Κάλεσμα ενάντια στις αποστολές στρατού 2011

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΩΡΑ!

Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Να αγωνιστούμε με κοινωνική συμμαχία για:

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΠPOΣ TON EΛΛHNIKO ΛAO

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ,

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ,
ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνεται στους εργάτες και τις εργάτριες, στους άνεργους, στα λαϊκά στρώματα, στους γονείς, στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, σε όλη τη νεολαία, στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που προβληματίζονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η ΕΕΔΥΕ συνεχίζει την καμπάνια για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα εμποδίσει αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και θα καταδικάσει οριστικά τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλη την υδρόγειο.

Ιδιαίτερα σήμερα που η λαϊκή οικογένεια οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση, την αμορφωσιά και την ανεργία, τεράστια ποσά δαπανώνται για αποστολές που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και τη διείσδυση της ελληνικής αστικής τάξης στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Αν. Μεσόγειο, την Αφρική.

Ταυτόχρονα η οξυμμένη καπιταλιστική κρίση και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σπρώχνουν τους λαούς σε νέους πολέμους. Η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου απειλεί να φέρει τη φωτιά του πολέμου στην πόρτα μας.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΟΤΙ:

Με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαχρονικά και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σήμερα στηρίζονται πολιτικά και στρατιωτικά, με τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, της ακτοφυλακής και της αστυνομίας, πολλές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε πολλά σημεία της γης.

Tο συνολικό κόστος αυτών των επιχειρήσεων τα τελευταία 15 χρόνια, κινείται μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ! Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η αγορά των μέσων (οχήματα, οπλικά συστήματα) και η φθορά τους αλλά μόνο τα λειτουργικά έξοδα, τα αναλώσιμα και η μισθοδοσία του προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις :

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ NATO

 • Πόλεμος ενάντια στη Λιβύη (Φλεβάρης-Οκτώβρης 2011). Συμμετοχή με τη Βάση στη Σούδα και με πλοία του πολεμικού ναυτικού, αεροδρόμιο Άκτιου, AWACS.
 • Επιχείρηση Active Endeavour. Είναι επιχείρηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο που ξεκίνησε το 6.10.2001. Η Ελλάδα συμμετέχει με 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 1 τορπιλάκατο, 1 πλοίο γενικής υποστήριξης, με διάθεση ιπτάμενων μέσων και με διάθεση των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης. Σύνολο διατιθέμενου προσωπικού 66 αξιωματικοί και 365 οπλίτες.
 • Επιχείρηση Enduring Freedom. Συμμετοχή στο Γενικό Επιτελείο Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, USCENTROM: ένας αξιωματικός με ευθύνη στο σχεδιασμό και διοίκηση των επιχειρήσεων των λεγόμενων «ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Αφγανιστάν. Ο Ναύσταθμος ΣΟΥΔΑΣ, έχει ενεργοποιηθεί ως Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης, με αυξημένα μέτρα Α/Α (αντιαεροπορικής προστασίας). Το αεροδρόμιο της ΣΟΥΔΑΣ χρησιμοποιείται για την υποστήριξη Συμμαχικών αεροσκαφών. Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη, όταν απαιτηθεί. Επιπρόσθετα, έχουν διατεθεί τρία (3) στελέχη στο HQ USCENTCOM στην Τάμπα Φλόριντας.
 • Επιχείρηση ΕΛΔΑΦ (Αφγανιστάν). Διεξάγεται στα πλαίσια της κατοχικής στρατιωτικής δύναμης ISAF του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) με Δύναμη 122 ανδρών και με αριθμό προσωπικού διαφόρων άλλων ειδικοτήτων. Συμμετέχουν συνολικά 177 αξιωματικοί και οπλίτες.
 • Κοσσυφοπέδιο ( JOINT ENTERPRISE ) ΕΛΔΥΚΟ-2 , συμμετέχουν 378 άτομα με άρματα μεταφοράς προσωπικού, και τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό.
 • ΠΓΔΜ, Γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια (ΝΗQT-SK) συμμετέχει ένας αξιωματικός.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ΕΕ έχει εγκαινιάσει από το 2003, τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας, δράσεις δικαστικής και εισαγγελικής φύσης, δράσεις εκπαίδευσης ένοπλων δυνάμεων, αστυνομίας, δικαστικού σώματος, δραστηριότητες που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, πολλών χωρών, στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων.

 • Από την έναρξη της δράσης αυτής και μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ορισμένες αποτελούν συνέχεια προηγούμενων Νατοϊκών αποστολών στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Σομαλία, Τσαντ, Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισσάου, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδονησία.
 • Βοσνία Ερζεγοβίνη Επιχείρηση “ALTHEA” συμμετέχουν 30 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
 • Ναυτική Επιχείρηση της ΕΕ στη Σομαλία (ATALANTA): Συμμετέχει μια Φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο με το προβλεπόμενο οργανικό προσωπικό, έναν αξιωματικό επιτελείου και μία ομάδα ΟΥΚ καθώς και έναν επιτελή στην Αγγλία. Πρόκειται για επιχείρηση που οργανώνεται με πρόσχημα την πειρατεία.
 • Γεωργία : Επιχείρηση επιτήρησης της ειρηνευτικής συμφωνίας Γεωργίας Ν. Οσετίας (EU MONITORING MISSION – EUMM). Συμμετέχουν 12 αξιωματικοί.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

 • Αποστολή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σαχάρα. Συμμετέχει ένας αξιωματικός.
 • Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNOMIG στη Γεωργία, συμμετέχουν 5 αξιωματικοί.
 • Αποστολή ΟΗΕ ( UN) UNMISUD στο Σουδάν, συμμετέχουν 2 αξιωματικοί.
 • Αποστολή ΟΗΕ (UN) UNIFIL ναυτική επιτήρηση στα ανοιχτά του Λιβάνου. Συμμετέχει ένα ταχύ περιπολικό και ένα αρματαγωγό. Ακόμη 4 επιτελείς αξιωματικοί. Σύνολο διατιθέμενου προσωπικού 19 αξιωματικοί και 144 οπλίτες.

Συνολικά, η συμμετοχή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων σε προσωπικό, ανέρχεται σε 2.086 αξιωματικούς και στρατιώτες.

Στον πόλεμο που διεξάγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο ΙΡΑΚ, στη ΛΙΒΥΗ και στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί, Αφγανοί και Λίβυοι, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι, γέροντες και παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Οι νεκροί στις γραμμές των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και στις γραμμές της «συμμαχίας των προθύμων» υπολογίζονται σε παραπάνω από 6000 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν και 4500 στο Ιράκ. Η συνεχιζόμενη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις βάζει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη ζωή των αξιωματικών, των στρατιωτών, των αστυνομικών, και των άλλων Ελλήνων που συμμετέχουν σ’ αυτές.

Εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες

 • Την ώρα που η μαύρη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ επιβάλλει βαριά χαράτσια στον λαό, περικόπτει μισθούς και συντάξεις και ισοπεδώνει τα όποια κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα απέμειναν, ξοδεύει δισεκατομμύρια Ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
 • Την ώρα που τα παιδιά στα σχολεία δεν έχουν βιβλία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν έχουν τροφή για τα νήπια, οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων που χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλων λαών, στοιχίζουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο.
 • Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εντείνεται με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, με νέους εξοπλισμούς, με τη χάραξη της «Νέας Μέσης Ανατολής» πάνω στα δικαιώματα των λαών, με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας που οργανώνει μαζί με το ΝΑΤΟ και την εσωτερική καταστολή απέναντι στα λαϊκά κινήματα της Ευρώπης.
 • Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προχωρά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΩΡΑ!

Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Να αγωνιστούμε με κοινωνική συμμαχία για:

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια