Σχόλιο της ΕΕΔΥΕ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Επιβεβαιώνονται, γι’ άλλη μια φορά, οι ανησυχίες της ΕΕΔΥΕ για την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Επιβεβαιώνονται, γι’ άλλη μια φορά, οι ανησυχίες της ΕΕΔΥΕ για την ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το πρόσχημα, αυτή τη φορά, πέραν του γνωστού: των «συμβατικών υποχρεώσεων» προς το ΝΑΤΟ, είναι εκείνο της ανάγκης αντιμετώπισης της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύματα της Κυριακής 17 Ιουλίου φέρουν την εγκατάσταση αμερικανικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη, πιο συγκεκριμένα στο Καστέλι ή στη Σούδα, ενώ την ίδια στιγμή, απ’ ότι φαίνεται από τις συζητήσεις μεταξύ Μαξίμου – Υπουργείων Εξωτερικών και ‘Αμυνας, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σχέδια βρίσκονται σε γρήγορη εξέλιξη. Στις αρχικές συζητήσεις γινόταν λόγος για την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, στη συνέχεια για τη Βάση της Σούδας που επεκτείνονται οι υποδομές της, ενώ τώρα τελευταία υπάρχει ο προσανατολισμός για την «αξιοποίηση» της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι. Ωστόσο, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του στις 21 Αυγούστου στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιούλη, στην παρουσίαση του Υπουργού Άμυνας στους πρέσβεις και στους ακολούθους άμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ, μεταξύ των άλλων στον απολογισμό των δραστηριοτήτων της ελληνικής προεδρίας, συμπεριέλαβε και τα εν λόγω αεροσκάφη.

Καμιά αναμονή και καμιά επανάπαυση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Εκείνο που απαιτείται είναι η ένταση της πάλης του λαού και της νεολαίας για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως την τελική διάλυσή τους.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια