Το ΠΣΕ τιμάει τον βετεράνο δικηγόρο του δίκιου των λάων ROLAND WEYL

Το ΠΣΕ τιμάει τον βετεράνο δικηγόρο του δίκιου των λάων ROLAND WEYL

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του αγαπημένου και σεβαστού συντρόφου Roland Weyl.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του αγαπημένου και σεβαστού συντρόφου Roland Weyl, ενός αφοσιωμένου Γάλλου Κομμουνιστή Δικηγόρου, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στα δίκαια των λαών και των δικαιωμάτων τους. Στα 102 χρόνια της ζωής του, ο  Roland Weyl υπερασπίστηκε με δέος και σθένος εκατοντάδες πολιτικούς αγωνιστές  σε διάφορες χώρες, ενώ οι αγώνες του λαού της Αλγερίας, της Παλαιστίνης, της Κούβας μεταξύ πολλών άλλων ήταν πάντα στην καρδιά του. Ο Roland Weyl ήταν ένας γνήσιος διεθνιστής που κατάλαβε όσο λίγοι άλλοι, το ηθικό και επαγγελματικό του καθήκον ως λαϊκός δικηγόρος στην υπεράσπιση των ανθρώπων υπό καταπίεση και εκμετάλλευση.

Ο Roland Weyl συνδεόταν με το ΠΣΕ για πολλές δεκαετίες. Ως σύντροφος που είχε το προνόμιο να είναι παρών στην ίδρυση του ΠΣΕ τον Απρίλιο του 1949 στο Παρίσι, ήταν πάντα πηγή πολύτιμων πληροφοριών και έμπνευσης. Παρακολούθησε πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις του ΠΣΕ και υπηρέτησε πάντα ως «σύνδεσμος» μεταξύ του ΠΣΕ  και της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Νομικών (IADL), της οποίας ήταν συνιδρυτής και υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως πρώτος Αντιπρόεδρος.

Οι συναγωνιστές  του ΠΣΕ που είχαν την χαρά να τον συναντήσουν και να τον γνωρίσουν, θυμούνται την βαθιά γνώση και τη σταθερή στάση του κατά του ΝΑΤΟ στην επίθεση του κατά της Γιουγκοσλαβίας και όλων των άλλων εγκλημάτων του ΝΑΤΟ. Στάθηκε ξεκάθαρα ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αυθαίρετες θέσεις της απέναντι στους δίκαιους αγώνες των λαών.

Ο Roland Weyl, με το χιούμορ και τη ευφυΐα του, φώτιζε και εμπλούτιζε τις συναντήσεις μας, είχε πάντα ένα σαφές ταξικό κριτικό και ποτέ δεν εγκατέλειψε τις αρχές του. Ο σύντροφος μας Roland έζησε μια ζωή γεμάτη αγώνες και θυσίες, στα δικαστήρια και στους δρόμους, στην παρανομία και στη νομιμότητα, πάντα πλάι-πλάι  με τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Η κληρονομιά του θα μας συνοδεύει και το πνεύμα του θα είναι ζωντανό στους σύγχρονους και μελλοντικούς αγώνες.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και την κόρη του, France Weyl, στους συναγωνιστές του στην οργάνωση «Droit et Solidarité» της Γαλλίας και στην  IADL.

 

Η Γραμματεία του ΠΣΕ 22 Απρίλη 2021

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια