Συλλαλητήριο στις 17 Σεπτέμβρη ενάντια στη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ

Συλλαλητήριο στις 17 Σεπτέμβρη ενάντια στη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις – Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ενάντια στη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Σεπτέμβρη και την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, σε σύσκεψή της.

Με το σύνθημα: «Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις – Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» η Επιτροπή καλεί το λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Ενέργειας, το Συνδικάτο Φαρμάκου, η ΠΕΜΕΝ, η Ενωση Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η ΟΒΣΑ, και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Νομικής, Οικονομικού Πειραιά, Φαρμακευτικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μαθηματικού, το Σωματείο Συνταξιούχων Ταύρου, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Για τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην εισήγηση που έκανε στη σύσκεψη η Ελπίδα Παντελάκη, γγ της ΕΕΔΥΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για προετοιμασία για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις στην περιοχή μας, στον Ινδοειρηνικό, σε όλη την υδρόγειο με τη δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ, για πιο αποτελεσματικό συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών όπλων, σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων. Η προετοιμασία αυτή συνδυάζεται με το ρόλο που παίζουν και θα διαδραματίσουν οι ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν με την επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας (…) Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε ότι πρόσφατα και στη βάση των κινήσεων που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το Αφγανιστάν, η ΕΕ, που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και το αντιμετωπίζει ως πυλώνα της ευρωατλαντικής ασφάλειας, προωθεί και την αυτόνομη στρατιωτική δράση και σχεδιάζει τη δημιουργία ευρωστρατού, δύναμης 50.000 σε πρώτη φάση».

Για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις εισηγητικά επισημάνθηκε πως «αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς σχέσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για λογαριασμό της αστικής τάξης και της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, δηλαδή της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης και των συμφερόντων της σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, η επικείμενη ανανέωση και επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Αυτή τη συμφωνία προετοίμασε η επίσκεψη του Αμερικανού Γερουσιαστή Μενέντεζ πρόσφατα στη χώρα μας, οι επαφές της κυβέρνησης με την αμερικάνικη πρεσβεία και τον Πάιατ και αυτή θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, με την επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας» (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση).

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Τώρα να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, που ρίχνει το λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους.

Η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που είναι η ανώτατη αρχή της λυκοσυμμαχίας, αποτελεί μέρος της υλοποίησης της εγκληματικής στρατηγικής “ΝΑΤΟ 2030” για να ενισχυθεί η ΝΑΤΟϊκή παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το “πρώτο πυρηνικό πλήγμα” στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα (…).

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός στόχος αυτών των επεμβάσεων, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα, είναι η εξασφάλιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων έναντι των ανταγωνιστών τους, χρησιμοποιώντας προκλητικά προσχήματα περί “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” (…).

Η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, βάζοντας το λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους (…)

Με τις αμερικάνικες βάσεις, η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο, και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχει δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Βάζουν “δυναμίτη” στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή (…) Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει “στρώσει το τραπέζι” για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από τη συνεργασία με τη Ρωσία και ευθύνονται για την πολύχρονη κατοχή στην Κύπρο και την προετοιμασία διχοτομικών λύσεων στο νησί».

Να πέσει στο κενό ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού!

«Ο λαός να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα ευρωατλαντικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους μαθητές, στους φοιτητές, στη νεολαία, που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τα εμπόδια στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα. Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει ψίχουλα για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια δίχως ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, βιβλία, υποδομές και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να δίνει 6,6 δισ. ευρώ μόνο για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, για πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους λαούς.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Έχουν τη δύναμη να αναπτύξουν την κοινή πάλη για να οικοδομήσουν ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους χωρίς εκμεταλλευτές και έξω από τη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον “ευρωστρατό” που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση)

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια