Μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία στο Σύνταγμα και πορεία προς την Πρεσβεία του Ισραήλ
Με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας στα πανό τους, με εικόνες από την κόλαση της ισραηλινής επίθεσης που ζει ο λαός της Γάζας στις πικέτες τους, με την απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» στα χείλη τους, χιλιάδες λαού, εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, φοιτητές και μαθητές, ενώσεις επαγγελματιών, σύλλογοι γυναικών, και φυσικά Παλαιστίνιοι που ζουν ή σπουδάζουν στη χώρα μας, διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη και παράλληλα καταδίκασαν την εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό, τη στήριξη του κράτους – δολοφόνου, τη συμμετοχή στα αιματοβαμμένα σχέδια του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Εκεί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ένωσαν τη φωνή τους με τους καλλιτέχνες που τραγούδησαν «ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη», ένα τραγούδι για τον δίκαιο αγώνα του λαού της για ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα.
Μετά την συναυλία, ακολούθησε πορεία μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Για 40 ολόκληρα λεπτά η τεράστια πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό περνούσε μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας των μακελάρηδων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Μέγαρο μουσικής οι τελευταίοι διαδηλωτές ξεκινούσαν από το Σύνταγμα!
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με την ομιλία του πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, ο οποίος χαιρέτισε τους χιλιάδες διαδηλωτές και μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Παλαιστινίων στον ελληνικό λαό.
Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Μοχάμετ Αμανάντι, Επιτρόπου Λαϊκών Οργανώσεων και Συνδικάτων στην Παλαιστίνη.
Να σταματήσει κάθε υποστήριξη της Ελλάδας στο κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ τόνισε στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Γιώργος Στεφανάκης, απ’ το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν όταν δύο μικρά παιδιά, φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες, μιλώντας στα αραβικά και τα ελληνικά, περιέγραψαν τη ζωή των παιδιών στη Γάζα και το τι βιώνουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όσα από αυτά επιζούν…
Σε μια συμβολική αναπαράσταση της βαρβαρότητας και του εγκλήματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, διαδηλωτές τοποθέτησαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Βουλή ομοιώματα μικρών παιδιών τυλιγμένα, όπως στις εικόνες φρίκης από την Λωρίδα της Γάζας, μαζί με πικέτες που καταδικάζουν την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός.
Με τη μουσική του ύμνου της Παλαιστίνης, γραμμένη από τον Μίκη Θεοδωράκη, μετά από αίτημα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), άνοιξε τη συναυλίατο συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Πρόκειται για το μουσικό θέμα που με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη αποτελεί το τραγούδι «Ήταν κάποτε δύο φίλοι». Δύο φίλοι που με τα όνειρα αλλά και με τον θάνατο τους «υψώνουν κάστρα».
Η συνέχεια δόθηκε με περισσότερα αγαπημένα έργα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. «Είμαστε δύο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς», «Όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι σίγουρος για τον κόσμο», «Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας», τραγούδησε το συγκρότημα μαζί με τους διαδηλωτές.
Τη σκυτάλη πήραν οι «Υπεραστικοί». Καλλιτέχνες γνωστοί για τις πάντα ευαίσθητες κεραίες τους απέναντι στην αδικία και την καταπίεση, τη φτώχεια και τον πόλεμο, δε θα μπορούσαν παρά να παρουσιάσουν τα τραγούδια που έχουν γράψει για την Παλαιστίνη. Για τον λαό της που παλεύει «με δύο χέρια», που αντιστέκεται «με ένα σώμα» και με την αντίστασή του αυτή γίνεται το «σπλάχνο της λευτεριάς».
Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τσακνής τραγούδησε τον «Μπαλαμό» για όλους όσοι «με τα χέρια και την καρδιά» τους «φτιάχνουν τσαντίρια στα όνειρά» τους. Από το βήμα της συναυλίας μετέφερε την αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μέχρι να βρει πατρίδα, ενώ μέσα από τους στίχους του διαβεβαίωσε για λογαριασμό όλων των διαδηλωτών: «Κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου, συνένοχο στον φόνο δε θα με έχετε».
«Όταν μιλάμε για το δίκιο, ο δρόμος που τραβάμε δεν έχει και δεν μπορεί να έχει τελειωμό», τόνισε το συγκρότημα «KollektivA», ξεσηκώνοντας με το ομώνυμο τραγούδι («Ο δρόμος που τραβάω») το πλήθος. Νωρίτερα είχαν χαιρετήσει τα εκατομμύρια των διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο, σπεύδοντας να δηλώσουν πως ενώνουν τη φωνή τους μαζί τους. «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο δίκιο και το άδικο. Εμείς το έχουμε κάνει. Το ξέρω ότι το έχετε κάνει κι εσείς», είπαν οι «KollektivA» από σκηνής και συνέχισαν με το «Which side are you on?».
Με το τραγούδι «Από μακριά» που κυκλοφόρησε το 2005 αλλά οι στίχοι του παραμένει επίκαιρο, πήραν τη θέση τους στη σκηνή οι «Magic de Spell». «Ποιον θα σκοτώσεις πάλι από μακριά, ποιος να πεθαίνει τώρα μακριά;», αναρωτήθηκαν, στηλιτεύοντας την πολιτική που αιματοκυλά τους λαούς. «Φώναξε, η ζωή μας χάνεται, πάει. Διάλυσε τη σκόνη που σκεπάζει το φως»: Το ίδιο επίκαιροι στην ουσία τους και οι στίχοι για τον θάνατο που πάει «διακοπές στο Σεράγεβο», έστω κι αν σήμερα ο προορισμός των μακελάρηδων έχει μεταφερθεί στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.
Αμέσως μετά, τη σκηνή γέμισαν με τις ρίμες τους οι «Κοινοί Θνητοί», τις οποίες αφιέρωσαν στον αγώνα της Παλαιστίνης. Με το πλήθος να τους συνοδεύει στους φρενήρεις ρυθμούς τους κατήγγειλαν «το σύστημα που γέννησε το πένθος», ξεκαθάρισαν πως όταν πέφτουν νεκροί συνάνθρωποί μας τότε «συνενοχή ειν’ η σιωπή μας». Ενώ χιλιάδες φωνές ενώθηκαν όταν τραγούδησαν για «του κόσμου τους λαούς» και ειδικά για «τα αδέρφια μας» που για μια ακόμα φορά «γαζώνουνε κάτω στην Παλαιστίνη».
Σε ένα ταξίδι στην Ουτοπία απηύθυνε πρόσκληση το συγκρότημα «Ρεβάνς», ενώ μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, ερμήνευσαν τον «Μικρόκοσμο», σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και μελοποίηση του Θάνου Μικρούτσικου. Για τον λαό της Παλαιστίνης που «τον μποδίζουν να βαδίζει» και «τον αλυσοδένουνε».
Τεράστια πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ
«Η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία.
Έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές φώναξαν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή – ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί», ενώ ξεκαθάρισαν: «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, που ήταν αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ. Το ανθρώπινο ποτάμι διατράνωσε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ οι μαθητές, περνώντας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ φώναζαν ασταμάτητα «δολοφόνοι – δολοφόνοι».