ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/8/2021: Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο).

Στην εκδήλωση θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

 

Μεταφορτώστε την αφίσα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/8/2021: Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ (ΘΗΣΕΙΟ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 8 μ.μ.

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ  ΠΟΛΕΜΟΥΣ- ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

 

 

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά  του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι  εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Χιλιάδες επίσης οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» με τα εγκαύματα και άλλες πληγές από τον πυρηνικό όλεθρο. Τεράστιες οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις-στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, οξύνονται οι  ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς, στο έδαφος της νέας ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις – πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους.

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ανταγωνίζονται η ελληνική και η τουρκική αστική τάξη για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων. Κλιμακώνεται η Τουρκική επιθετικότητα. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρουν” το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Πάνω από όλα η συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.  Βήμα το βήμα στρώνεται το έδαφος για το συμβιβασμό, την οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της έκπτωσης στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας. Μέσα από τη στρατηγική “ΝΑΤΟ 2030” και το δόγμα για το “Παγκόσμιο ΝΑΤΟ” επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή του ικανότητα, ώστε να παρεμβαίνει οπουδήποτε στην υδρόγειο διακυβεύονται ευρωατλαντικά συμφέροντα και επενδύσεις. Επιστρατεύονται παλιά και νέα προσχήματα, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές κ.α., προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών.

Το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η Σύνοδός του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016), και επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες. 76 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία , η πυρηνική απειλή ορθώνεται μπροστά στην ανθρωπότητα. Κίνα, Ρωσία από τη δική τους μεριά, ακολουθούν στην κούρσα των εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπώντας τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Φορτώνει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού. Το νομοσχέδιο – τερατούργημα με τη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση είναι τα νέα νομοσχέδια παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο και εναρμόνισης της εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίζει με τη φωτιά του πολέμου, αναλαμβάνοντας επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Προχωρά στο επόμενο διάστημα στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και νέες βάσεις και υποδομές σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα. Πληθαίνουν οι ασκήσεις – πρόβες πολέμου όπως η “Defender Europe 21”, “Sea Breeze” κλπ. Όλη η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο ή και σε άλλο σημείο της χώρας. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία. Η αποστολή συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ», αλλά και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας μας σε δεκάδες δήθεν ειρηνευτικές αποστολές  στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο! Οι εξοπλισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα  του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της  επικίνδυνης  στρατηγικής συνεργασίας με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, την ίδια ώρα που σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό. Απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο λαϊκό κίνημα και ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή, στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ  στο Θησείο, την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 μμ. και πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

 

 

                         Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

 

 

Αθήνα, Αύγουστος 2021

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια