Ανακοίνωση του ΠΣΕ για τις Εκλογές στην Βενεζουέλα

Ανακοίνωση του ΠΣΕ για τις Εκλογές στην Βενεζουέλα

Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε τη βαθιά διεθνιστική αλληλεγγύη μας με τον ηρωικό λαό της Βενεζουέλας και τις μαζικές οργανώσεις του.

Ανακοίνωση  της αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) στη Βενεζουέλα ως διεθνής  παρατηρητής για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας

6 Δεκεμβρίου 2020

 

Μετά από πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εκλογών της Βενεζουέλας (CNE), μια αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) επισκέφθηκε τη χώρα και παρευρέθηκε ως διεθνής παρατηρητής για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 2020. Ήταν μια πηγή έμπνευσης για εμάς να γίνουμε μάρτυρες μιας από τις πιο δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές στον κόσμο.

Μετά από επανειλημμένες απόπειρες πραξικοπήματος, σαμποτάζ, ίντριγκες και απάνθρωπο αποκλεισμό από τους  ιμπεριαλιστές  των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αντιδραστικούς τους συμμάχους στη Λατινική Αμερική (Ομάδα Lima), με στόχο την απονομιμοποίηση και ανατροπή της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας στην πατρίδα του Simon Bolivar , ο επαναστατικός λαός της Βενεζουέλας απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι εξακολουθούν να υπερασπίζονται σταθερά το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για τα εσωτερικά τους ζητήματα, απέναντι σε όλες τις ιμπεριαλιστικές, αντιδημοκρατικές και βάρβαρες  πιέσεις και ξένες επεμβάσεις.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η αντιπροσωπεία μας μπόρεσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία εκλογών σε πολλά εκλογικά κέντρα σε ολόκληρο το Καράκας. Αυτό που είδαμε σε κάθε ένα από αυτά τα κέντρα ήταν μακριές σειρές ενθουσιασμένων ανθρώπων που περίμεναν με ανυπομονησία να ψηφίσουν, και ένα εξαιρετικά αφοσιωμένο και εξυπηρετικό εκλογικό προσωπικό, το οποίο βγήκε στο δρόμο για να βοηθήσει τους πολίτες να ψηφίσουν με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, ενώ, σε κάθε βήμα, λαμβάνονταν όλα τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας των ψηφοφόρων από τον ιό COVID-19. Οι εκλογές αυτές ήταν μια σαφής εκδήλωση της μαζικής συμμετοχής και της πολυμορφίας των εμπλεκομένων κομμάτων. Ήταν μια πραγματική απόρριψη όλων των ψευδών ισχυρισμών, ειδικά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σχετικά με την «προεδρική δικτατορία» και την «έλλειψη δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.

Αφήνουμε αυτήν τη γη του Σίμον Μπολιβάρ διαβεβαιώνοντας τον λαό του πως με την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, θα είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές του ιμπεριαλισμού και της τοπικής ολιγαρχίας, για να εμβαθύνει τους μετασχηματισμούς έτσι ώστε ο λαός να γίνει ο πραγματικός αφέντης και ιδιοκτήτης του πλούτου και της τύχης του.

Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε τη βαθιά διεθνιστική αλληλεγγύη μας με τον ηρωικό λαό της Βενεζουέλας και τις μαζικές οργανώσεις του και ευχαριστούμε το Ινστιτούτο Simon Bolivar – ISB και την οργάνωση μέλους του ΠΣΕ Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και τον Αγώνα για την Ειρήνη-COSI, για τη θερμή φιλοξενία τους.

Μέλη της αντιπροσωπείας ΠΣΕ:

– Bahman Azad, Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ, ΗΠΑ
– Monisha Rios, Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο
– Chris Matlhako, Πρωτοβουλία Ειρήνης της Νοτίου Αφρικής
– Luis Cisneros, Κίνημα για την Ειρήνη και Ανάπτυξη του Μεξικού
– David Denny, Κίνημα της Καραϊβικής για Ειρήνη και Ισότητα, Μπαρμπάντος
– Marcello Gentile, Αντιπολεμική Επιτροπή του Μιλάνου, Ιταλία

Ενδιαφέροντα άρθρα