Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναλύθηκαν οι αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με έμφαση στη σημασία τους για την περιοχή μας. Ακολούθησε γόνιμος προβληματισμός από τους παρευρισκόμενους και προγραμματίστηκαν οι κεντρικές και κατά τόπους δράσεις των επιτροπών.

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αναλύθηκαν οι αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με έμφαση στη σημασία τους για την περιοχή μας. Ακολούθησε γόνιμος προβληματισμός από τους παρευρισκόμενους και προγραμματίστηκαν οι κεντρικές και κατά τόπους δράσεις των επιτροπών.

Τις θέσεις της ΕΕΔΥΕ, που φέτος γιορτάζει 60 χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσίασε η γραμματέας της, Ελπίδα Παντελάκη και τις ειδικότερες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Γιώργος Κολλάρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης.

H Ελλάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, διατηρεί σταθερά τις πρωτιές της στις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που διαθέτει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Για αγορές όπλων μετά το 1974 δόθηκαν ποσά που ισοδυναμούν με 1/2 του μέσου ετήσιου ΑΕΠ των χρόνων αυτών, χωρίς τους τόκους! Δηλαδή οι δαπάνες για εξοπλισμούς έχουν συμβάλει κατά 50% και πλέον στο σχηματισμό του δημόσιου χρέους!

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων του 2015: 60 χρόνια αντιιμπεριαλιστικών αγώνων – Έξω οι βάσεις του θανάτου – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ – Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Όλες οι Επιτροπές κατά νομό θα πραγματοποιήσουν ομιλίες.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και θα γιορταστούν με συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και εκεί που μορφώνεται η νέα γενιά.

Ιδιαίτερο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας. Την περίοδο του φθινοπώρου οι Επιτροπές Ειρήνης Έβρου και Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους φιλειρηνιστές από την Τουρκία.

Τεράστιους κινδύνους για την Ειρήνη στην περιοχή δημιουργεί η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και του ορυκτού πλούτου, με κυρίαρχο αυτήν την εποχή τη διέλευση του αγωγού TAP. Προτάθηκε να γίνουν ομιλίες στις αρχές του Ιούνη στην Καβάλα και τον Έβρο με θέμα: «Εξελίξεις στα Ενεργειακά. Αντιθέσεις στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Στις 6 Αυγούστου 2015 συμπληρώνονται 70 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Στηριγμένοι στην πείρα των προηγούμενων επετειακών εκδηλώσεων οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα απευθυνθούν μαζικά στους εργαζόμενους της περιοχής με ποικίλες δράσεις.

Το φθινόπωρο του 2015 θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τριμερής συνάντηση των κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας – Κύπρου -Τουρκίας. Το ίδιο διάστημα θα αναπτυχθούν δράσεις για τη συσπείρωση πλατιών δυνάμεων στους στόχους του κινήματος με κατανόηση του χαρακτήρα των εξελίξεων και της ανάγκης εναντίωσης στην ελληνική συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Εκφράστηκε η σταθερή αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, όπως ενάντια στο «σχέδιο Ανάν» και ότι θα αντιπαλέψει οποιαδήποτε εκδοχή του ετοιμάζεται.

Θεωρήθηκε ότι θα βοηθήσει πολύ η συνεργασία των Επιτροπών Ειρήνης με άλλα οργανωμένα τμήματα του λαϊκού κινήματος όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ κ.λπ. Μεγάλη συμβολή στη διάδοση των θέσεων μπορεί και πρέπει να έχει το περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», τα τεύχη του οποίου φτάνουν σε απλούς αγωνιστές της Ειρήνης και σε ανθρώπους καλής θέλησης και πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη κάλεσαν το λαό της περιοχής μας να σκεφτεί ότι κανένα από τα συνθήματα που σάλπισαν οι φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχασε ούτε στο παραμικρό την αξία και την επικαιρότητά του με τις τελευταίες εξελίξεις:

  • Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα μας βρίσκονται στην ανεργία και την ίδια στιγμή στήνεται χορός δισεκατομμυρίων για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
  • Ποιος επωφελείται καθημερινά από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, γενικά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς;
  • Τι κερδίζει ο ελληνικός λαός με το να επιτρέπει τη συμμετοχή της χώρας σε οργανισμούς που σφαγιάζουν άλλους λαούς στην περιοχή;
  • Να καταδικαστεί η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να μη διατεθούν υποδομές που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας, της Λιβύης ή άλλης χώρας στην περιοχή.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά και πιο αποφασιστικά…

Ενδιαφέροντα άρθρα