Σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας της ΕΕ

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας της ΕΕ

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι λαοί και τα φιλειρηνικά κινήματα της ΕΕ και των Βαλκανίων, μέσα από την πάλη τους απότρεψαν το σχέδιο για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακάμπτοντας, ωστόσο, τη θέληση των λαών στη Σύνοδο Κορυφής του 2010 αποφασίστηκε η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή, αυτή τη φορά όμως υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, ό,τι δεν πέτυχαν οι ΗΠΑ με άμεσο τρόπο γιατί βρήκαν αντιμέτωπους τους λαούς, το πετυχαίνουν τώρα έμμεσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 12 Μάρτη η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου  ενέκρινε κατά απόλυτη πλειοψηφία το κατάπτυστο ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας της ΕΕ.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι λαοί και τα φιλειρηνικά κινήματα της ΕΕ και των Βαλκανίων, μέσα από την πάλη τους απότρεψαν το σχέδιο για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακάμπτοντας, ωστόσο, τη θέληση των λαών στη Σύνοδο Κορυφής του 2010 αποφασίστηκε η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή, αυτή τη φορά όμως υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, ό,τι δεν πέτυχαν οι ΗΠΑ με άμεσο τρόπο γιατί βρήκαν αντιμέτωπους  τους λαούς, το πετυχαίνουν τώρα έμμεσα. Πρόκειται για μια παράνομη  – είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει συζητηθεί και κυρωθεί από κανένα εθνικό κοινοβούλιο – κι επικίνδυνη απόφαση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση και τους αγώνες των λαών της περιοχής.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ και το πολιτικό της προσωπικό, με το εν λόγω – κατάπτυστο για εμάς – ψήφισμα, θέλουν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν την απαράδεκτη κι επικίνδυνη για τους λαούς, απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2010.

Γι’ ακόμη μια φορά, οι αστοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους αγώνες και τη θέληση των λαών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικα τους συμφέροντα, που για τους λαούς μεταφράζονται σε μεγαλύτερη αφαίμαξή τους είτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου.

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ως αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα, τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε τέτοιο ψήφισμα κι εν γένει σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια, η οποία:

  • Ενισχύει παραπάνω την επιθετικότητα της ΕΕ και τον βρώμικο ρόλο της σε βάρος των λαών. Με την έγκριση ενός ψηφίσματος όπως το παραπάνω θα δίνεται ανοιχτά πια το «δικαίωμα» στην ΕΕ με το πρόσχημα της «ασφάλειας» να παρεμβαίνει σε κάθε χώρα, αλλά την ίδια στιγμή να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις. Ήδη μια πρώτη γεύση έχουμε πάρει από την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
  • Προσδένει τις χώρες – μέλη πιο στενά στο άρμα του ΝΑΤΟ, που πλέον έχει αναγορευτεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα – ξεκάθαρο υπερασπιστή των συμφερόντων του κεφαλαίου και ξεκάθαρο πολέμιο κι εχθρό των λαών. Την ίδια στιγμή η επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στη Ρουμανία και σε μια σειρά από χώρες που ανήκουν στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», προλειαίνουν το έδαφος για νέες πολεμικές επιχειρήσεις μέσω της αύξησης της ακτίνας δράσης του ΝΑΤΟ.
  • Σε περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών να οξύνονται, η επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας θα φέρει νέους πολέμους, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η δημιουργία της ΑΒΠ του ΝΑΤΟ δίνει το έναυσμα για μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, καθώς και στο διάστημα και, ως εκ τούτου, δημιουργεί περιφερειακή και παγκόσμια αστάθεια και ανασφάλεια.
  • Είναι προκλητικό, αν μη τι άλλο, σε συνθήκες κρίσης και με τους λαούς να πεινάνε, να δίνονται για την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας περισσότερα από 20 δισ. €

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ως  αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα τασσόμαστε ενάντια σε κάθε τέτοια προσπάθεια επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας και όξυνσης της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μια τέτοια απόφαση σε τίποτα δεν θα ωφελήσει τους λαούς. Απεναντίας θα τους αλυσοδέσει ακόμα περισσότερο χειροπόδαρα, στο άρμα του ΝΑΤΟ, να περιμένουν σαν πρόβατα για σφαγή, πότε η επόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Καμιά αναμονή – Καμιά επανάπαυση! Εντείνουμε τη δράση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον κοινό εχθρό των λαών και της ειρήνης.

Ενδιαφέροντα άρθρα