Το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ  έγινε 14 & 15 Νοεμβρίου 2003 στο Δημαρχείο της Νίκαιας. Μετείχαν 345 αντιπρόσωποι, 161 αντιπρόσωποι από 47  επιτροπές ειρήνης Αττικής και 184 αντιπρόσωποι από 36 επιτροπές ειρήνης εκτός Αττικής.

Μετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, όπως ΠΕΜΕΝ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΕΚΑΜ, ΠΕΑΕΑ, ΟΓΕ, ΚΕΘΑ, ΕΕΔΔΑ, ΣΕΗ, Ομοσπονδία συνταξιούχων, ομοσπονδία οικοδόμων, Ετ. Ελλήνων Λογοτεχνών, Ομοσπονδία φαρμάκου, ΕΜΠΟΡΙΟ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,  Δημοτικοί σύμβουλοι, Επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής αρχής, και κόμματα ΠΑΣΟΚ (Απ. Κακλαμάνης), ΚΠΕ Συνασπισμός (Σωτ. Σιώκος), ΚΚΕ (Στρ. Κόρακας). Μετείχαν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και οι 3 ιερείς Σταύρος Παπαχρίστου, Ευάγγελος Μάγειρας, Χρήστος Ζαρκαδούλας (ΕΕ Λαμίας).

Για την προετοιμασία του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ  συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο  της ΕΕΔΥΕ στις 10 Μαΐου 2003, όπου την εισήγηση έκανε ο Θανάσης Παφίλης Γενικός, Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Η αφίσα του 14ου Συνεδρίου

Στο 14ο συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, ευρισκόμενος σε στάδιο ανάρρωσης, έκανε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΕΔΥΕ, στην πρώτη πορεία ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963, όπου είχαμε  2000 συλλήψεις, 300  τραυματίες, με συλληφθέντα και τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ, υφηγητή του Παν. Αθηνών.

Χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που αναφέρθηκε στην αυξανόμενη βία, ανασφάλεια και αυθαιρεσία των ισχυρών σε βάρος των λαών, στη θεωρία των προληπτικών πολέμων, στις δυσάρεστες συνέπειες από τον πόλεμο του Ιράκ, στην υποβάθμιση του ΟΗΕ .

Την κεντρική εισήγηση της γραμματείας της ΕΔΥΕ έκανε  ο Γ. Γραμματέας Θανάσης Παφίλης και αναφέρθηκε στην πρωτοφανή και αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών, στα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα και τους πολέμους, στη συμμετοχή της χώρας μας σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, στη συμβολή της ΕΕΔΥΕ στο αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης και στα νέα καθήκοντα του κινήματος ειρήνης..

Η απόφαση του 14ου συνεδρίου συνοψίζει τις παραπάνω σκέψεις, με κύριο καθήκον τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου συσπείρωσης κινημάτων και μαζικών οργανώσεων με σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Εκλέχτηκε νέο εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενο από 290 μέλη και νέα γραμματεία. Η νέα 15/μελής γραμματεία  της ΕΕΔΥΕ είναι:

Πρόεδρος: Ευάγγελος Μαχαίρας,

Αντιπρόεδροι: Στρ. Κουνιάς, Βέρα Νικολαΐδου,  Νικ. Φωτιάδης.

Γεν. Γραμματέας: Θανάσης Παφίλης.

Ταμίας: Στρ. Κουνιάς.

Μέλη:

Αντ. Αντανασιώτης,
Θαν. Γεράνιος,
Δημ. Καλτσώνης,
Παν. Μακρής,
Ανδριανός Μπούκουρης,
Στάθης Παπακωνσταντίνου,
Αγάπιος Παπανεοφύτου,
Νικ. Τζιόκας,
Ηρ. Τσαβδαρίδης,
Θανάσης Φίλιας.