ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ Θ. ΠΑΦΙΛΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ Θ. ΠΑΦΙΛΗ

«Όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια ξεγελούσαν το λαό πως η ΕΕ είναι κάτι διαφορετικό από το ΝΑΤΟ διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης.

Στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» η διασφάλιση μερίδας της «λείας» για τα ντόπια μονοπώλια

Σε συγκέντρωση της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Ομάδας Γυναικών Ρόδου (μέλος ΟΓΕ) μίλησε χθες Τετάρτη ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη διάσκεψη που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Ρόδο το υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «Χτίζοντας σταθερές γέφυρες συνεργασίας».

Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του μεταξύ άλλων εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς όπως επισήμανε «τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πιο δυνατά. Οι συνολικότερες εξελίξεις διαγράφουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας. Στο λαό μας λέμε να μην εφησυχάζει από τις διάφορες διακηρύξεις περί ειρήνης και ασφάλειας που προβάλλουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί».

Υπογράμμισε πως «με τον πιο κραυγαλέο τρόπο αποδεικνύεται το σωστό σύνθημα που ακουγόταν παλιότερα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” ή όπως σήμερα εκφράζεται “ΕΝΩΣΗ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”».

«Όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια ξεγελούσαν το λαό πως η ΕΕ είναι κάτι διαφορετικό από το ΝΑΤΟ διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης.

Κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ευλογίες και τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων αστικών κομμάτων όχι μόνο βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά συμμετέχει ένθερμα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

pafilhs-rodos-2_0Στηρίζει το στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων προβλέπει το 40% των Ενόπλων Δυνάμεων να εντάσσεται σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Συμμετέχει σε όλες τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις προετοιμασίας πολέμων και επεμβάσεων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί αριθμητικά. Αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας και ο υπουργός Άμυνας διαφημίζει αυτή τη βάση του θανάτου και την Κρήτη σαν αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Προσφέρει νέα βάση στην Κάρπαθο, συμφωνεί με την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Κρήτη. Έκανε πρόταση για ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου στην Κρήτη. Η Ελλάδα συμμετέχει ήδη σε στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό σε 23 περιπτώσεις».

Όσον αφορά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα επισήμανε ότι οι διακηρύξεις τους περί ειρήνης και σταθερότητας είναι λόγια του αέρα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την πολιτική που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της. Όπως η εσωτερική πολιτική εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα το ίδιο συμβαίνει και στην εξωτερική η οποία υπηρετεί τα ίδια.

Τι ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια; Μια σκληρή ταξική εσωτερική πολιτική που συντρίβει τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και η σημερινή υπηρετούν με ευλάβεια αυτά τα συμφέροντα και την πολιτική της ΕΕ που είναι ένωση του κεφαλαίου και όχι των λαών. Το ίδιο συμβαίνει και με την εξωτερική πολιτική, που δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

Ποιον άραγε υπηρετούν οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ; Τα συμφέροντα των μεγαθηρίων που θέλουν τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δρόμοι μεταφοράς). Γι’ αυτό δεν συγκρούονται πολλές μεγάλες και μικρές χώρες; Για το μερίδιο της λείας.

Όταν λοιπόν οι κυβερνήσεις και η σημερινή μιλούν για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τι σημαίνει; Στην πράξη σημαίνει να διασφαλίσει κομμάτι από την πίτα για λογαριασμό των μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης της χώρας.

Επομένως, οι επικλήσεις περί ειρήνης και σταθερότητας, που προβάλλονται και στη Διάσκεψη, είναι λόγια του αέρα, κυριολεκτικά, γιατί αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι τα μεγάλα συμφέροντα, οι ανταγωνισμοί για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η συμμετοχή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ της ΕΕ που εμπλέκουν το λαό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια