Για την Σύνοδο του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

Για την Σύνοδο του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοέμβρη στην Villa Nova de Gaia της Πορτογαλίας, δυο χρόνια μετά την αναστολή των δια ζώσης συναντήσεων λόγω της πανδημίας. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν οι γενικότερες εξελίξεις με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοέμβρη στην Villa Nova de Gaia της Πορτογαλίας, δυο χρόνια μετά την αναστολή των δια ζώσης συναντήσεων λόγω της πανδημίας.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν οι γενικότερες εξελίξεις με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά των λαών, η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η επιχειρούμενη στρατιωτική αυτονόμησή της, η συνέχιση της καμπάνιας του ΠΣΕ “Ναι στην Ειρήνη – Όχι στο ΝΑΤΟ”, η οργάνωση διάσκεψης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τέλος Ιούνη του 2022 στη Μαδρίτη, καθώς και η διακριτή συμμετοχή του ΠΣΕ στις αντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις, που θα λάβουν χώρα εκείνο το διάστημα.

Μέσα από τη συζήτηση έγινε σημαντική ανταλλαγή πείρας από τη δράση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης σε όλη αυτή την περίοδο, την κατάσταση γύρω από τις επιπτώσεις της υγειονομικής πανδημίας και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης της δημόσιας υγείας από όλες τις κυβερνήσεις και την ταυτόχρονη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην κρίση αυτή.

Πραγματοποιήθηκε  επίσης ενημέρωση και ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων ενόψει και της διεξαγωγής του 22ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2022 στο Βιετνάμ.

Στην διάσκεψη εγκρίθηκαν ψηφίσματα αλληλεγγύης προς το λαό της Βενεζουέλας, στον Κυπριακό λαό για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού , ψήφισμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας κι αλληλεγγύης στο λαό της. Μετά από σχετική ενημέρωση εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις κι αλληλεγγύης με την πάλη της ΕΕΔΥΕ και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, με την ταυτόχρονη καταδίκη του ρόλου των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων .

Στη Σύνοδο πήραν μέρος τα κινήματα από το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, που είναι και συντονιστής Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, καθώς και η ΕΕΔΥΕ, από την Ελλάδα, με τον οργανωτικό της γραμματέα Γρηγόρη Αναγνώστου.

Στη Σύνοδο συμμετείχε ως προσκεκλημένος και εκπρόσωπος από το κίνημα ειρήνης της Βραζιλίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και συμμετείχε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια