Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά 2021

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά 2021

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μάη στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή και στηρίζει τις απεργιακές συγκεντρώσεις προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθούν, έπειτα από αποφάσεις εργατικών συνδικάτων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, φορέων του μαζικού κινήματος, στις 6 Μάη στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944, όλους όσοι θυσιάστηκαν και θυσιάζονται μέχρι σήμερα στο βωμό της εκμετάλλευσης για τα κέρδη των οικονομικών ομίλων. Η πρωτομαγιάτικη απεργία, σε πείσμα της κυβέρνησης, των οικονομικών ομίλων, των στηριγμάτων τους μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα, δεν θα κλειστεί σε μουσείο. Δεν θα μετατραπεί σε ακόμη μια “ανώδυνη” για το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα εθιμοτυπική αργία. Αντίθετα, θα στέκει ως παράδειγμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, γλώσσα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά τις κρίσεις, τους ανταγωνισμούς, την πείνα και τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Η φετινή πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Καταργεί το οχτάωρο, τσακίζει την κοινωνική ασφάλιση, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, φορτώνει -μέσω του  Ταμείου Ανάκαμψης – ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, που καθημερινά όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Η ανάπτυξη, για την οποία μιλάνε, σημαίνει ακόμη περισσότερα κέρδη για τους οικονομικούς ομίλους, για το κεφάλαιο, ενώ για το λαό προοιωνίζει ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση, φτώχεια κι εξαθλίωση.

Αυτή η πολιτική προς όφελος των οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης, σημαδεύει τις διεθνείς εξελίξεις. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Το φιτίλι του πολέμου είναι αναμμένο στην Ουκρανία, στη Μ. Θάλασσα, όπου συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο με αμφισβητήσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Προχωράνε τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό. Στρώνεται το έδαφος της συνεκμετάλλευσης -υπό ευρωατλαντική εποπτεία- του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, με επώδυνους συμβιβασμούς, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε αυτό το πολύ επικίνδυνο πλαίσιο είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζοντας στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, σημαίνει προσπάθεια αναβάθμισης των συμφερόντων και της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστριών της. Μεταφράζεται σε εξαγωγή κεφαλαίων, προσέλκυση επενδύσεων, προσπάθεια να πάρει κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν από την νέα, ακόμη βαθύτερη οικονομική κρίση και που οι σάλπιγγες του πολέμου ηχούν στη γειτονιά μας.

Η επικείμενη αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, οι δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου που συμμετέχει η χώρα μας, οι Συμφωνίες με μια σειρά από ιμπεριαλιστικές χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Σ. Αραβία, η αποστολή συστοιχίας Πάτριοτ και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σ. Αραβία, η παρουσία της χώρας μας στον Περσικό Κόλπο και σε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, η προετοιμασία για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική, η ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα μας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, προειδοποιούν για μεγάλες περιπέτειες το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη ευρωατλαντική πολεμική βάση εφόρμησης και την ίδια στιγμή ο λαός μας γίνεται στόχος αντιποίνων από τη μεριά των αντίπαλων – των ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , ΕΕ – ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μπροστά σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις και την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, υπάρχει διέξοδος! Απαιτείται ετοιμότητα κι επαγρύπνηση. Δυνάμωμα της πάλης του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την πολιτική, να συσπειρώσει πλατιές λαϊκές δυνάμεις, να συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την οικοδόμηση ενός κόσμου με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς

Η παγκόσμια ακτινοβολία της εργατικής πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς, δεν είναι ακλόνητο κι αιώνιο. Φανερώνει οι λαοί έχουμε τη δύναμη να βγούμε στο προσκήνιο των εξελίξεων, της πάλης να γίνουμε πρωταγωνιστές της ιστορίας, κυρίαρχοι της ζωής μας. Να είμαστε εμείς οι νικητές στην πάλη για ένα κόσμο ανθρώπινο χωρίς ανεργία, φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μάη στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα!

 

 

Αθήνα, 27 Απρίλη 2021

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια