Δελτίο τύπου Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Δελτίο τύπου Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 9-3-2022, η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου, με θέμα: “Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία & οι κίνδυνοι για τη χώρα μας- Ο ρόλος των Αμερικανονατοϊκών βάσεων”

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-3-2022

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 9-3-2022, η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου, με θέμα: “Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία & οι κίνδυνοι για τη χώρα μας- Ο ρόλος των Αμερικανονατοϊκών βάσεων”

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της επιτροπής, Πέτρος Καραμπάς, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο των εξελίξεων, μέσα στις οποίες διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, την επικινδυνότητα για τους λαούς της περιοχής αλλά και της χώρας μας καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα κος Τσαρδάκης Μάλαμας (πλωτάρχης ε.α.Π.Ν.). Καταδίκασε την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ενεργή εμπλοκή της χώρας μας, τόνισε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα αλλά και διαχρονικά, που μετατρέπουν τη χώρα μας και σε στόχο αντιποίνων, ενώ ο λαός ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στις Ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν εμπλέξει σε δεκάδες πρόβες πολέμου και συνεκπαιδεύσεις από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη. Τέλος τόνισε: “οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο ιμπεριαλιστών. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις που τους σέρνουν στον πόλεμο ή τους επιβάλουν μια δήθεν “ειρήνη” με το πιστόλι στον κρόταφο.’’

Ακολούθως, έλαβε τον λόγο για την κεντρική ομιλία, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε:

.”…Σε όποια παρέα και αν κάτσεις, σε όποιο μέρος και αν σταθείς δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν: η ακρίβεια (το ράλι τιμών στα καύσιμα που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα) και το ερώτημα μέχρι πού θα φτάσει η σύγκρουση, η ανασφάλεια για το μέλλον που δεν φαντάζει διόλου ειρηνικό όπως μας έλεγαν στις αρχές του ’90 οι ίδιες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ξεθάψει σήμερα το τσεκούρι του πολέμου.

…η αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Παίρνει χαρακτήρα γενικευμένου εμπορικού, οικονομικού, συναλλαγματικού και προπαγανδιστικού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και Ρωσίας…

…Ο πόλεμος σιγοκαίει αρκετό καιρό πριν την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία δικαιολογήθηκε με την επίκληση παρόμοιων επιχειρημάτων σαν αυτά που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ για να εισβάλλουν στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, το Ιράκ, την Συρία.

…Όμως και αυτός ο πόλεμος, όπως και οι επόμενοι, δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, δηλαδή το πέρασμα σε στρατιωτικό επίπεδο των ανταγωνισμών ΗΠΑ και ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγωγών και αγορών.

…Την ίδια στιγμή μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η ανάμιξη της ελληνικής αστικής τάξης και η εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση

…Με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μονιμοποιεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη στρατιωτική αμερικανική βάση και σε κέντρο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων.

…Διαμορφώνεται ένας θανατηφόρος ιστός που εμπλέκει την Ελλάδα πολύ βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας και Κίνας για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

…Ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί «πλήρωσαν» το κόστος της «ειρήνης», την οικονομική κρίση, μετά την ανάπτυξη, ξανά την κρίση και την πανδημία και καλούνται σήμερα να πληρώσουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για την αστική τάξη και τις συμμαχίες της, που για τα συμφέροντά της σέρνεται ο λαός στον πόλεμο, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Ο πόλεμος είναι «ευκαιρία» για επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων της, για αναβαθμισμένο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη, για την Ελλάδα πύλη εισόδου καυσίμων από εναλλακτικές πηγές, ειδικά από τις αμερικανικές και τις ασιατικές αγορές του LNG κ.α.

Η σωστή πλευρά της ιστορίας λοιπόν βρίσκεται στο μέρος των λαών, στην πάλη, και όχι στην επιλογή στρατοπέδου εκμεταλλευτών.

…Η συμβολή του λαού μας απέναντι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία περνάει μέσα από το πατριωτικό και διεθνιστικό καθήκον της πάλης για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας. Να πάψει η χώρα μας να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Να μην διαλέξει ο λαός μας στρατόπεδο ληστή…. “

Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων. Ακολούθησε συζήτηση, υποβλήθηκαν ερωτήσεις, εκφράστηκαν απόψεις και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βεβαιότητα πως οι αγώνες των λαών θα φέρουν την ειρήνη και την ευημερία προς όφελος τους.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια