ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα “θερμό επεισόδιο”, που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες σε βάρος τόσο του ελληνικού, όσο και του τουρκικού λαού.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καταγγέλλει και καταδικάζει τις συνεχιζόμενες, προκλητικές κι επικίνδυνες παραβιάσεις του  ελληνικού εναέριου χώρου από την  Τουρκία. Τόσο οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, όσο και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν μειώθηκαν παρά την πανδημία. Από την αρχή του χρόνου ο συνολικός αριθμός υπερπτήσεων – στα μέσα του Απρίλη, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ξεπέρασε τις 210 . Μέσα σε μια μέρα (15 Απρίλη) έγιναν 15 υπερπτήσεις, 46 παραβιάσεις και 4 εμπλοκές!

Τα μεγέθη αυτά αντανακλούν από τη μια,  την κλιμάκωση της έντασης των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της λείας σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη την κατάρρευση του μύθου της διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας κάτω από τις «φτερούγες» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ –ΕΕ. Παράλληλα αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί που προβάλλει το ΝΑΤΟ και υιοθετεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, προβάλλοντας την Τουρκία ως δήθεν σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ έχουν παίξει βρώμικο ρόλο διαχρονικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αβαντάροντας την τουρκική επιθετικότητα, συμβάλλοντας στο “γκριζάρισμα” του Αιγαίου, τηρώντας είτε σιγή ιχθύος, είτε στάση Πόντιου Πιλάτου για τις προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις.

Οι κίνδυνοι είναι παραπάνω από προφανείς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το λαό. Μεγαλώνουν μάλιστα όσο συνεχίζεται η εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα “θερμό επεισόδιο”, που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες σε βάρος τόσο του ελληνικού, όσο και του τουρκικού λαού. Η πρόσφατη, μάλιστα, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με παρόντα τα ευρωατλαντικά κόμματα έδειξε γι’ ακόμα μια φορά πολύ καθαρά τη στρατηγική σύμπνοιά τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Συμφέροντα που υπηρετούν τους ανταγωνισμούς και τις επιδιώξεις των ντόπιων και ξένων οικονομικών ομίλων και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των λαών της περιοχής.

Τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Συνιστούν μέγιστο κίνδυνο απειλή για τον ελληνικό λαό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν τεράστιες ευθύνες, αφού στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, εμπλέκουν τη χώρα και το λαό μας σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς, παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας μας. Είναι πολύ επικίνδυνη η συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες περί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η “προστασία” στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αλλά και η σύμπλευση και εξυπηρέτηση των σχεδιασμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως οι ΗΠΑ, που έχουν τις δικές τους στοχεύσεις στην περιοχή, είναι βαμμένη με το αίμα των λαών. Καμία εμπιστοσύνη στα καλέσματα για ενιαία εθνική εξωτερική πολιτική, είναι καλέσματα υποταγής στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών. Ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Απεναντίας, είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών!

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

 

Αθήνα , 15 Μάη 2020

Το Γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια