Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν και μίλησαν η Ελπίδα Παντελάκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και ο Bimal Rathnayake, πρόεδρος της Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Σρί Λάνκα που είναι μέλος του ΠΣΕ. Την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Πέτρος Καραμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ίλιου και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της ΕΕΔΥΕ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου την Τρίτη 31.3. στην αίθουσα του Συνδικάτου οικοδόμων της περιοχής με θέμα: “Οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος”

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν και μίλησαν η Ελπίδα Παντελάκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και ο Bimal Rathnayake, πρόεδρος της Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Σρί Λάνκα που είναι μέλος του ΠΣΕ. Την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Πέτρος Καραμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ίλιου και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της ΕΕΔΥΕ.

Η Ελπίδα Παντελάκη στην εισηγητική της παρέμβαση τόνισε ότι «φέτος η ΕΕΔΥΕ γιορτάζει τα 60 της χρόνια σε μια περίοδο όπου οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα από την συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που υπηρετούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την κερδοφορία τους, ενώ ο λαός εξαθλιώνεται. Ταυτόχρονα οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και στην γειτονιά μας με την αστική τάξη της Ελλάδας να διεκδικεί κι αυτή μερίδιο από την λεία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συνυπογράφοντας και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της στα πλαίσια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας παράλληλα την συνεργασία της με το Ισραήλ, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας για τις δολοφονικές επιδρομές στην Μέση Ανατολή και Β.Αφρική.

Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε η Ελπίδα Παντελάκη την εξαγγελία του Υπουργού Άμυνας της χώρας για «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της χώρας με τις ΗΠΑ, που εντάσσεται στα «παζάρια» για την αντιμετώπιση του χρέους ενώ εξίσου επικίνδυνες είναι οι δηλώσεις Καμένου για επέκταση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας Κύπρου» με τη συμμετοχή του Ισραήλ, που σφάζει τον καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό.

Συνεχίζοντας η Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε ότι οι φετινές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ ως τον Μάη(με κορύφωση την Μαραθώνια Πορεία στις 17 Μάη), δένουν με τις εκδηλώσεις γιορτασμού της Νίκης των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια. Όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της χώρας ήδη σχεδιάζουν και θα αναπτύξουν πολύμορφες δράσεις και πολιτικό άνοιγμα σε γειτονιές, σχολεία, σχολές και τόπους δουλειάς, αναδεικνύοντας τόσο την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματα, όσο και για να αντικρούσουν την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από την Ε.Ε. που μετονόμασε την 9η Μάη σε «Ημέρα της Ευρώπης» και «γιορτή της άνοιξης», αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τόσο τα εγκλήματα του φασισμού όσο και τους νοσταλγούς τους σήμερα.

Κλείνοντας την παρέμβαση της η Ελπίδα Παντελάκη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΕΔΥΕ σε όλη την διαδρομή των 60 χρόνων στάθηκε με συνέπεια στις σταθερές θέσεις για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και αργότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν κομβικά σημεία στην πάλη για την ειρήνη και κατά του ιμπεριαλισμού.

Ο Bimal Rathnayake χαιρετίζοντας την εκδήλωση μετέφερε την μεγάλη εκτίμηση της οργάνωσης του για την συμβολή της ΕΕΔΥΕ στο Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης και ειδικότερα στο ΠΣΕ και τους κοινούς στόχους που ενώνουν τα δυο κινήματα της Ελλάδας και της Σρί Λάνκα. Στην συνέχεια τόνισε: «οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο όλο και πυκνώνουν και οι τελευταία κάθε άλλο παρά ξεπεράστηκε. Οι διαχειριστές της κρίσης προσπαθούν να μετακυλήσουν τις συνέπειες στις πλάτες των λαών, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, μέχρι και τα στρατιωτικά. Όπου δεν μπορούν να το πετύχουν με άλλες μορφές, χρησιμοποιούνται θρησκευτικά ,εθνοτικά ζητήματα διχάζοντας λαούς και σπέρνοντας τον τρόμο. Ταυτόχρονα οι καπιταλιστές πλουτίζουν περισσότερο»

Ο καλεσμένος από την Σρί Λάνκα ενημέρωσε για τις συνθήκες ζωής και εκμετάλλευσης του λαού του, την φτώχεια για τους πολλούς και τον συσσωρευμένο πλούτο για τους λίγους ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην «αμυντική συμφωνία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Σρι Λάνκα και των ΗΠΑ» του 2007 που προβλέπει την χρήση διαφόρων εγκαταστάσεων από τους Αμερικάνους και την πολύπλευρη υποστήριξη του ναυτικού στόλου των ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στον Ινδικό Ωκεανό. Εξήγησε ότι για την οργάνωση του και το λαϊκό κίνημα αποτελεί κεντρικό στόχο η κατάργηση και ακύρωση της παραπάνω συμφωνίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Bimal Rathnayake αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη παρέμβαση του ιμπεριαλισμού, σε πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο και τόνισε ότι το κίνημα ειρήνης πρέπει να δρα αντίστοιχα με μορφές που να εκλαϊκεύουν το μήνυμα προς τους λαούς με «όπλο» την διεθνιστική αλληλεγγύη.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια