Ανακοίνωση για το θάνατο της συναγωνίστριας Δανάης Μωραϊτου

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, με αισιοδοξία, πείσμα και μαχητικότητα, με δημιουργικό προβληματισμό, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή μοχθούσε και πάλευε για να δυναμώσει το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ, συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τη συναγωνίστρια Δανάη Μωραϊτου, που “έφυγε” από τη ζωή σήμερα, 11 Νοέμβρη 2019, σε ηλικία 96 ετών.

Η Δανάη Μωραϊτου ή αλλιώς η “Δανάη του Πολυτεχνείου”, όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα. Ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια στο Αρσάκειο, περνά το 1940 στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, η Δανάη εντάσσεται κι αναπτύσσει έντονη δράση στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, συχνά με κίνδυνο της ίδιας της ζωής της. Την ίδια περίοδο αναπτύσσει έντονη δράση και στο Λόχο Σπουδαστών “Λόρδος Μπάυρον”, από κοινού με τον Φοίβο Τσέκερη, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των φοιτητών του ΕΜΠ. Τόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και μετέπειτα στην περίοδο του Δεκέμβρη του 1944 και στα επόμενα χρόνια, που έμεινε γνωστή ως η “Δανάη του Πολυτεχνείου”.

Παράλληλα με την επαγγελματική της ενασχόληση είτε ως ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτων, είτε αργότερα ως υπάλληλος στο υπουργείο Γεωργίας (απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1986), η συναγωνίστρια Δανάη δεν έλλειψε από κανέναν αγώνα του κλάδου της, αλλά και συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Ανάμεσα σε όλη την υπόλοιπη δράση της, αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, στην ΕΕΔΥΕ. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και το 2011, για περισσότερα από 30 χρόνια, η Δανάη Μωραϊτου υπηρέτησε αδιάκοπα το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αρχικά ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ κι από το 1991 έως και το 2011, ως μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Στη δύσκολη περίοδο του 1991, όταν δόθηκε σκληρή μάχη για να διατηρηθούν τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕΔΥΕ και να μην μετατραπεί σε πασιφιστικό κίνημα, η Δανάη κράτησε ανυποχώρητη στάση αρχής συμβάλλοντας στο να διατηρήσει η ΕΕΔΥΕ τη γραμμή πάλης της ενάντια στις πραγματικές αιτίες που γεννάνε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την προσφυγιά, το σάπιο, δηλαδή, εκμεταλλευτικό σύστημα. Στην επόμενη περίοδο της ανασυγκρότησης κι επαναλειτουργίας της ΕΕΔΥΕ, η συμβολή της Δανάης, μαζί και άλλων συναγωνιστών ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, για την ανάπτυξη της πολύμορφης δράσης της ΕΕΔΥΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, με αισιοδοξία, πείσμα και μαχητικότητα, με δημιουργικό προβληματισμό, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή μοχθούσε και πάλευε για να δυναμώσει το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ, συνολικά το λαϊκό κίνημα. Μέσα από τη δράση της, αλλά προπαντός μέσα από την ίδια τη μαχητική στάση της ζωής της η Δανάη Μωραϊτου έδειξε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι την τελική νίκη των λαών, για να οικοδομήσουν ένα κόσμο δίχως φτώχεια, ανταγωνισμούς, πολέμους, αλλά με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη μεταξύ τους, με τους ίδιους νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Αποχαιρετάμε τη συναγωνίστρια Δανάη Μωραϊτου, δίνοντας την υπόσχεση να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πάλη μας για το δίκιο του λαού. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους συγγενείς της.

 

Αθήνα, 11 Νοέμβρη 2019                                                                        Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια