Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο καθώς και η κυβέρνηση των Σκοπίων, υφίστανται ισχυρές πιέσεις, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα. Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Ιούλης 2018), καθότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια είναι πολύ ισχυροί.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συναντήθηκαν στην Κομοτηνή σήμερα 20-01-2018 οι Επιτροπές Ειρήνης της ΠΑΜΘ και σχετικά με την αναζωπύρωση της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ καθώς και με αφορμή το αυριανό (21-01-2018) συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξεφύγει, να απεμπλακεί από τη στείρα ονοματολογία, από το υπαρκτό ζήτημα έτσι κι αλλιώς για το ποια ονομασία θα δοθεί στην ΠΓΔΜ.
Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο καθώς και η κυβέρνηση των Σκοπίων, υφίστανται ισχυρές πιέσεις, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα. Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Ιούλης 2018), καθότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια είναι πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Από τη μια η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή που παραδοσιακά είχε στο χώρο των Βαλκανίων και από την άλλη οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ευρωατλαντικό άξονα (ΝΑΤΟ, ΕΕ).
Προκειμένου να συγκαλυφτούν τέτοιοι σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων, προτάσσεται η ονοματολογία αποσυνδεδεμένη απ’ όλα τα υπόλοιπα.
Ο όρος «Μακεδονία» εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα, ξεφεύγοντας από την ονοματολογία, να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σοβινισμούς, που θα υπερασπίζεται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μακριά από αλλαγές συνόρων.
Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος θα πρέπει να αποφευχθεί από τη γείτονα χώρα η ένταξη της στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί είναι κατά την ιστορική πείρα οι βασικές πηγές του “διαίρει και βασίλευε”, της επαναχάραξης συνόρων, που γίνονται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών.
Δεν χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δεν χρειάζονταν το 1992, γιατί καλλιεργούν τον σοβινισμό και τον εθνικισμό, καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των λαών. Η προσπάθειά που γίνεται από τα κόμματα, είτε συμμετέχουν φανερά ή κρυφά στο αυριανό συλλαλητήριο, είτε όχι, να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο τότε «Συνασπισμός», συντάχθηκαν πίσω από κοινές θέσεις σε ό, τι αφορά το ζήτημα του ονόματος, όταν το 1991, η ΠΓΔΜ ανακηρύχτηκε σε ανεξάρτητο κράτος, με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προσανατολίζοντας στο δέντρο και κρύβοντας το δάσος.
Καταγγέλλουμε την πολιτική ΗΠΑ – ΕΕ ως υπαίτια για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Τονίζουμε την ανάγκη διατήρησης των συνόρων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο ένοχος για την κατάσταση στα Βαλκάνια είναι η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για δημιουργία σφαιρών επιρροής και κατάκτηση νέων αγορών. Είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα των βαλκανικών λαών μια πολιτική απόκρουσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.
Κομοτηνή 20-01-2018