9η ΜΑΗ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

9η ΜΑΗ,  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Κόντρα στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της ιστορίας, στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, που συστηματικά επιδίδεται το κεφάλαιο και οι ενώσεις του, με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ,  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά την 9η Μάη, την Ημέρα που οι Λαοί μέσω της πάλης τους θριάμβευσαν ενάντια στο κτήνος του φασισμού. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους νεκρούς, στους τραυματίες, στους ανάπηρους, σε όλους όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τη δική τους ανεξάλειπτη σφραγίδα στην πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα που τον γεννά, μαζί με την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Αποτίνουμε φόρο τιμής στην ΕΣΣΔ που με τη στάση της, παρά τους εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, τις τεράστιες υλικές καταστροφές, αποτέλεσε βασικό αιμοδότη στην πάλη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών.

Σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια από την 9η Μάη 1945, τη μέρα που η κόκκινη σημαία κυμάτισε στο Ράιχσταγκ και την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα της πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Η πανδημία του κορονοϊού, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, συντελεί στην όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, στην αναδιάταξη ιμπεριαλιστικών αξόνων και αντιαξόνων. Η κατακόρυφη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός, οι εστίες πολέμου που καίνε σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αναδιατάσσονται, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη κι ενώσεις. Κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους κι από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο στρωμενο έδαφος που βρήκε από το ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό των συμφερόντων των ντόπιων και ξένων οικονομικών ομίλων, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Η αστική τάξη και τα κόμματά της, παίζουν με τη φωτιά του πολέμου μετατρέποντας τη χώρα μας σε ορμητήριο και ταυτόχρονα σε μαγνήτη επιθέσεων μέσω της Βάσης της Σούδας και όλων των άλλων ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που αναβάθμισαν, ενίσχυσαν κι επέκτειναν με την πρόσφατη υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις  Βάσεις. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 16 αποστολές στο εξωτερικό, δαπανά πάνω από 4 δις το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, προσαρμόζει το δόγμα των ενόπλων δυνάμεών της στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι όλες οι προηγούμενες, δεν διστάζει να αναγορεύει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που η ιστορία τους είναι διάσπαρτη από επεμβάσεις, πραξικοπήματα, αιματοκυλίσματα λαών, σε δήθεν φύλακες της ειρήνης, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όταν αυτοί είναι που φέρνουν βαριές ευθύνες για τη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα, την εισβολή, την κατοχή και τα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, το γκριζάρισμα και τη μη αναγνώριση συνόρων στο Αιγαίο, όταν τα παίζουν όλα για όλα για να διατηρήσουν την Τουρκία στο Ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Η αστική τάξη και τα κόμματά της επιχειρούν να επιβάλλουν άλλοτε με την ωμή καταστολή κι άλλοτε με την προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ, των κάθε λογής προγραμμάτων στην εκπαίδευση, της “κοινωνίας των πολιτών”, τον επικίνδυνο εφησυχασμό, σιγή νεκροταφείου και τη συναίνεση του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι κι αίμα. Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν!

Αποκαλύπτεται πως η βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων, με τους εκατομμύρια νεκρούς και ξεριζωμένους, έρχεται ως συνέχεια της βαρβαρότητας που ζει καθημερινά από πρώτο χέρι η εργατική – λαϊκή οικογένεια. Η εξάπλωση του κορονοϊού, αποτέλεσε καταλύτη για να προωθηθούν κι από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στην υγεία, στην πολιτική προστασία. Αποδεικνύεται πως το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που οδηγεί στους ανταγωνισμούς και στους πολέμους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς, είναι το ίδιο που ιδιωτικοποιεί την υγεία αφήνοντας στην απέξω, χωρίς μέτρα πρόληψης και θεραπείας χιλιάδες εργαζόμενους, καταργεί την ασφάλιση, παραδίδει την  πολιτική προστασία στους ιδιώτες ή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αφήνοντας το λαό να πληρώνει στην κυριολεξία με τη ζωή του τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ως εδώ όμως! Ο λαός δεν θα φορτωθεί στις πλάτες του και τις συνέπειες της πανδημίας!

Κόντρα στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της ιστορίας, στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, που συστηματικά επιδίδεται το κεφάλαιο και οι ενώσεις του, με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ, που απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί κι επιχειρεί να μετατρέψει την 9η Μάη σε μέρα της Ευρώπης, αναδεικνύονται ξεκάθαρα η ανωτερότητα και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που όχι μόνο κατατρόπωσε τον φασισμό, αλλά ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά για όλους με δικαιώματα, παιδεία, πέτυχε να εξαλείψει μολυσματικές ασθένειες, να εξασφαλίσει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία των λαών από φυσικές καταστροφές. Όσο μελάνι και να χύσουν η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα επιτελεία της, δεν μπορούν να κρύψουν την ιστορική αλήθεια που αποδεικνύει πως οι λαοί  έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομήσουν ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, ευρημερία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ τους.

 

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε άλλη αμερικανονατοϊκή βάση στη χώρα
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ

Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, την Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Μένουμε δυνατοί, πυκνώνουμε τις γραμμές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος και συνεχίζουμε την πάλη μας για να θριαμβεύσει το δίκιο των λαών.

 

 

Αθήνα, 9 Μάη 2020
Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα