Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν και φέτος στην 33η Πορεία ειρήνης Κερασίτσα – Τρίπολη που διοργάνωσαν με επιτυχία οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα στην Κερασίτσα, τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του πρώτου Μαραθωνοδρόμου.
Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν και φέτος στην 33η Πορεία ειρήνης Κερασίτσα – Τρίπολη που διοργάνωσαν με επιτυχία οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα στην Κερασίτσα, τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του πρώτου Μαραθωνοδρόμου.
Ιδιαίτερο γεγονός ήταν η παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών του γυμνασίου Τεγέας, που ήρθαν να τιμήσουν το συγχωριανό τους, αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, απαγγέλοντας το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι «Άνθρωπος»» και καταθέτοντας στεφάνι εκ μέρους του σχολείου τους.
Στις 5μ.μ ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία προς την Τρίπολη με αγωνιστικό παλμό, τραγούδια και συνθήματα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα φέτος, έγινε ο 1ος αγώνας δρόμου«Γρηγόρης Λαμπράκης» 20 χλμ. με τη συμμετοχή 70 περίπου δρομέων από τους Συλλόγους της πόλης μας (Το Σύλλογο Δρομέων Υγείας, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο, το Σύλλογο Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου), αλλά και από άλλες περιοχές. Ο αγώνας αυτός, αφιερωμένος στο Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963 στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος με τη στήριξη του κράτους, ξεκίνησε από το Πάρκο των Αλύγιστων ( Περιοχή Αγίου Αθανασίου) και τερμάτισε στην Τρίπολη, πλατεία Πετρινού.
Κι όταν η πορεία, κατά το μήκος της διαδρομής, έσμιξε με τους δρομείς, κορυφώθηκε η συγκίνηση και η έξαρση, ένα λαϊκό φουσκωμένο ποτάμι, σημαίες, πανώ, χειροκροτήματα, συνθήματα και τραγούδια, γέμισαν την ατμόσφαιρα.
Στις 7:30μ.μ, οι ειρηνοδρόμοι κατέληξαν στην πλατεία Πετρινού. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό, μίλησε το μέλος της ΕΕΔΥΕ Χρήστος Μαργανέλης και μεταξύ άλλων τόνισε :
«Τιμάμε με σεβασμό τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και συνεχίζουμε τους αγώνες του για έναν ειρηνικό κόσμο, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο NATO,ενάντια στις βάσεις του θανάτου, ενάντια στα πυρηνικά , ενάντια στις δαπάνες για εξοπλισμούς που στερούν από το λαό την υγεία και την παιδεία όπως και σήμερα.Ο Λαμπράκης, ο Πέτρουλας, ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές μένουν ζωντανοί και θα μένουν ζωντανοί όσο εμείς ανεμίζουμε τις σημαίες που γράφουν καμία υποταγή στον ιμπεριαλισμό,που γράφουν επάνω το σύνθημα της κατάργησης του εκμεταλλευτικού συστήματος.Χαιρετίζουμε επίσης τις πολύμορφες εκδηλώσεις που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες από το εργατικό κίνημα το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, ενάντια στα νέα μνημόνια και στουν νέους νόμους λαιμητόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ.»
Στη συνέχεια έγινε απονομή μεταλλείων στους δρομείς και στους ποδηλάτες που έκαναν για μια ακόμα φορά τη δική τους ποδηλατοπορεία Καλαμάτα – Κερασίτσα και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το Μουσικό σχήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Επίσης, στο χώρο την εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση με έργα ( ζωγραφιές και ποιήματα) μαθητών από τα σχολεία της Τρίπολης που συμμετείχαν στην Πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, «Να σκέφτεσαι τους άλλους», αλλά και εργαστήρι ζωγραφικής για τα παιδιά.
Την παράσταση «έκλεψε» η μικρή Σωτηρία, μαθήτρια της Δ΄τάξης Δημοτικού Σχολείου της Τρίπολης, απαγγέλοντας το ποίημα που έγραψε με τίτλο : «Να σκέφτεσαι τους άλλους» και απέσπασε πολλά χειροκροτήματα.
Η 33η πορεία ειρήνης έφτασε στο τέλος με την υπόσχεση να δυναμώσουμε το κίνημα της ειρήνης, γιατί τότε θα δικαιωθούν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Νικηφορίδης και όλοι οι συναγωνιστές τους.« Η μεγάλη θυσία τους θα γίνει λαμπάδα άσβεστος να φέγγει το δρόμο του λαού μας και ιδέα της πρωτοπόρας νεολαίας μας για να φέρει σε πέρας το μεγάλο και σκληρό αγώνα της ειρήνης».Όπως έγραφε η μητέρα του Νίκου Νικηφορίδη σε γράμμα της με αφορμή την Μαραθώνια πορεία Ειρήνης το 1964.