19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτώβρη, με σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ», το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια.

Μήνυμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος – Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτώβρη, με σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ», το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, ενώ το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον Στέλιο Μπενετάτο (δείτε βίντεο) μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Παράλληλα έγινε αναφορά στους αγωνιστές που «έφυγαν» και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου από την Ελπίδα Παντελάκη, γγ της ΕΕΔΥΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιείται σε περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας» (διαβάστε παρακάτω την εισήγηση).

Μετά την εισήγηση ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέξανδρο Κορωνάκο, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), χαιρετισμός από τον Θανάση Παφίλη, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης(ΠΣΕ), ενώ έγινε ανάγνωση του μηνύματος της Πρέσβειρας της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίγκες ΚορτίναΕπίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι(δείτε σε βίντεο τους χαιρετισμούς πατώντας στους συνδέσμους)

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Στις εργασίες παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαγεωργίου, της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρο Χριστίνα Σκαλούμπακα, του ΜΑΣ με επικεφαλής τη Βασιλική Νταντή, του ΕΕΤΕ με επικεφαλής τον Στέλιο Σταφέτο, της ΑΣΓΜΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με επικεφαλής τη Ρούλα Παφίλη, και μετά παραβρέθηκαν από συνταξιούχους ικα, άνθρωποι άλλους φορείς, γραμμάτων, αθλητισμού, πολιτισμού, πανεπιστημίου.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου, απέστειλαν ξένα κινήματα (διαβάστε παρακάτω).

Επιπλέον, σε διάλειμμα των εργασιών, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Στ. Τάσσο κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, ενώ το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την Εισήγηση, τον απολογισμό δράσης, καθώς και τον προγραμματισμό μέχρι το 20ό Συνέδριο.

Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εξέλεξε νέο Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από  95 μέλη, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο στην πρώτη του Σύνοδο εξέλεξε τη νέα 15μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Αποσπάσματα της Εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου

Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις σημείωσε την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιµπεριαλιστικό σύστηµα, στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» που  επιδιώκει να διευρύνει την ακτίνα δράσης της λυκοσυμμαχίας σε όλη την υδρόγειο, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ώστε να δρα τόσο συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ όσο και αυτόνομα, στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στάθηκε στις πρόσφατες υπογραφές των επικίνδυνων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντιθέτως μετατρέπεται η χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και βάζει σε κίνδυνο το λαό μας.

Σημείωσε πως «πρέπει να συζητήσουμε με το λαό και τη νεολαία και να αποδομήσουμε την άποψη ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μετατρέπουν τη χώρα σε “πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας”, ν’ αναδείξουμε τους κινδύνους που γεννούν για το λαό και τη νεολαία, να εντείνουμε την αντιπαράθεση με το παραμύθι περί “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” που προβάλλει η κυβέρνηση και αναπαράγουν τα άλλα αστικά κόμματα. Να συμβάλουμε στο να κατανοηθεί ευρύτερα ο ταξικός χαρακτήρας των επιλογών του αστικού κράτους, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων που κυνηγούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών».

Καταλήγοντας, παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως «Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει το παραπέρα δυνάμωμα της ΕΕΔΥΕ, του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Επί της ουσίας, αυτό απαιτεί ένα πλατύ και καλά σχεδιασμένο άνοιγμα από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, παίρνοντας υπόψη τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική Συμφωνία, τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Να εστιάσουμε στους σχεδιασμούς και στις ευθύνες της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών κομμάτων. Να συμβάλλουμε να κατανοείται καλύτερα η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής και η αναγκαιότητα του δυναμώματος της πάλης ενάντια σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να οργανωθεί καλύτερα η δουλειά μας, με στόχο να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί παραπέρα το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα» (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία σε μορφή PDF).

 

Χαιρετιστήρια μηνύματα από ξένα κινήματα

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου, απέστειλαν οι:

 1. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σοκόρρο Γκόμες
 2. Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
 3. Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας
 4. Παλαιστινιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και Αλληλεγγύη
 5. Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης και Συνεργασίας
 6. Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης
 7. Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και πάλη για την Ειρήνη (COSI) – Βενεζουέλα
 8. Επιτροπή Ειρήνης Ιαπωνίας
 9. Νοτιοαφρικανική Πρωτοβουλία Ειρήνης
 10. Βρετανική Συνέλευση Ειρήνης
 11. Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Συρίας
 12. Συμβούλιο Ειρήνης ΗΠΑ
 13. Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Σρι Λάνκα
 14. Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ
 15. Ενωση για την προάσπιση της Ειρήνης, Αλληλεγγύης της Δημοκρατίας – Ιράν
 16. Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης Νεπάλ
 17. Συνασπισμός για την απαγόρευση των Βιολογικών Όπλων και των Στρατιωτικών Βιολογικών Εργαστηρίων
 18. Συμβούλιο Ειρήνης Λιβάνου
 19. Τσέχικη Επιτροπή Ειρήνης
 20. Συμβούλιο Ειρήνης Μπανγκλαντές

 

Το πλαίσιο δράσης

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και της Ελληνογαλλικής συμφωνίας Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, στην Αφρική.
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • ΟΧΙ στον Ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενδιαφέροντα άρθρα