Πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, από τις 21 έως τις 26 Νοέμβρη με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 αντιπροσώπων από 57 αντιιμπεριαλιστικά κινήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Το ΠΣΕ στο 22ο Συνέδριο του στο Βιετνάμ, 73 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
«Δυναμώνουμε την Αντιιμπεριαλιστική Πάλη και Αλληλεγγύη για ένα Κόσμο της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, από τις 21 έως τις 26 Νοέμβρη με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 αντιπροσώπων από 57 αντιιμπεριαλιστικά κινήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Σε μια εμβληματική χώρα της οποίας ο λαός πάλεψε και νίκησε όσο λίγοι άλλοι λαοί, παντοδύναμους αντιπάλους όπως την Ιαπωνική αυτοκρατορία ως εισβολέα, τους Γάλλους αποικιοκράτες που κατείχαν την Ινδοκίνα και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές που μακέλεψαν την χώρα με πάνω από 3 εκατομμύρια και με συνέπειες μέχρι σήμερα.
Το 22ο Συνέδριο του ΠΣΕ εξέλεξε τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του που αποτελείται από 40 οργανώσεις. Στην πρώτη της Σύνοδο η νέα Εκτελεστική Επιτροπή εξέλεξε 13μελή Γραμματεία, που αποτελείται από κινήματα από τις παρακάτω χώρες: Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Κούβα, Κύπρο, Συρία, Σουδάν, Βραζιλία, Νεπάλ και Ιαπωνία.
Νέος Πρόεδρος του ΠΣΕ αναδείχθηκε ο Πάλαμπ Σεγκούπτα από την Πανινδική Οργάνωση για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη (AIPSO), ενώ στις θέσεις του γενικού και του εκτελεστικού γραμματέα επανεκλέχτηκαν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης αντίστοιχα, εκπροσωπώντας την ΕΕΔΥΕ.
Στο Συνέδριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τους: Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.
Μετά την σύνοδο της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής στις 21 Νοέμβρη, οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν στις 22 Νοέμβρη με την ομιλία της απερχόμενης Προέδρου του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες και την παρουσίαση της έκθεσης δράσης του ΠΣΕ από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα, Θανάση Παφίλη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του ΠΣΕ την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ κι εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΠΣΕ στον ηρωικό λαό του Βιεντάμ μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 21ο Συνέδριο του ΠΣΕ στο Σάο Λουίς το ΠΣΕ ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση σε συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια και στα κράτη που γεννούν τους πολέμους, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, τους λαούς, τη νεολαία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τη ζωή των λαών για τα κέρδη των λίγων, αυτών που κλέβουν τον πλούτο από τους πολλούς, που τον παράγουν». Ανέδειξε την πλούσια δράση του ΠΣΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τις δράσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας, της Κούβας, της Βενεζουέλας, αλλά και στους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, και της Λιβύης που ήταν τα θύματα των πολύχρονων ιμπεριαλιστικών πολέμων επεμβάσεων από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και συμμάχους τους.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αφού καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε: « Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιου του 2022 ανασκόπησε, ανανέωσε κι επιτάχυνε μια σειρά αποφάσεων των προηγούμενων χρόνων. Η πολεμική αυτή μηχανή αυξάνει την επιθετικότητά της ακόμη περισσότερο μέσω της στρατηγικής ΝΑΤΟ 2030 και της Νέας Στρατηγικής Αντίληψης που προετοιμάζει για τον επόμενο χρόνο. Παλιότερα και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση κ.α. επιστρατεύονται για να ανοίξουν το δρόμο για νέες επεμβάσεις. Το ΠΣΕ συμμετείχε στη μαζική διαδήλωση της 26ης Ιούνη στη Μαδρίτη, με τη δική του διακριτή παρουσία. (….) Η Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030 προβλέπει την ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της συμμαχίας, αλλά και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της, τη σχεδιασμένη επέκτασή της σε όλο τον κόσμο, τη διεύρυνσή της με νέα μέλη, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών με δεκάδες κράτη, το σχηματισμό ετοιμοπόλεμων μονάδων μάχης, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, γύρω από την Ουκρανία. Σε αυτό στοχεύει η δημιουργία των 30 μονάδων πεζικού, 30 μονάδων ναυτικού και 30 μονάδων αεροπορίας, τα οποία όντας πλήρως εξοπλισμένα έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν εντός 30 ημερών σε οποιοδήποτε μέτωπο επιλέγεται από το ΝΑΤΟ. Οι νατοϊκές δυνάμεις έχουν απλωθεί σε όλη την υδρόγειο, από το Αφγανιστάν και το νατοϊκό προτεκτοράτο του Κοσόβου μέχρι τη Βαλτική, τον Καύκασο, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αφρική».
Αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξε την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της για να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μέσω της Παγκόσμιας Στρατηγικής της, αλλά και της «Στρατηγικής Αντίληψης», ώστε να μπορεί να επιχειρεί τόσο αυτόνομα, όσο και συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, γεγονός που καταγράφεται εκτός των άλλων από τη συγκρότηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, του Ευρωστρατού κ.α. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).
Καταλήγοντας, σημείωσε «Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, είμαστε αισιόδοξοι ότι το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα δυναμώνει και το Συνέδριό μας αποτελεί μια τέτοια απόδειξη ότι κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της αλληλεγγύης».
Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚ Βιετνάμ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Uong Chu Luu. Επίσης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε εκ μέρους της Βουλής και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βιετνάμ, . Tran Thanh Man, καθώς και η Nguyen Phoung Gna, πρόεδρος της Βιετναμέζικης Ένωσης για τη Φιλία των Λαών (VUFO). Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής, με απόφαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, απονεμήθηκε το Ανώτατο Παράσημο Φιλίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και ξεχωριστά στους Σοκόρρο Γκόμες, Θανάση Παφίλη και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, για την προσφορά τους στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα
Παρέμβαση εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ στο 22ο Συνέδριο του ΠΣΕ έκανε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός της γραμματέας.
Αναλυτικά η παρέμβαση:
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Ξεκινώντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ, την Βιετναμέζικη Ένωση Φιλίας των Λαών (VUFO), τις τοπικές αρχές του Ανόι, όλους όσοι συνέβαλλαν καθοριστικά για τη θερμή φιλοξενία και την πετυχημένη διεξαγωγή του 22ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
Η ΕΕΔΥΕ αποτίνει φόρο τιμής στον ηρωικό λαό του Βιετνάμ, που όσο λίγοι λαοί αποτίναξε, κατακτητές, αποικιοκράτες, ιμπεριαλιστές της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με μεγάλες θυσίες αλλά τελικά, νικηφόρα. Ο τιτάνιος αγώνας και η νίκη του Βιετναμέζικου λαού, με την καθοδήγηση του ΚΚ Βιετνάμ και του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, με την στήριξη της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης των λαών, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση διεθνώς.
Τιμάμε τα εκατομμύρια των πεσόντων, τους βετεράνους και τους ανάπηρους του αγώνα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τα θύματα του πορτοκαλί παράγοντα που ακόμα και σήμερα βιώνουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα έχουμε βαθείς ιστορικούς δεσμούς φιλίας κι αλληλεγγύης με το λαό του Βιετνάμ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστική η ξεχωριστή συμβολή του Έλληνα κομμουνιστή Κώστα Σαραντίδη, του Νγκουϊέν Βαν Λαπ, όπως ονομάστηκε από τον βιετναμέζικο λαό, ο οποίος πάλεψε στο πλευρό του.
Από εδώ, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι, που για μια βδομάδα θα αποτελέσει συμβολικά «παγκόσμια πρωτεύουσα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για την ειρήνη» στέλνουμε μαχητικό μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, των πολέμων και των επεμβάσεων κατά των λαών, που αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που καθημερινά καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια, στην πείνα, στην εξαθλίωση. Στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, στην πάλη τους για την κοινωνική απελευθέρωση, για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, κοινωνική δικαιοσύνη.
Το 22ο Συνέδριο του ΠΣΕ, η συζήτηση για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, η μεταφορά της πείρας από τη δράση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, εκτιμάμε ότι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην παραπέρα ενίσχυση των αντιιμπεριαλιστικών χαρακτηριστικών του ΠΣΕ, στην από καλύτερες θέσεις οργάνωση του αγώνα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι λαοί ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Είναι θετική η εμπειρία από τη δράση που ανέπτυξε το ΠΣΕ στα χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο Συνέδριό του στη Βραζιλία. Παρά τις όποιες επιμέρους αδυναμίες και δυσκολίες, με πιο χαρακτηριστική την πανδημία της covid-19, μια σειρά από πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις ξεδιπλώθηκαν. Η ομιλία της Προέδρου και η έκθεση δράσης του Γενικού Γραμματέα αποτυπώνουν τον θετικό αυτό βηματισμό. Το ΠΣΕ κατάφερε να σταθεροποιήσει τη δράση του και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να την πλατύνει. Φανερώνεται ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες να βελτιωθεί παραπέρα η δουλειά της Γραμματείας, της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και ο συντονισμός των κινημάτων σε επίπεδο κάθε ηπείρου, στην ανάπτυξη πιο άμεσων αντανακλαστικών και παρέμβασης στις εξελίξεις.
Η εμπειρία από την καμπάνια “ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ” και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν σε επίπεδο Ευρώπης, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, χρειάζεται να συζητηθεί και να γενικευτεί. Να εξάγουμε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αδυναμίες, να βελτιώσουμε την παρέμβασή μας, να πάρουμε ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στο πνεύμα των αποφάσεων του Συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να δυναμώνει όλο και περισσότερο σε κάθε χώρα η πάλη του κάθε κινήματος, η προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις, η αποκάλυψη των αιτιών που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, η ανάδειξη των ζητημάτων της εμπλοκής κάθε χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε τελική ανάλυση η συμβολή στην ένταξη στον αγώνα ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων. Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε την προσπάθεια που γίνεται από την αστική τάξη σε κάθε χώρα και τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις να σύρουν τους λαούς πίσω από τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις. Να εντείνουμε το μέτωπο απέναντι στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Να αναδεικνύουμε ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο και μέσα από την πάλη τους να αλλάξουν το ρου της Ιστορίας προς όφελός τους. Μια τέτοια δράση που έχει αντανάκλαση τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, εκτιμάμε ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του ΠΣΕ στο επόμενο διάστημα.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Η ΕΕΔΥΕ, μέσα από την πολύμορφη δράση που αναπτύσσει, έχει το δικό της μερίδιο συμβολής στην προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε λαϊκές δυνάμεις από την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης να παρουσιάσουν ως μονόδρομο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού σε όλη τη χώρα στη Μαραθώνια Πορεία που οργανώνεται κάθε χρόνο, αλλά και στις πορείες, στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν ενάντια στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τον λεγόµενο «Στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ», που περιλάμβανε οικονοµικά, πολιτικά, στρατιωτικά θέματα, µε καθοριστικής σηµασίας την αναθεώρηση και επέκταση της ελληνοαµερικανικής συµφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας επιδοκιμάζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και καλλιεργεί συγχύσεις ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας.
Mε τη Συμφωνία αυτή εκτός από τις ήδη υπάρχουσες βάσεις πρόκειται να δημιουργηθούν και νέες. Πρόκειται για μια επιθετική συμφωνία, που δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά τη μετατρέπει σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, βάζει σε κίνδυνο τον λαό μας. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, η Ελλάδα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τεράστιου όγκου πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Στην ίδια Συμφωνία προβλέπεται, επίσης, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διαθέτουν στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία οποιαδήποτε πολιτική και στρατιωτική υποδομή και προσωπικό για την υποστήριξη των αμερικανονατοϊκών επιχειρήσεων μετατρέποντας τη χώρα όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων.
Το επιχείρημα ότι αυτή η συμφωνία και οι άλλες ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, όπως λένε οι υποστηρικτές του ευρωατλαντισμού, δεν έχει καμιά βάση, είναι απλώς προσπάθεια παραπλάνησης του λαού. Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ, συναλλάσσονται με την αστική τάξη και το τουρκικό κράτος για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, αποσκοπούν να αποδυναμώσουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτά τα παζάρια τους το θύμα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε μια ουσιαστική δουλειά ενημέρωσης και κινητοποίησης του ελληνικού λαού γύρω από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε στην έκδοση του βιβλίου “ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών”, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της δουλειάς μας στο επόμενο διάστημα και που ήδη έχει τύχει θερμής ανταπόκρισης από τον κόσμο.
Το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ, που εκδίδεται κάθε τρίμηνο, αποτελεί εργαλείο για τη δουλειά μας. Μέσα από τα άρθρα που περιλαμβάνει για τις εξελίξεις, τα ρεπορτάζ από τις δράσεις των Επιτροπών Ειρήνης μεταφέρεται σημαντική εμπειρία. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει το περιοδικό μας να φτάνει σε χιλιάδες κόσμου.
Ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός έχει εγκληματικές ευθύνες για εκατοντάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επιθέσεις κατά των λαών, για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, για την προώθηση διχοτόμησης του νησιού. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Επιδιώκουμε να εκφραστεί με όρους κινήματος η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δράση της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στη δράση της Επιτροπής Αγώνα κατά των Βάσεων, που αποτελείται από εργατικά σωματεία, την ΕΕΔΥΕ, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, φορείς του λαϊκού κινήματος. Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην προπαγανδιστική εκστρατεία που αποσκοπεί να αμβλυνθεί στη λαϊκή συνείδηση κάθε αντίθεση στο ΝΑΤΟ και στον ιμπεριαλισμό, χτύπησε φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, τον αντικομμουνισμό. Νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα. Φάνηκε ότι υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα λαϊκής αντίστασης που συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και που χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο.
Επιδιώκουμε η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ ως οπλισμένου χεριού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να συνδυάζεται με την αποκάλυψη και την καταδίκη του ρόλου της ΕΕ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, του Ευρωστρατού. Η ιμπεριαλιστική διακρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εργαλεία που συγκροτεί είναι αντίπαλοι των λαών και δεν έχουν καμιά υπόσταση οι θέσεις που παρουσιάζουν την ΕΕ ως φιλειρηνική δύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 6 Οκτώβρη που προβλέπει τη μαζική αποστολή υπερσύγχρονων όπλων, την εξουσιοδότηση για πυρηνικό πλήγμα και εκκλήσεις για νέες κυρώσεις, με το πρόσχημα ότι έτσι θα συντομεύσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Συγκρουστήκαμε με αυταπάτες ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μπορούν να εξανθρωπιστούν, ότι μια κυβερνητική αλλαγή ή μια άλλου τύπου αστική διαχείριση μπορεί να είναι προς όφελος του λαού. Εξάλλου, η ίδια η πραγματικότητα έχει αναδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισπανίας και του πλέγματος της αντιλαϊκής πολιτικής και στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που υλοποιεί η κυβέρνηση Σάντσεθ, με τη στήριξη κι από αριστερές δυνάμεις. Αναδείξαμε ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη χώρα μας «γεωπολιτικό μεντεσέ», «πυλώνα ανάσχεσης» κλπ. εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθµιση συµµετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς και πολιτικούς σχεδιασµούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο στόχος και τα µέσα της γεωπολιτικής αναβάθµισης προωθούνται, παρά τις επιµέρους διαφοροποιήσεις, από τα αστικά κόµµατα και τις κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ πριν όσο και της ΝΔ σήµερα. Αυτή η πολιτική αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής σύµπλευσής τους.
Συμβάλλαμε έτσι ώστε να αναδειχθεί η νέα επικίνδυνη φάση στην οποία έχει περάσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού που ταυτίζονται στρατηγικά με τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, που αφορά τις αγορές, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους. Έχει να κάνει με την επέκταση του ΝΑΤΟ στις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, την περικύκλωση της Ρωσίας, η οποία ταυτόχρονα επιδιώκει να εξασφαλίσει τα δικά της πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Τονίσαμε ότι πρόκειται για έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής. Λαών που για ολόκληρα χρόνια ζούσαν ειρηνικά κι αδελφωμένα στο πολυεθνικό κράτος της ΕΣΣΔ. Αναδείξαμε, επίσης, τους κινδύνους και επιδιώξαμε να συμβάλλουμε να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.
Αναπτύξαμε μια πλούσια δράση σε πόλεις, χωριά, γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολεία και Πανεπιστήμια. Εστιάσαμε στην αποκάλυψη του επιθετικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντιπαλεύουμε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που ενισχύουν την επιθετικότητά του κατά των λαών, που αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.
Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, ενώ ειδικό κομμάτι της δουλειάς μας αποτελεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, που είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων. Αναπτύξαμε κοινή δράση και πρωτοβουλίες με γειτονικά κινήματα στην περιοχή μας, όπως η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.
Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις επιδιώκουμε τόσο σε κεντρικό επίπεδο ως ΕΕΔΥΕ, όσο και μέσα από τη δράση των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης να συμβάλλουμε να κατανοείται ότι οι λαοί έχουμε τον δικό μας δρόμο να βαδίσουμε: Αυτόν της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, τον δρόμο της κοινής πάλης με τους γείτονες λαούς, ενάντια στα συμφέροντα της αστικής τάξης και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της.
Ζήτω το 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης!
Παράλληλα με τις εργασίες του 22ου Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, τις τοπικές αρχές του Ανόι, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Πατριωτικού Μετώπου του Βιετνάμ, καθώς και με στελέχη της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ και της Βιετναμέζικης Ένωσης για τη Φιλία των Λαών (VUFO), που ήταν οι οικοδεσπότες του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο του ΠΣΕ συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα πολιτική διακήρυξη.