Χανιά – Δράσεις για το περιβάλλον και την ειρήνη

Χανιά – Δράσεις για το περιβάλλον και την ειρήνη

Επειδή η υπεράσπιση του περιβάλλοντος οδηγεί, πριν από όλα, στην ενεργητική διεκδίκηση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού, της ειρήνης, βρεθήκαμε το Σάββατο έξω από τη βάση της Σούδας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων μαζί με μαζικούς φορείς της πόλης την Παρασκευή και Σάββατο, στις 5 και 6 του Ιούνη, με σύνθημα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μάταιη χωρίς ειρήνη, ενώ χωρίς την υπεράσπιση της ειρήνης είναι αφελής ή υποκριτική η υπεράσπιση του περιβάλλοντος».

Στην εκδήλωση της Παρασκευής βρεθήκαμε έξω από στρατόπεδο Μαρκοπούλου για να διεκδικήσουμε να δοθεί τώρα, δωρεάν, στον Χανιώτικο λαό ως λαϊκή περιουσία και να γίνει στο σύνολο του χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με κρατική χρηματοδότηση. Contra στη λογική της οικοπεδοποίησης και εμπορευματοποίησης του, που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υιοθετούν, άλλοτε συγκαλυμμένα άλλοτε όχι, οι εκάστοτε Τοπικές Διοικήσεις του Δήμου.

Δεν μας ξεγελούν οι «καλές προθέσεις» που διατυπώθηκαν, προεκλογικά, στο πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προβλήθηκαν ως  η «δικαίωση του αγώνα των Χανιωτών για την παραχώρηση του». Είναι ψέματα: Γιατί ενώ υπάρχει η νομική δυνατότητα (άρθρο 5 του Ν. 2745/1999, βλ. και ΣτΕ 201/2019 σκέψη 14) να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα και δωρεάν το ακίνητο (από το Τ.ΕΘ.Α. στο δημόσιο και ακολούθως:) στο Δήμο, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα όλων των Χανιωτών, εντούτοις, κάτι τέτοιο, απεμπολήθηκε. Όχι από ανικανότητα, λάθος ή παράλειψη, αλλά γιατί έτσι ο χώρος δεν θα μπορούσε να «αξιοποιηθεί» για επικερδείς δραστηριότητες (και) του Δήμου.

Έτσι εμφάνισαν ως «μόνη επιλογή» την μίσθωση του χώρου από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. – τάχα για 99 έτη ενώ οι μισθώσεις των Ν.Π.Δ.Δ. μπορούν να έχουν, σύμφωνα με το ΠΔ 715/1979, διάρκεια έως 12 έτη –  και μάλιστα με το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Ν. 4407/2016 (γνωστός ως νόμος ΤΑΙΠΕΔ Καμένου): η παραχώρηση να γίνει «με ένα πλήρες βιώσιμο πλάνο οικονομικής ανάπτυξης και αξιοποίησης» και με ετήσια αντιπαροχή, που θα την επιβαρύνονται οι δημότες, όχι μικρότερη του 5% της αντικειμενικής αξίας του πρώην στρατοπέδου.

Και πάλι όμως λένε ψέματα: Γιατί το «βιώσιμο πλάνο τους» έχει ως προϋπόθεση την πολεοδόμηση των 8 (:έτσι μας λένε) από τα 54 στρέμματα του στρατοπέδου. Συνεπώς δεν πρόκειται για μίσθωση, αλλά για την «αξιοποίηση» όλου του στρατοπέδου μέσω της πολεοδόμησης του, σύμφωνα με το Ν. 2745/1999. Ο νόμος όμως αυτός (γνωστός ως νόμος Τσοχατζόπουλου) προβλέπει ότι από την έκταση των πρώην στρατοπέδων το 50% των χώρων θα καλύπτουν τις ανάγκες σε χώρους κοινόχρηστου πράσινου και κοινωφελών εγκαταστάσεων, ενώ η υπόλοιπη πολεοδομήσιμη γη θα ανήκει στο Τ.ΕΘ.Α. την οποία θα μπορεί να μεταβιβάζει κατά κυριότητα, παραχωρεί ή εκμισθώνει σε οποιονδήποτε με κριτήριο το κέρδος. Από εκεί περιμένει το «αντίδωρο» της η δημοτική αρχή λέγοντας, πάλι, ψέματα για τα 8 στρέμματα, αφού στο πρωτόκολλο δεν υπάρχει καμιά αναφορά σ΄ αυτά, ούτε – και είναι πολύ σημαντικό – διευκρινίζεται αν αφορούν έκταση του ακινήτου ή πολεοδομήσιμη γη. Συνεπώς τα 8 μπορεί να γίνουν και 18, αλλά 25. Στην ουσία δηλαδή το «πρωτόκολλο συνεργασίας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα, συγκαλυμμένη, εκδοχή της παλιάς και καταδικασμένης από το Χανιώτικο Λαό, «πρότασης Βιρβιδάκη».

Συνεπώς, όχι μόνο τίποτα δεν έχει (ή πρόκειται να) παραχωρηθεί το στρατόπεδο στους Χανιώτες, αλλά ετοιμάζουν μια, ακόμα, μεγάλη «μπίζνα». Σε βάρος του περιβάλλοντος  και της ποιότητας ζωής μας για να κερδίσουν, πάλι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κάθε λογής εργολάβοι.

Όλα αυτά, μαζί με την (αρνητική) εμπειρία από την «απώλεια» – προφανώς όχι από λάθος – του δημοτικού ακινήτου της Α.Β.Ε.Α., σε συνδυασμό με την ένοχη «αφωνία» της τωρινής διοίκησης του Δήμου για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, δεν αφήνουν χώρο και χρόνο για αναμονή. Δεν αναθέτουμε την διεκδίκηση του σε καμιά δημοτική αρχή. Δεν εμπιστευόμαστε τις «καλές προθέσεις» των εκάστοτε κυβερνόντων, που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως εμπόρευμα. Η διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του Χανιώτικου Λαού. Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, μαζί με τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της πόλης, θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Επειδή η υπεράσπιση του περιβάλλοντος οδηγεί, πριν από όλα, στην ενεργητική διεκδίκηση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού, της ειρήνης, βρεθήκαμε το Σάββατο έξω από τη βάση της Σούδας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πιο φονικής πολεμικής μηχανής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, για να διαδηλώσουμε να κλείσει  τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες βάσεις.  Χρόνια ακούμε για την βάση της Σούδας, πόσο δήθεν προστατεύει την χώρα και ιδιαίτερα, όπως λένε την Κρήτη. Αβύθιστο αεροπλανοφόρο την αποκαλούν Αμερικάνοι στρατηγοί αλλά και Έλληνες υπουργοί. Εμπόδισε μήπως η ύπαρξη της βάσης της Σούδας τον Ερντογάν, να αμφισβητεί  όχι μόνο την επήρεια της Κρήτης στην ΑΟΖ όπως και άλλων νησιών, αλλά και την ελληνικότητα της; Κάθε άλλο.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά στην πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, για την απεμπλοκή από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Γιατί – παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα – εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό, αλλά μόνο οι λαοί με τους αγώνες τους  για ειρήνης και φιλία.

Για να βγούμε απ’ αυτή τη “μπαρουταποθήκη”, που μας έχουν “στριμώξει” εκείνοι που έχουν βάλει “πλώρη” για τον έλεγχο ή το ξαναμοίρασμα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς.  Να σπάσουμε τα “δεσμά”, που μας κρατάνε στον προθάλαμο του “σφαγείου” ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου.

 

Χανιά, 6 Ιούνη

Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια