Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία

Το ΠΣΕ δεσμεύεται από τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και θα συμμετάσχει ενεργά με τους εταίρους του στις αντι-ΝΑΤΟϊκές δράσεις στη Μαδρίτη στις 29–30 Ιουνίου 2022 με την διακριτή παρουσία του και, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, θα διοργανώσει τις δικές του εκδηλώσεις με σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη – Όχι στο ΝΑΤΟ».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει τις βαθύτερες ανησυχίες του για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα γύρω από την Ουκρανία, που προκαλούνται κυρίως από την αυξανόμενη επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, τη μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βαλτική Θάλασσα στη Βουλγαρία, δημιουργώντας μια ζώνη με στόχο την περικύκλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο και την ανάληψη της κυβέρνησης από αντιδραστικές και φιλοναζιστικές δυνάμεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει και εφαρμόζει την περαιτέρω επέκτασή του με στόχο την ενσωμάτωση της Ουκρανίας. στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που έχει διαπράξει πολέμους, εγκλήματα και πραξικοπήματα σε όλη την ιστορία της.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ανοιχτά, και δεν κρύβει, τους επιθετικούς του στόχους. Δήλωσε μάλιστα στη σύνοδο κορυφής της στη Βαρσοβία το 2016 ότι ήταν έτοιμο για πυρηνικό πλήγμα εναντίον των αντιπάλων του. Οι τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις όπως η πρόσφατη «Defender Europe 2021» και η νέα στρατηγική της για το ΝΑΤΟ 2030, που υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, κλιμακώνουν παραπέρα ​​τις εντάσεις και ανοίγουν έναν πραγματικό κίνδυνο περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων. .

Το ΠΣΕ γνωρίζει ότι οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι λαμβάνουν χώρα για χάρη του ελέγχου των πρώτων υλών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων, για τα κέρδη και τις αγορές και για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής ισχυρών κρατών. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες άνω των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως (εκ των οποίων το 40% μόνο από τις ΗΠΑ) αφενός, και τα 820 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από πείνα στον κόσμο από την άλλη, δείχνουν ξεκάθαρα την αδικία του κόσμου σήμερα , που κυριαρχείται από το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σε περιόδους παγκόσμιας πανδημίας υγείας, γίνεται ακόμη πιο προκλητικό το γεγονός πώς η πρόσβαση των λαών σε πολλές χώρες —ιδιαίτερα στην Αφρική— στον εμβολιασμό και περίθαλψη αντιμετωπίζεται από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις και η πολεμική ρητορική στην Ανατολική Ευρώπη και η στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας έχουν επίσης σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των λαών στην Ευρώπη και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου, από τις οποίες οι ανταγωνιζόμενοι ενεργειακοί γίγαντες αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Τα πολεμικά παιχνίδια συνοδεύονται επίσης από μια ιδεολογική εκστρατεία για να ξαναγραφεί η ιστορία, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εξισώνοντας τις αντιδραστικές φασιστικές, ναζιστικές θεωρίες και πράξεις με αυτές που στάθηκαν όρθιες και νίκησαν αυτές τις δυνάμεις πριν από επτά δεκαετίες.

Στην παρούσα κατάσταση, οι φιλειρηνικές δυνάμεις και λαοί στον κόσμο θα πρέπει να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική πολεμική ρητορική και σχέδια, να απαιτήσουν την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την περιοχή γύρω από την Ουκρανία και την αποκλιμάκωση της κατάστασης από όλες τις πλευρές. Το ΠΣΕ από την ίδρυσή του αγωνίζεται κατά του ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του και υποστηρίζοντας τον αγώνα των λαών και των κινημάτων τους στα κράτη του ΝΑΤΟ για την αποδέσμευση από αυτή τη συμμαχία.

Το ΠΣΕ δεσμεύεται από τον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και θα συμμετάσχει ενεργά με τους εταίρους του στις αντι-ΝΑΤΟϊκές δράσεις στη Μαδρίτη στις 29–30 Ιουνίου 2022 με την διακριτή παρουσία του και, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, θα διοργανώσει τις δικές του εκδηλώσεις με σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη – Όχι στο ΝΑΤΟ».

 Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, ως η ιστορική αντιιμπεριαλιστική διεθνής οργάνωση κινημάτων ειρήνης, είναι συνολικά ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών και τα δίκαια τους, και αγωνίζεται για έναν κόσμο απαλλαγμένο από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση, για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Γραμματεία ΠΣΕ

10 Φεβρουαρίου 2022

 

Κατεβάστε την ανακοίνωση

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια