Ανακοίνωση για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ανακοίνωση για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Η 9η Μάη στέκεται και θα στέκεται ορόσημο στην ιστορία αποκαλύπτοντας την αστείρευτη δύναμη της λαϊκής πάλης, φανερώνοντας πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά την 9η Μάη, την Ημέρα που οι Λαοί μέσω της πάλης τους θριάμβευσαν ενάντια στον φασισμό. Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς, στους τραυματίες, στους ανάπηρους, σε όλους όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τη δική τους ανεξάλειπτη σφραγίδα στην πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα που τον γεννά, μαζί με την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Αποτίουμε φόρο τιμής στην ΕΣΣΔ που με τη στάση της, παρά τα εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, τις τεράστιες υλικές καταστροφές, αποτέλεσε βασικό αιμοδότη στην πάλη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, στο έδαφος της νέας, ακόμη βαθύτερης γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο, ενώ η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία και συνολικά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου, προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και παράλληλα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι επιθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ την μετατρέπουν όχι μόνο  σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Καμία σχέση δεν έχουν όλα τα παραπάνω με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας.

Μπροστά σε όλες τις επικίνδυνες εξελίξεις, απαιτείται ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Χρειάζεται να δυναμώσει αποφασιστικά, ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την πολιτική, που μπορεί να συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτή τη λαϊκή πάλη είναι που φοβούνται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του και επιστρατεύουν την ένταση της καταστολής, την αστυνομοκρατία, την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.

Η 9η Μάη στέκεται και θα στέκεται ορόσημο στην ιστορία αποκαλύπτοντας την αστείρευτη δύναμη της λαϊκής πάλης, φανερώνοντας πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Κόντρα στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της ιστορίας, στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, που συστηματικά επιδίδεται το κεφάλαιο και οι ενώσεις του, με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ, που απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί κι επιχειρεί να μετατρέψει την 9η Μάη σε μέρα της Ευρώπης, αναδεικνύονται ξεκάθαρα η ανωτερότητα και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που όχι μόνο κατατρόπωσε τον φασισμό, αλλά ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά για όλους με δικαιώματα, παιδεία. Πέτυχε να εξαλείψει μολυσματικές ασθένειες, να εξασφαλίσει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία των λαών από φυσικές καταστροφές.

Όσο μελάνι και να χύσουν η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα επιτελεία της, δεν μπορούν να κρύψουν την ιστορική αλήθεια που αποδεικνύει πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομήσουν ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ τους.

 

Αθήνα, 8 Μάη 2021

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα