Μαζική παγκρήτια κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης έγινε στα Χανιά

Μαζική παγκρήτια κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης έγινε στα Χανιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μάη η παγκρήτια κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με συμμετοχή φορέων, σωματείων και συλλόγων του νησιού, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Μουζουρά.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Όχι στις ευρωατλαντικές βάσεις – Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας – Άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μάη η παγκρήτια κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με συμμετοχή φορέων, σωματείων και συλλόγων του νησιού, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Μουζουρά.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Όχι στις ευρωατλαντικές βάσεις – Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας – Άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τις 11 το πρωί, όπου στην πλατεία Δημοτική Αγοράς, στα Χανιά, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία και λίγο αργότερα έφθασαν τα πούλμαν που είχαν μισθωθεί από τις άλλες Επιτροπές Ειρήνης και τους φορείς του νησιού από την υπόλοιπη Κρήτη.

Στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς υπήρξε σύντομος χαιρετισμός από τον Λεωνίδα Μπουρμπάκη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου, και η κεντρική ομιλία έγινε από τονΓιώργο Φραγκιουδάκη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Ο Γ. Φραγκιουδάκης τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων:

«Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης των τζιχαντιστών του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, που στήριξαν πολύμορφα οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα σχέδιά τους την προηγούμενη περίοδο, γίνεται αγώνας δρόμου για τον έλεγχο της περιοχής και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Προετοιμάζονται νέες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Κι εδώ χρειάζεται άμεση δράση γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, εμπλέκει βαθύτερα και πιο ενεργητικά τη χώρα στις πολεμικές αναμετρήσεις, υιοθετώντας τα προσχήματα για τους τζιχαντιστές και τη “διάσωση των χριστιανικών πληθυσμών”.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας είναι επικίνδυνες. Να κρίνουν οι εργαζόμενοι τη λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, εξετάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Καμμένου που δήλωσε θρασύτατα ότι: “Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (δηλαδή του ΝΑΤΟ) να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Η συγκυβέρνηση δηλαδή υπόσχεται ότι θα διαθέσει τη βάση της Σούδας, του Ακτίου, τη βάση στο Κιλκίς και τα ΕυρωΝΑΤΟικά Στρατηγεία στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο λαός να ματαιώσει με τον αγώνα του αυτά τα σχέδια. Η ΕΕΔΥΕ θα εντείνει τη δράση της».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο Ενετικό Λιμάνι και στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μηχανοκίνητα προς την Αεροπορική Βάση στο Μουζουρά, όπου κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Στρατόπεδο του Πεδίου Βολής Κρήτης.

Τα μπλοκ της πορείας ανασυγκροτήθηκαν στο Μουζουρά, έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με πρώτο το πανό των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης, στο οποίο εκτός από τις γραμματείες των Επιτροπών βρισκόταν αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης Μανώλης Συντυχάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Ορφανός και ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Παπαντωνάκης.

Η πορεία έφτασε ένα βήμα πριν από την είσοδο της βάσης, όπου απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης Ηρακλείου και Λασιθίου, και αντιπροσωπία των Επιτροπών Ειρήνης, μαζί με τον Μανώλη Συντυχάκη, τον Στέλιο Ορφανό και τον Νίκο Παπαντωνάκη παρέδωσαν ψήφισμα, με αιτήματα:

  • Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.
  • Κλείσιμο της βάσης στη Σούδα και στο Μουζουρά, όλων των βάσεων που υπάρχουν σε ελληνικό έδαφος και των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων.
  • Οχι στη δημιουργία νέας αεροπορικής ΝΑΤΟικής βάσης.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στη συνέχεια μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων έγραψαν συνθήματα έξω από τη βάση και έκαψαν συμβολικά σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση είχαν πάρει τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, Τροφίμων και Ποτών Νομού Χανίων, Οικοδόμων Νομού Χανίων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Χανίων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Σύλλογος Δασκάλων Νομού Χανίων, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Νομού Χανίων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πρώην Δήμου Αρμένων, Πρώην Δήμου Μήθυμνας, Κάινας, Γαβαλοχωρίου, Παλαιών Ρουμάτων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Νηπιαγωγών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας – Ακουστικής και Ηλεκτρονικών, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Κρήτης και οι Σύλλογοι Γυναικών Αν. Συνοικιών Νομού Ηρακλείου, Νοτίων Συνοικιών Νομού Ηράκλειου, Μαλεβιζίου Νομού Ηρακλείου, Φαιστού Νομού Ηρακλείου, Αρχανών Νομού Ηρακλείου και Χανίων.

Ψήφισμα για την Βάση

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια