Σε Κτίριο «Βέρα Νικολαΐδου» μετονομάστηκε ο χώρος του πρώην Πολύκέντρου Νίκαιας
Σε Κτίριο «Βέρα Νικολαΐδου» μετονομάστηκε ο χώρος του πρώην Πολύκέντρου Νίκαιας, σε ένδειξη τιμής για την προσφορά της αείμνηστης δημάρχου Νίκαιας και βουλευτή του ΚΚΕ.
Τη σχετική εκδήλωση, που έγινε τη Δευτέρα, άνοιξε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου. Αρχικά αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Β. Νικολαΐδου, σημειώνοντας:
«Γεννήθηκε το 1945 στη Νίκαια, κόρη εργατικής οικογένειας, με προσφυγική καταγωγή από τον Πόντο. Από τα γυμνασιακά της χρόνια ήδη εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη.
Συνέχισε τις σπουδές της στην Οικονομική Σχολή της Βουδαπέστης, όπου διετέλεσε γραμματέας των Ελλήνων Φοιτητών, ενώ για την αντιδικτατορική της δράση, της είχε αφαιρεθεί το διαβατήριό από την πρεσβεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραβρεθεί ούτε στην κηδεία του αδελφού της Μίμη που έφυγε αναπάντεχα σε νεαρή ηλικία.
Ως φοιτήτρια είχε επίσης σημαντική συμβολή στο ελληνικό τμήμα του ουγγρικού ραδιοσταθμού, γνωστού -ιδιαίτερα κατά την 7ετία της χούντας- ως “Ράδιο Βουδαπέστη”. Εμπειρία που αξιοποίησε και αργότερα συμβάλλοντας τόσο στο στήσιμο όσο και στη Διεύθυνση του “Ράδιο 5” του διαδημοτικού ραδιοφώνου των δήμων του Πειραιά.
Η σ. Βέρα Νικολαΐδου, στις 21 Απρίλη 1968, στη διαδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ενάντια στην 1η επέτειο της απριλιανής χούντας, έλαβε την απόφαση να οργανωθεί στο ΚΚΕ, το οποίο το υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή, αναλαμβάνοντας σε όλη αυτή την πορεία πολλές και υπεύθυνες κομματικές δουλειές, σε οργανωτικές χρεώσεις, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, στην Τοπική Διοίκηση, στην κοινοβουλευτική δουλειά, στο γυναικείο κίνημα.
Με την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά και συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Οργανώσεων του ΚΚΕ, αναλαμβάνοντας πολλές στελεχικές χρεώσεις σε Πειραιά και Νίκαια. Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Γυναικών της ΚΕ και ιδρυτικό μέλος του Παμπειραϊκού Συλλόγου Γυναικών με σημαντική δράση σε όλη της την πορεία στον Σύλλογο Γυναικών της Νίκαιας.
Η σ. Βέρα Νικολαΐδου έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση και την επικράτηση των επαναστατικών αρχών του ΚΚΕ το διάστημα της διαπάλης με την οπορτουνιστική ομάδα που επιχειρούσε τη μετάλλαξη και τη διάλυσή του. Είναι η περίοδος που εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριό του, το 1991, και επανεκλεγόταν στην ΚΕ έως και το 17ο Συνέδριο, το 2005.
Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής. Υπήρξε ακόμα πολλές φορές υποψήφια του Κόμματος για τη Βουλή και την Ευρωβουλή.
Επίσης, ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για 20 χρόνια μέσα από την ΕΕΔΥΕ, διατελώντας αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας της».
Ειδικότερα για την προσφορά της στον δήμο και την τοπική κοινωνία σημείωσε:
«Η συντρόφισσα Βέρα εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος Νίκαιας με το ΚΚΕ το 1978 μια θητεία που κράτησε μέχρι το 2002.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή της διετέλεσε 3 θητείες αντιδήμαρχος, δήμαρχος Νίκαιας από το 1991 έως το 1994 και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στον Δήμο Νίκαιας από το 1995 μέχρι το 2002.
Την περίοδο που η Βέρα ήταν δήμαρχος της Νίκαιας είναι η περίοδος που ξεχωρίζουν στην πόλη:
- Το νέο κτίριο για να στεγαστούν οι Σχολές “Ηράκλειτος” (κτίριο που σήμερα στεγάζονται τα Τμήματα Πολιτισμού του δήμου μας).
- Η ανάπλαση στο προσφυγικό τετράγωνο γνωστό στην πόλη ως 175 με σύγχρονες κατοικίες και γραφεία που στεγάζουν μαζικούς φορείς της πόλης μας μέχρι σήμερα.
- Η διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου στο Κατράκειο Θέατρο, όπου τοποθετείται το εμβληματικό άγαλμα του Μάνου Κατράκη ως Δον Κιχώτη.
- Ο χώρος που σήμερα θα πάρει το όνομά της, το γνωστό τότε σε όλη την πόλη και ευρύτερα στον Πειραιά Πολύκεντρο Γυναικών Νίκαιας.
Επιλέξαμε ως “Λαϊκή Συσπείρωση” να προτείνουμε ο συγκεκριμένος χώρος να πάρει τιμητικά το όνομα της συντρόφισσας γιατί πραγματικά συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας δήμαρχος με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Βέρας, βλέπει τη συμβολή του μέσα από το θεσμό της Τοπικής Διοίκησης. Δηλαδή έργο για τον λαό και τη νέα γενιά της πόλης που θα απαντά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Το Πολύκεντρο άρχισε τη λειτουργία του το 1992. Το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας ο οποίος το δώρισε στον δήμο ώστε να φτιαχτεί ένας χώρος όπου οι γυναίκες της πόλης θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρικές, κοινωνικές υπηρεσίες, δωρεάν πολιτιστική δράση και χώρο για να στεγάζονται τα Γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας.
Από την αρχή της λειτουργίας του, το Πολύκεντρο έγινε πραγματικά πόλος συσπείρωσης των γυναικών. Συμμετείχαν σ’ αυτό εθελοντές ιατροί και κοινωνικοί επιστήμονες που στάθηκαν δίπλα σε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης μας στα 4 έτη λειτουργίας του. Λειτούργησε δωρεάν Βρεφονηπιακός Σταθμός για 50 βρέφη, χώρος δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, στήθηκαν δωρεάν Σχολές Γονέων από τις πρώτες σε όλη τη χώρα εκείνη την περίοδο, ομάδες πολιτιστικής δράσης γυναικών, ομάδα επαγγελματικής κατάρτισης άνεργων γυναικών».
«Η Βέρα αντικειμενικά έχει σημαδέψει την πόλη μας κυρίως με τη δράση της», υπογράμμισε ο Π. Κατηφές και πρόσθεσε: «Μια δράση που συμπύκνωνε τα χαρακτηριστικά μιας μαχήτριας της ζωής, αγωνίστριας, που ήταν γειωμένη με τις ανάγκες του λαού. Πεισματάρα, χωρίς να το βάζει ποτέ κάτω και με ένα χαμόγελο σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που πήγαζε από το δίκιο το οποίο υπηρετούσε.
Η Βέρα ήταν μια δυναμική προσωπικότητα που η δράση της συμβολίζει το ήθος, τη σεμνότητα και την ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών που δίνουν το “είναι” τους από όποια θέση διαταχθούν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα, που διαρκώς βάζουν το “εμείς” πάνω από το “εγώ”.
Στοιχεία που υπηρέτησε με επάρκεια 24 χρόνια ως αιρετή στο Δήμο Νίκαιας, ως αντιδήμαρχος, ως δήμαρχος και ως βουλευτής του ΚΚΕ».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αδριανό Μπούκουρη, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος στάθηκε στο αποτύπωμα της Βέρας μέσα από τη δράση της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, σημείωσε:
«Ήδη από τη μεταπολίτευση συμμετείχε ενεργά στην Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της ΕΕΔΥΕ, μετά τη διάλυσή της κατά την περίοδο της χούντας. Από το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το 2000, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια γενική γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.
Ξεχωρίζει η συμβολή της στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπου ήταν επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας φορέων του λαϊκού κινήματος, που επισκέφτηκε το Κόσοβο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Ακόμη, καθοριστική ήταν η δράση της για την καθιέρωση των τριμερών συναντήσεων μεταξύ των κινημάτων ειρήνης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.
Η Βέρα, με τη σεμνότητα που τη διακατείχε, τις γνώσεις, τον προβληματισμό της, τη διαρκή της έγνοια για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, έδινε με αυταπάρνηση το “παρών” σε κάθε δραστηριότητα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μέχρι το τέλος. Παρά τη βεβαρημένη υγεία της ήταν ουσιαστικό στήριγμα στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΕΔΥΕ, στην οργάνωση της Μαραθώνιας Πορείας, των εκδηλώσεων για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κάθε Αύγουστο. Προπαντός, με τη στάση ζωής της και τις ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλλε, βοηθούσε και στήριζε τους νέους συναγωνιστές να ατσαλώνονται καθημερινά, να μην το βάζουν κάτω με τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν».