως, ήταν η προσφορά της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ. Η Δάφνη Σκούρα ήταν από τις προσωπικότητες που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ το 1955, ανέπτυξε πλούσια δράση μέσα από την Επιτροπή Ειρήνης Διανοούμενων και Καλλιτεχνών της ΕΕΔΥΕ, ενώ για πάνω από 20 χρόνια διετέλεσε μέλος του Εθνικού της Συμβουλίου.

Η ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με θλίψη την αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα. Η παρακαταθήκη που αφήνει μέσα από την τέχνη, τη δράση, αλλά προπαντός μέσα από τη σεμνή στάση ζωής που τη χαρακτήριζε, είναι πολύ σημαντική για τους αγώνες μας για πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία, στα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη, καθώς και σε όλους τους οικείους της.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, στις 14.30 στην εκκλησία Παναγίτσα στο Μάτι.

 

Αθήνα, 2 Δεκέμβρη 2020

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια