Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Με επιτυχία η επίσκεψη αντιπροσωπείας στη Δαμασκό

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Με επιτυχία η επίσκεψη αντιπροσωπείας στη Δαμασκό

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)στη Δαμασκό της Συρίας, από 1 έως 5 Μάρτη. Μετά από πρόσκληση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης (μέλους της Γραμματείας του ΠΣΕ), αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και Άκελ Τακάζ και Τζαμίλ Σάφιε, προέδρων των Επιτροπών Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης και Λιβάνου αντίστοιχα

Ετοιμάζει Μεγάλη Διεθνή Αποστολή Αλληλεγγύης τον Ιούνη στη Συρία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)στη Δαμασκό της Συρίας, από 1 έως 5 Μάρτη. Μετά από πρόσκληση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης (μέλους της Γραμματείας του ΠΣΕ), αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και Άκελ Τακάζ και Τζαμίλ Σάφιε, προέδρων των Επιτροπών Ειρήνης και Αλληλεγγύης Παλαιστίνης και Λιβάνου αντίστοιχα, επισκέφτηκε τη Δαμασκό για συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και του λαού που δοκιμάζεται εδώ και 7 χρόνια από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως έδαφος για τους σκληρούς ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστών και συμμάχων τους και με εργαλεία δεκάδες ένοπλες εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες.

Το ΠΣΕ συναντήθηκε με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη με το λαό της Συρίας, στο δικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα και κυρίαρχα για τις τύχες του, ενάντια σε ξένες επιβουλές και επεμβάσεις, που στόχο έχουν το γεωστρατηγικό έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», που περιλαμβάνει και βίαιες αλλαγές καθεστώτων και εγκαθίδρυση φιλικών, προς τους ιμπεριαλιστές, κυβερνήσεων. Το ΠΣΕ καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ένοπλη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, παρά τις σημαντικές επιτυχίες τον τελευταίο καιρό από μεριάς του Συριακού στρατού στην επικράτεια της Συρίας και τόνισε ιδιαίτερα την αντίθεση και ανησυχία του για τη χρησιμοποίηση πολλών χιλιάδων αμάχων ως «ανθρώπινης ασπίδας» στην επαρχία της Ανατολικής Γούτα (15 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας), από όπου επιχειρούν εδώ και μήνες οχυρωμένοι χιλιάδες «ιεροί πολεμιστές», που τροφοδοτούνται και καθοδηγούνται μεταξύ άλλων από τη Σαουδική Αραβία. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ εξέφρασε την έντονη διαφωνία και καταγγελία για τη στρατιωτική επέμβαση και παρουσία της Τουρκίας στα βόρεια εδάφη της Συρίας, με πρόσχημα το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για τους δικούς της σκοπούς και σε ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο προσκείμενων πηγών πετρελαίου και των συνόρων.

Το ΠΣΕ επαναβεβαίωσε τη σταθερή εδώ και χρόνια θέση του για τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι οργανωμένοι σε δεκάδες ομάδες και στρατούς και προερχόμενοι από πάνω από 80 χώρες του κόσμου. Το ΠΣΕ είδε και πληροφορήθηκε την τεράστια καταστροφή της χώρας, τις απώλειες πολλών δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων από τις πολεμικές επιχειρήσεις του «Ισλαμικού Κράτους» της «Αλ Νούσρα», του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και πολλών άλλων, πίσω από τους οποίους βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, από κοινού με την Τουρκία, το Ισραήλ και τα αντιδραστικά καθεστώτα των μοναρχιών του Κόλπου. Ειδική αναφορά έγινε στα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία, αλλά και όσων επιχείρησαν και επιχειρούν το πέρασμά τους μέσω του Αιγαίου (χάνοντας τη ζωή τους) στην Ελλάδα και προς την Ευρώπη, τις συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα προσφύγων, την υποκρισία των ιμπεριαλιστών και τη χρησιμοποίηση των προσφύγων είτε ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις βιομηχανίες των χωρών υποδοχής, είτε ως «ντε φάκτο» ομήρους και εργαλείο για τα παζάρια και τους σκοπούς της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια.

Από τη μεριά του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης ευχαρίστησε το ΠΣΕ και τα μέλη του για την ακούραστη και συνεχή αλληλεγγύη του. Εξήγησε πώς το ΠΣΕ αποδείχτηκε γνήσιος φίλος σε δύσκολους καιρούς, με τις σταθερές θέσεις αρχής υπέρ του δίκαιου αγώνα του Συριακού λαού, τονίζοντας πώς η χώρα τους «αποτέλεσε το θύμα μιας ανεπανάληπτης ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας τεραστίων διαστάσεων, η οποία τείνει προς το τέλος της, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο οι μάχες». Εξέφρασαν την πεποίθηση πως η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία αποτελεί τη συνέχεια όσων είχαν ξεκινήσει το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, σημειώνοντας πώς «ο Συριακός λαός κλήθηκε να πληρώσει βαρύ φορτίο αίματος, επειδή δεν δέχτηκε να υποταχθεί στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ και τα σχέδιά τους». Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης επεσήμανε πως ο πόλεμος δεν είχε θρησκευτική βάση, παρά τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους να το παρουσιάζουν έτσι και πως καταδικάζουν την Τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Συριακή επαρχία του Αφρίν, υπογραμμίζοντας πώς οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού τους, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, που υποδαυλίζουν αποσχιστικές τάσεις. Παρέθεσαν, επίσης, στοιχεία πως η Συρία διαθέτει Κουρδικό πληθυσμό μοιρασμένο σε όλη τη χώρα (περίπου στο 10-11%) και σε όλες τις πόλεις και πως στην επαρχία Αφρίν δεν ζουν μόνο Κούρδοι της Συρίας, αλλά και πολλοί άλλοι Σύροι. Επίσης, πως οι διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες της Συρίας ζούσαν απόλυτα αρμονικά, χωρίς να γνωρίζει ή να ρωτάει ποτέ κανείς, για αυτά, κανέναν.

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης τον Ιούνη στη Συρία

Αντικείμενο των συναντήσεων και συνομιλιών του ΠΣΕ με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, τέλος, υπήρξε η από καιρού αποφασισμένη από το ΠΣΕ διοργάνωση μεγάλης διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης στη Συρία. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να οργανωθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), τις πρώτες μέρες του Ιούνη, μια αποστολή αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης και Εθνική Φοιτητική Ένωση Συρίας (μέλος της ΠΟΔΝ) με τους εξής στόχους:

  1. Αλληλεγγύη με το Λαό και τη Νεολαία της Συρίας, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις στη χώρα, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός μόνος του και κυρίαρχα τις τύχες του.

  2. Αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της κατοχής (βλ. Παλαιστίνη).

  3. Γνώση και γνωριμία με τις συνέπειες του 7χρονου πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, τις καταστροφές και τα καθημερινά προβλήματα ενός λαού. Σπάσιμο της σιωπής και της διαστρέβλωσης για τα πραγματικά αίτια του δράματος και τον καθημερινό αγώνα ενός λαού που αντιστέκεται.

Συναντήσεις με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Συρίας

Στη διάρκεια της επίσκεψης του ΠΣΕ στη Δαμασκό, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και αντιπροσωπείες των δύο ΚΚ της χώρας. Συγκεκριμένα, με αντιπροσωπεία του Συριακού ΚΚ με επικεφαλής τον Αμμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ του κόμματος και με αντιπροσωπεία του Συριακού ΚΚ (Ενοποιημένο), με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κραϊντ Νέγκεν και Ιζμαήλ Χαμού. Οι αντιπροσωπείες των Συριακών ΚΚ στις αντίστοιχες συναντήσεις τόνισαν την ανάγκη να υπερασπιστεί ο λαός τα εδάφη και την κυριαρχία του απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ αναφέρθηκαν το κάθε ένα στην ανάγκη διασφάλισης και υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κάλυψης των αναγκών, καταδικάζοντας φαινόμενα προσωπικού πλουτισμού στη διάρκεια του πολέμου από επιτήδειους. Και στις δυο συναντήσεις ανταλλάχθηκαν απόψεις και πληροφορίες για την κατάσταση στη χώρα, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες των Συριακών ΚΚ προς το ΠΣΕ για τη σταθερή αλληλεγγύη του και η υποστήριξη της ιδέας για διοργάνωση μεγάλης διεθνιστικής αποστολής, διεθνούς αλληλεγγύης, τον Ιούνη στη Συρία.

Με την Εθνική Φοιτητική Ένωση της Συρίας

Το ΠΣΕ συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Συρίας (μέλος της ΠΟΔΝ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αμμάρ Σάατι, που είναι και μέλος της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος Μπάαθ της Συρίας. Εκφράστηκε η εκτίμηση προς το ΠΣΕ για τη στάση του προς το Συριακό λαό και νεολαία, «η οποία κλήθηκε με τους χιλιάδες νεαρούς στρατιώτες της να υπερασπιστεί την πατρίδα σε ένα βρώμικο πόλεμο και με βαρύ τίμημα». Ταυτόχρονα, εξηγήθηκε πως όλα τα χρόνια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και κρίσης, τα πανεπιστήμια της χώρας δεν έπαψαν να λειτουργούν και πως παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τον οικονομικό αποκλεισμό και τις κυρώσεις, «ο λαός και η νεολαία στέκονται όρθιοι στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».

Η Εθνική Φοιτητική Ένωσης Συρίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της και συγχάρηκε το ΠΣΕ για την πρωτοβουλία να οργανώσει διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στη χώρα, την οποία και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις.

Αλληλεγγύη με το Λαό της Παλαιστίνης

Στο πλαίσιο της παρουσίας του ΠΣΕ στη Δαμασκό, δόθηκε η ευκαιρία για μια φιλική συνάντηση με τρεις Παλαιστινιακές Οργανώσεις, που έχουν τα παραρτήματά τους στη Συρία. Συγκεκριμένα, το ΠΣΕ βρέθηκε με αντιπροσωπείες του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΛΜΑΠ), με επικεφαλής τον Άμπου Αχμέντ Φουάντ, μέλος του ΠΓ του ΛΜΑΠ, του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΔΜΑΠ), με επικεφαλής τον Φάχεντ Σουλεϊμάν, μέλος του ΠΓ του ΔΜΑΠ και το Κόμμα του Λαού Παλαιστίνης (ΚΛΠ) με επικεφαλής τον Μάχερ Σαρίφ, μέλος του ΠΓ του ΚΛΠ. Επαναβεβαιώθηκε η αμέριστη αλληλεγγύη του ΠΣΕ προς τον Παλαιστινιακό λαό, για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, τη διάλυση των εποικισμών και του τείχους στη Δυτική Όχθη, καθώς και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τις Ισραηλινές φυλακές, με ιδιαίτερη αναφορά στα εκατοντάδες ανήλικα παιδιά, όπως και το πρόσφατο παράδειγμα της Άχεντ Ταμίμι. Το ΠΣΕ τόνισε τη θέση του για το δικαίωμα στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση την απόφαση 194 του ΟΗΕ και την απαίτηση για δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους-μέλους του ΟΗΕ στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Από όλες τις πλευρές, καταδικάστηκε η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, απόδειξη του πραγματικού προσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που δεν μπορεί να αποτελέσει μεσολαβητή για τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού. Κοινός τόπος αποτέλεσε η εκτίμηση πως στα 25 χρόνια από τη συνυπογραφή της συμφωνίας του Όσλο, το Ισραήλ προχώρησε παραπέρα την επέκταση της κατοχής, στην αφαίρεση δικαιωμάτων από τους Παλαιστίνιους και την εδραίωση μιας στρατιωτικής κατοχής με καθημερινές επεμβάσεις, συλλήψεις και δολοφονίες Παλαιστινίων, αφαιρώντας κάθε ίχνος για συνομιλίες και δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

Τα Παλαιστινιακά κόμματα ενημέρωσαν με τη σειρά τους για την αλληλέγγυα θέση τους προς το Συριακό λαό, «που αντιμετωπίζει ηρωικά τόσο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δράση χιλιάδων ένοπλων τρομοκρατών, όσο και τις μεθοδεύσεις αντιδραστικών καθεστώτων της περιοχής, που αποτελούν απειλή και για το λαό της Παλαιστίνης». Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ ενημερώθηκε για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων στη Συρία και, συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο καταυλισμό Γιαρμούκ (στα όρια της πόλης της Δαμασκού), όπου συνεχίζουν την ένοπλη τρομοκρατική τους δράση, ομάδες του «Ισλαμικού Κράτους». Οι εκπρόσωποι των τριών Παλαιστινιακών κομμάτων χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του ΠΣΕ, δηλώνοντας πως θα αποτελέσει και ευκαιρία γνωριμίας με τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης.

Το ΠΣΕ με τον αν. υπουργό Εξωτερικών τη Συρίας

Πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ΠΣΕ στη Συρία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φεισάλ Μακντάτ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το ΠΣΕ για την υποστήριξη του δίκαιου αγώνα του λαού, «απέναντι σε έναν παντοδύναμο και πολυπρόσωπο εχθρό, που προσπάθησε, χωρίς να το πετύχει, να υποτάξει το λαό μας και να διαμελίσει τη χώρα μας, όπως το κατάφερε στη Λιβύη ή παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Ο Σύρος υπουργός αναφέρθηκε στην προκλητική στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στα Συριακά εδάφη στο Βορρά της χώρας και αλλού και στις μεθοδεύσεις της Σαουδικής Αραβίας με τους ένοπλους μισθοφόρους που συντηρεί και καθοδηγεί στα ανατολικά της πρωτεύουσας, οι οποίοι πυροβολούν αμάχους πισώπλατα, όταν αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Επίσης, για την ωμή στρατιωτική, οικονομική στήριξη των ΗΠΑ και δυνάμεων της ΕΕ προς ένοπλους τρομοκράτες όλα αυτά τα χρόνια. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους κινδύνους διαμελισμού της χώρας, για τις συνομιλίες στη Γενεύη, στο Σότσι και στην Αστάνα και για την ανάγκη υπεράσπισης της ενότητας λαού και εδαφών της χώρας. Ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις για το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, την πρόσκλησή της από τη Συριακή κυβέρνηση για συνδρομή και τα ιδιαίτερα συμφέροντά της στην περιοχή.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, έκανε την εξής δήλωση στα Συριακά Μέσα Ενημέρωσης και το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA):

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, στο δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων απέναντι σε μια τεράστια πολεμική μηχανή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, που με τους συμμάχους τους στην περιοχή και ιδιαίτερα την Τουρκία, το Ισραήλ και αντιδραστικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου έχουν εξοπλίσει και καθοδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ένοπλους “ιερούς πολεμιστές”, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής που είναι πλούσια σε πρώτες ύλες Ενέργειας και κρίσιμη για τα περάσματα αγωγών. Το ΠΣΕ στηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του Συριακού λαού να αποφασίσει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες του και να γίνει πραγματικά κυρίαρχος στον τόπο του. Για το σκοπό αυτό, το ΠΣΕ θα πάρει πρωτοβουλία για διοργάνωση Διεθνούς Αποστολής Αλληλεγγύης με το δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας το επόμενο διάστημα».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια