Ανακοίνωση για την Αντιιμπεριαλιστική πάλη του Λαού

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας, τους νέους και τις νέες να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος και των άλλων αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του κεφαλαίου και του Ευρωμονόδρομου. Να συνδυάσουν αυτούς τους αγώνες με την ενίσχυση της δράσης της ΕΕΔΥΕ για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

EEDYE_ANTIIMPERIAL

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φίλοι και αγωνιστές της ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμβαδίζει με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και διαμορφώνει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη χώρα και το λαό.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής μας για τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και των δρόμων διέλευσης τους σε όλη την υδρόγειο.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα οξύνονται. Στο κυνήγι του κέρδους, του ελέγχου και του μοιράσματος των αγορών συμμετέχουν και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ισραήλ.

Το ΝΑΤΟ, ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών και της ειρήνης, επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, έχει βάλλει γερές βάσεις στην περιοχή μας και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβώνα, με τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το νέο στρατηγικό του δόγμα δυναμώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, με ενίσχυση του προσανατολισμού στους «προληπτικούς πολέμους», ώστε να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Καθιερώνει τη δυνατότητα επεμβάσεων στο εσωτερικό κρατών με στόχο τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου από τον εχθρό λαό και τους διεκδικητικούς – ριζοσπαστικούς αγώνες του. Αυτό ήρθε να αποδείξει η νέα στρατιωτική άσκηση στο Κιλκίς με περιεχόμενο την καταστολή διαδηλωτών, η οποία είχε την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και αποτελεί τη συνέχεια αντίστοιχων ασκήσεων. Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής της κυβέρνησης σε σχεδιασμούς, που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τη δράση και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της, στηρίζει αντιδραστικά καθεστώτα ανοίγοντας δρόμους για τα Ευρωπαϊκά μονοπώλια και την ληστρική εκμετάλλευση ενεργειακών από θεμάτων, σπάνιων μετάλλων και του ιδρώτα των λαών.

Μέρος της στρατηγικής των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του ελέγχου της κορυφής της πυρηνικής πυραμίδας και του πλεονεκτήματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», όπως καθαρά δηλώνεται από τις ΗΠΑ και στο δήθεν νέο τους πυρηνικό δόγμα, όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την απειλή του πρώτου πυρηνικού πλήγματος ενάντια σε χώρες και λαούς, που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ανησυχία του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος γιατί όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι τοπικών, περιφερειακών αλλά και γενικότερων συγκρούσεων για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, η κατάσταση στη Λιβύη και οιπροετοιμασίες των ΝΑΤΟϊκών για επέμβαση, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντατων ιμπεριαλιστών και τις επενδύσεις τους, επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο αυτή την ανησυχία.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να εντείνουν την επαγρύπνηση τους, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ενισχύσουν το αντιιμπεριαλιστικόφιλειρηνικό κίνημα και τη δράση του.

Ο λαός πρέπει να ανησυχήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και στο Αιγαίο.

Τα Βαλκάνια είναι χώρος με πλουτοπαραγωγικές πηγές, περιοχή που διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, βάση όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η απόσχιση του Κοσσόβου, το οποίο αποτελεί προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ, με μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο, ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή των συνόρων, που είναι αιτία έντασης και συγκρούσεων στην περιοχή με γενικότερες αρνητικές συνέπειες.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ενισχύονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων των κρατών της περιοχής, καθώς εμφανίζονται νέα ενεργειακά κοιτάσματα και προωθούνται τα σχέδια των πολυεθνικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Η Τουρκική αστική τάξη αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και προωθεί τις διεκδικήσεις της στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Ευρασία, υλοποιώντας το λεγόμενο δόγμα του Νέο-οθωμανισμού.

Η Ελληνική άρχουσα τάξη προσβλέπει στην ακόμα μεγαλύτερη διείσδυσή της στις χώρες της περιοχής για να εκμεταλλευτεί την εργατική τάξη, τις αγορές των Βαλκανίων, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή επεκτείνεται και βαθαίνει η επικίνδυνη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική σύμπραξή της Ελλάδας με το Ισραήλ, αθωώνοντας τον εγκληματικό ρόλο του στο σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού, ενισχύοντας την επιθετικότητα του και τις πολεμικές απειλές ενάντια στο Ιράν και το Λίβανο.

Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, βρίσκονται στο Κόσσοβο και σε άλλες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά των λαών. Την ίδια στιγμή το οικονομικό κόστος (πάνω από 300 εκ. €) αυτών των αποστολών καθόλου δεν ανησυχεί κυβέρνηση – τρόικα – ΕΕ, ενώ εξαπολύουν βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται με κριτήριο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας των δύο κρατών, την ενίσχυση της θέσης του αμερικανοΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι πολιτική αντιλαϊκή, που στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ είναι μεγάλες.

Η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται σε συνθήκες συνεχούς παραβίασης και αμφισβήτησης των Ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από Τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, ενώ διατηρείται η κατοχή του 37% της Κύπρου και παραμένουν τα κατοχικά στρατεύματα στο νησί.

EEDYE_ANTIIMPERIALΤα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας παραχωρούνται στη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αυτό χαρακτηρίζει τις συμφωνίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1997 και το 1999 στη Μαδρίτη και στο Ελσίνκι, όπου αποδέχθηκε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «συνοριακές διαφορές» πέραν αυτών που αφορούν την υφαλοκρηπίδα. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την αντιμετώπιση του Αιγαίου ως «κοινού επιχειρησιακού» χώρου του ΝΑΤΟ, που οδηγεί μέχρι και στην αμφισβήτηση του δικαιώματος οργάνωσης της άμυνας των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Αυτή η πολιτική αρνείται την άσκηση του δικαιώματος καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και διαπραγματεύεται τον καθορισμό της Υφαλοκρηπίδας, των συνόρων, πίσω από τις πλάτες του λαού μας. Αυτή η επικίνδυνη πολιτική οδηγεί στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και στη συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν, δεν θα ‘χουν κανένα όφελος από τις οικονομικές, εμπορικές συμφωνίες όσο κριτήριο της ανάπτυξης των δύο κρατών θα είναι το κέρδος των καπιταλιστών και θα συνεχίζεται η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τα συμφέροντα των λαών συνδέονται με την πάλη για τη δικής τους εξουσία, για την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό μπορεί να δώσει νικηφόρα ώθηση στους αντιιμπεριαλιστικούς φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας, τους νέους και τις νέες να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος και των άλλων αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του κεφαλαίου και του Ευρωμονόδρομου. Να συνδυάσουν αυτούς τους αγώνες με την ενίσχυση της δράσης της ΕΕΔΥΕ για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

  • Για να δυναμώσει η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Να κλείσει η ΑμερικανοΝατοϊκή βάση της Σούδας και να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για επέμβαση στη Λιβύη. Καμία διευκόλυνση μέσω της βάσης της Σούδας στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Να εμποδιστεί το σχέδιο εγκατάστασης του «αντιπυραυλικού συστήματος» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και να αποτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας που έχουν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
  • Να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στον κυπριακό και τον Παλαιστινιακό λαό.
  • Να εκφραστεί η αλληλεγγύη του λαού μας στους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου που δίνουν τη μάχη κατά των καθεστώτων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπιέζουν τους λαούς και τους καταδικάζουν στην ανεργία, τη φτώχεια.

Οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους μπορούν να νικήσουν τους δυνάστες τους, με σταθερή, μαζική αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη, που κατευθύνεται στην επίλυση του κεντρικού προβλήματος, του προβλήματος της εξουσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡOΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ)

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια