ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΡΟΥ – Ανακοίνωση για το νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, ανοιχτά της Φολεγάνδρου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΡΟΥ – Ανακοίνωση για το νέο ναυάγιο στο Αιγαίο, ανοιχτά της Φολεγάνδρου

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στα κυκλώματα των διακινητών, αφού οι τελευταίοι βρίσκουν έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε.

Η Επιτροπή Ειρήνης Σύρου εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτησή της για το πρόσφατο θανατηφόρο ναυάγιο ανοιχτά της Φολεγάνδρου, με θύματα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους διασωθέντες ξεριζωμένους, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που περισυνελέγησαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι και να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στους διασωθέντες.

Το νέο αυτό ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στη μακρά μακάβρια λίστα παρόμοιων ναυαγίων που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο. Αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. “περί ανάκτησης του ελέγχου στο Προσφυγικό –Μεταναστευτικό” είναι εντελώς υποκριτικές. Επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες  της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της για το συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στα κυκλώματα των διακινητών, αφού οι τελευταίοι βρίσκουν έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε., στο ξήλωμα της  Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, στην πολιτική του εγκλωβισμού τους, στο κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας, στην απαράδεκτη Κοινή Δήλωση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, που φέρει τη στήριξη τόσο της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των άλλων αστικών κομμάτων. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί και εντείνει την πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών, σπρώχνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ όχι μόνο δεν προσφέρει καμιά απολύτως ασφάλεια στο λαό μας, αλλά ευθύνεται για τα κύματα των ξεριζωμένων και για τα τραγικά ναυάγια, όπως κι αυτό ανοιχτά της Φολεγάνδρου.

Καλούμε το λαό της Σύρου και των Κυκλάδων να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες – μετανάστες. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας:

  • ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που γεννούν την προσφυγιά
  • ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που μετατρέπουν τη χώρα μας  σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων
  • για να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο
  • για την κατάργηση της επαίσχυντης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, την κατάργηση των απαράδεκτων Συνθηκών του Δουβλίνου, για να γίνουν πράξη οι επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της Ε.Ε. και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και από εκεί ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους
  • για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών χώρων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία, νομική βοήθεια με ευθύνες του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα αλληλεγγύης με το αζημίωτο.

 

Σύρος, 23 Δεκέμβρη 2021

Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια