Για τον θάνατο της συντρόφισσας και συναγωνίστριας Βέρας Νικολαΐδου

Για τον θάνατο της συντρόφισσας και  συναγωνίστριας Βέρας Νικολαΐδου

Η Γραμματεία, το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με βαθύ πόνο και θλίψη τη συντρόφισσα και συναγωνίστρια Βέρα Νικολαΐδου.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθύ πόνο και θλίψη αποχαιρετά τη συντρόφισσα και συναγωνίστρια Βέρα Νικολαΐδου, που “έφυγε” σε ηλικία 75 ετών από κοντά μας.

Η Βέρα γεννήθηκε στην Κοκκινιά. Σπούδασε οικονομικά στη Βουδαπέστη και για την αντιδικτατορική της δράση στο φοιτητικό κίνημα της αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τη χούντα. Με τη μεταπολίτευση επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέπτυξε πολύμορφη δράση μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος και των φορέων του λαϊκού κινήματος. Από το 13ο έως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παμπειραϊκού Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών. Για εικοσιτέσσερα χρόνια (1978 – 2002) εκλεγόταν στο Δήμο Νίκαιας και μεταξύ άλλων εκλέχτηκε δήμαρχος της Νίκαιας την περίοδο 1990 – 1994. Διετέλεσε βουλευτής Β’ Πειραιά με το ΚΚΕ από το 2004 έως το 2012.

Η Βέρα άφησε το αποτύπωμά της και μέσα από τη δράση της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ. Ήδη από τη μεταπολίτευση συμμετείχε ενεργά στην Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της ΕΕΔΥΕ, μετά τη διάλυσή της κατά την περίοδο της Χούντας. Από το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το 2000, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ξεχωρίζει η συμβολή της στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπου ήταν επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας φορέων του λαϊκού κινήματος, που επισκέφτηκε το Κόσσοβο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Ακόμη, καθοριστική ήταν η δράση της για την καθιέρωση των τριμερών συναντήσεων μεταξύ των κινημάτων ειρήνης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Η Βέρα, με τη σεμνότητα που τη διακατείχε, τις γνώσεις, τον προβληματισμό της, τη διαρκή της έγνοια για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, έδινε με αυταπάρνηση το “παρών” σε κάθε δραστηριότητα του αντιπολεμικού -αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μέχρι το τέλος. Παρά τη βεβαρημένη υγεία της ήταν ουσιαστικό στήριγμα στην ανάπτυξη  της δράσης της ΕΕΔΥΕ, στην οργάνωση της Μαραθώνιας Πορείας, των εκδηλώσεων για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κάθε Αύγουστο. Προπαντός, με τη στάση ζωής της και τις ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλλε, βοηθούσε και στήριζε τους νέους συναγωνιστές να ατσαλώνονται καθημερινά, να μην το βάζουν κάτω με τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν.

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε, διδάσκει, παραδειγματίζει, φέρνοντας στο νου το στίχο του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που έγραφε “Να μη λυγάς! Αυτό είναι!”.

Η Γραμματεία, το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με βαθύ πόνο και θλίψη τη συντρόφισσα και συναγωνίστρια Βέρα Νικολαΐδου. Θα είναι πάντα παρούσα με την παρακαταθήκη που άφησε μέσω της δράσης της στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, στον αγώνα μέχρι την τελική νίκη των λαών.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 4 μ.μ., στο Γ’ Νεκροταφείο.

 

Αθήνα,  30 Ιουλίου 2020

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα