Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη στο Ανόι στις 25 Νοέμβρη 2022

Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη στο Ανόι στις 25 Νοέμβρη 2022

Το άνοιγμα της Διάσκεψης έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, που αναφέρθηκε στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις σε όλη την υδρόγειο, αλλά και στην αναγκαιότητα του παραπέρα δυναμώματος της πάλης του ΠΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο νέος πρόεδρος του ΠΣΕ, Πάλαμπ Σεγκούπτα, αλλά και η πρώην πρόεδρός του, Σοκόρο Γκόμες.

Μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών του 22ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι από τις 22 έως τις 24 Νοέμβρη 2022, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25 Νοέμβρη Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Διάσκεψη, με θέμα ” Αντιμετωπίζοντας την πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού – ο παγκόσμιος αγώνας για την Ειρήνη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Εθνική Κυριαρχία και το Περιβάλλον”.

Το άνοιγμα της Διάσκεψης έκανε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, που αναφέρθηκε στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις σε όλη την υδρόγειο, αλλά και στην αναγκαιότητα του παραπέρα δυναμώματος της πάλης του ΠΣΕ. Τόνισε πώς δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τόπος διεξαγωγής μιας Αντιιμπεριαλιστικής Διάσκεψης Ειρήνης από το Βιετνάμ, το οποίο  αντιστάθηκε και νίκησε παντοδύναμους αντιπάλους, με εξέχουσες ηγετικές φυσιογνωμίες όπως τον Ho Chi Minh. Ο Βιετναμέζικος λαός αγαπούσε πάντα την ειρήνη, αλλά όταν χρειάστηκε πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί την ελευθερία και αξιοπρέπεια του, χαράσσοντας  τον δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Μετά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ Uong Chu Luu που έκανε το πολιτικό καλωσόρισμα, χαιρετισμό απηύθυναν ο νέος πρόεδρος του ΠΣΕ, Pallab Sengupta, αλλά και η πρώην πρόεδρός του, Socorro Gomes.

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) Aritz Rodriguez, το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Rafael Cardino , την αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) Annie Raja , του μέλους του Γραφείου της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Νομικών (ΔΕΔΝ) Jun Sasamoto.

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου της Βιετναμέζικης Ένωσης Θυμάτων ‘’Πορτοκαλί Παράγοντα’’ (VAVA), στρατηγού ε.α. Nguyen Van Rinh, ο οποίος εξήγησε τις συνέπειες στην υγεία και στις γεννήσεις τόσων γενιών μετά τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Οι ομιλητές «κάλυψαν» γεωγραφικά και θεματικά όλες τις ηπείρους και ζητήματα καθώς προέρχονταν ανάμεσα σε άλλες χώρες από την Κούβα, Παλαιστίνη, Δυτική Σαχάρα, Ρωσία, Συρία, Λίβανο, Κουβέιτ, Πορτογαλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Σρι Λάνκα, Μπανγκλαντές, Κύπρος, Κίνα και Ελλάδα.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος.

Παραθέτουμε την παρέμβαση:

Αγαπητοί Αγωνιστές της Ειρήνης

Εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – ΕΕΔΥΕ, εκφράζω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας στον ηρωικό λαό του Βιετνάμ και του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, που αποτελεί για μας πηγή έμπνευσης στο δίκαιο αγώνα για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση.

Αγαπητοί Αγωνιστές της Ειρήνης

 Η σημερινή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων, την αύξηση των εξοπλισμών, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Παράλληλα η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης οδηγεί στη συγκέντρωση όλο και περισσότερου πλούτου στα χέρια μιας χούφτας αρπακτικών, τόσο στο εσωτερικό κάθε χώρας, όσο και διεθνώς, και επιδεινώνει δραματικά τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η πανδημία του κορονοιού αποκάλυψε σε παγκόσμια κλίμακα, και ιδιαίτερα στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τη γύμνια του δημοσίου συστήματος υγείας, που οφείλεται στο μετασχηματισμό της υγείας, όπως και κάθε κοινωνικού αγαθού, σε επικερδές εμπόρευμα.

Είναι γεγονός ότι μετά τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, οι λαοί έχασαν το σύμμαχό τους στον αγώνα τους για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για την ειρήνη και τα δίκαια τους ενάντια στις καπιταλιστικές – ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που παραβιάζουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, και γεννούν την κοινωνική αδικία, την ανεργία, τη φτώχια, τις κρίσεις, τους πολέμους, τη προσφυγιά.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 800 στρατιωτικές βάσεις, και χιλιάδες άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε κάθε γωνιά της γης, και είναι η πρώτη και η μόνη δύναμη που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, ως προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ένωση και το ανερχόμενο λαϊκό και εργατικό κίνημα, αφού η Ιαπωνία είχε ήδη παραδοθεί. Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή. Τόσο στην ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, όσο και στον πόλεμο αξιοποιούν την επιστήμη και την τεχνολογία, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, τους καθηγητές και τους ερευνητές για να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την αποδοτικότητα των μηχανών τους, την καταστρεπτικότητα των όπλων τους.

Η πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού στοχεύει με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. Ένα, να διασφαλίσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, δηλαδή τα κέρδη των μονοπωλίων της. Δύο, να προειδοποιήσει τους λαούς για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τις επιδιώξεις τους. Για αυτόν τον λόγο, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ένας άδικος επιθετικός πόλεμος.

Παράλληλα εντείνουν την καταστολή των λαϊκών αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, και με την προπαγάνδα τους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους επιστήμονες, το λαό να στοιχηθούν πίσω από τα δολοφονικά σχέδια και την απληστία της αστικής τάξης, που τρέφεται με τον ιδρώτα και το αίμα των λαών.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (1955 – 1991), που αναπτύχθηκε ως αμυντικός οργανισμός έναντι του επιθετικού ΝΑΤΟ, σήμερα δεν υπάρχει πιά, ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτύσσεται, αποδεικνύοντας έτσι τον καθαρά επιθετικό και εγκληματικό του χαρακτήρα στην υπηρεσία των οικονομικών, πολιτικών, και στρατιωτικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Οι δεκάδες επεμβάσεις και πόλεμοι, μεταξύ άλλων, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, προκάλεσαν αναρίθμητα θύματα και καταστροφές, και κουρέλιασαν κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, και της ανεξαρτησίας των χωρών αυτών.

Από την πλευρά της Ευρώπης, η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων του Ευρωστρατού, ενισχύει το συμπληρωματικό ρόλο της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, αλλά συγχρόνως και το δικό της αυτόνομο ρόλο στην υπεράσπιση και την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό το ΝΑΤΟ, και παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, σχεδίασε και εφάρμοσε, την πολιτική της προς την ανατολή επέκτασης του, και της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας. Το 2014 ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ οργάνωσαν το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία μια αντιδραστική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων, που διώκει κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που διέπραξε, και διαπράττει εγκλήματα ενάντια στον Ουκρανικό λαό, και το λαό του Ντονμπάς. Κανείς δεν ξεχνά τη σφαγή της Οδησσού στις 2 Μάη, 2014, και το θάνατο 14,000 ανθρώπων στο Ντονμπάς.

Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ, ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ, και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι από τη μια, και της καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη, είναι συνέπεια αυτών των ανατροπών, και της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος είναι οι σφαίρες επιρροής, ο έλεγχος των αγορών, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας. Θύματα ο Ουκρανικός, ο Ρώσικος και άλλοι λαοί της περιοχής, που ζούσαν ειρηνικά και προοδεύαν, επί πολλές δεκαετίες, στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών, χωρίς εκμετάλλευση, και το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού, παρά τις καθυστερήσεις, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις που έγιναν στην πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream 1 και 2», η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, η επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη, τα ρωσικά αντίποινα, οι επαναλαμβανόμενες απειλές για τη χρήση πυρηνικών, οι δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας, ο πύραυλος που έπληξε χωριό της Πολωνίας, επιβεβαιώνει την καταστροφική κλιμάκωση και αυξάνει τον κίνδυνο ενός γενικευμένου, ακόμη και πυρηνικού πολέμου.

Ο ανταγωνισμός του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, συνδέεται άμεσα με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στον Ειρηνικό, που έχει μπει σε νέα φάση, καθώς η Κίνα, και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα, κ.ά.), αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο την αμερικάνικη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και το Πεντάγωνο θεωρεί την Κίνα ως την κορυφαία απειλή. Οι συμφωνίες AUKUS (Αυστραλία, Ενωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και QUAD (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία) έγιναν από την πλευρά των ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της Κινεζικής απειλής.

Αγαπητοί Αγωνιστές της Ειρήνης

Στην καπιταλιστική ζούγκλα κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει και ποια πηγή ενέργειας θα χρησιμοποιήσει, με βάση αποκλειστικά το ποσοστό κέρδους, και το πολιτικό τους προσωπικό χρησιμοποιεί πολιτικά, οικονομικά, και αν αυτά δεν αρκούν, και στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι ανάγκες των λαών για φθηνή και επαρκή ενέργεια, για προστασία του περιβάλλοντος, προστασία από φυσικές καταστροφές – σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές – για σεβασμό της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρούνται κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, και σε κάθε περίπτωση να πληρωθεί από το λαό.

Οι υποχρεωτικές επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηρίου ενέργειας, η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», που βασίζεται στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ, και στη συνειδητή εγκατάλειψη του λιγνίτη, οδήγησαν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας απ’ το καλοκαίρι του 2021, πολύ πριν την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με την καπιταλιστική ζούγκλα, ένα ορθολογικό ενεργειακό μείγμα όλων των πηγών ενέργειας – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ κλπ, που δεν είναι ιδιοκτησία του 1%, αλλά ιδιοκτησία όλων, που δεν είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος, αλλά κοινωνικά αγαθά για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, που δεν τις διαχειρίζονται αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, αλλά κυβερνήσεις του λαού, με βάση τις εγχώριες ενεργειακές πηγές και ανάγκες, και με τη χρήση σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, μπορεί να διασφαλίσει φθηνή και επαρκή ενέργεια για το λαό, και να προστατέψει το περιβάλλον.

Αγαπητοί Αγωνιστές της Ειρήνης

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μέρος του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων. Οι δύο λαοί, αλλά και οποιοιδήποτε άλλοι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Εχθρός του ενός λαού δεν είναι ο άλλος λαός, αλλά οι αστικές τάξεις και ο ιμπεριαλισμός, και οι δεσμοί της ΕΕΔΥΕ με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, όπως και με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι ισχυροί και ακατάλυτοι.

Δύο φορές θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Μια φορά γιατί ξεριζώνονται από τον τόπο τους για να ξεφύγουν από τη φτώχια και το θάνατο, και άλλη μια γιατί αντιμετωπίζονται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το ξεριζωμό τους είτε ως φτηνά εργατικά χέρια, είτε ως ανεπιθύμητοι και ως απειλή. Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την κανονικότητα του θανάτου, και την εργαλειοποίηση των προσφύγων.

Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι τα 100 εκατομμύρια ξεριζωμένοι, αλλά η πολιτική που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση. Το δίκαιο είναι με τους ξεριζωμένους, και όχι με αυτούς που τους ξερίζωσαν.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την απεριόριστη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες

Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική μας αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των λαών για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, καθώς και των χημικών όπλων, όπως ο παράγοντας orange, και το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Αγαπητοί Αγωνιστές της Ειρήνης

Η ΕΕΔΥΕ, το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, σαν μέρος του ευρύτερου ταξικού και λαϊκού κινήματος, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, για να φωτιστούν όλες τις πλευρές των εξελίξεων, και να εμβαθύνουμε στην ταξική τους ουσία, ώστε αυτό το διακριτό ρεύμα αντίστασης στον καπιταλισμό – ιμπεριαλισμό να δυναμώσει, να αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα, να γίνει κυρίαρχο, έτσι ώστε ο κάθε λαός να γίνει αφεντικό στον τόπο του, μακριά και έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να ζήσει ειρηνικά, χωρίς φτώχια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, με σχέσεις ισοτιμίας, αμοιβαίου οφέλους, και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς.

Μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους, και αυτό θα κάνουν αργά ή γρήγορα.

Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ιστορικής αναγκαιότητας.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια