8η ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

8η ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας το αγωνιστικό της μήνυμα, για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, βγαίνουμε μπροστά στο συλλογικό αγώνα.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, στις γυναίκες πρόσφυγες εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στις νέες εργάτριες και σπουδάστριες, στις γυναίκες του λαού που δοκιμάζονται σκληρά με πολλαπλά βαριά καθήκοντα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Στις μυλόπετρες της γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η γυναικεία ανισοτιμία εντείνεται. Η γυναίκα υφίσταται την εκμετάλλευση όχι μόνο στο χώρο δουλειάς, ως φτηνότερη και πιο κακοπληρωμένη εργατική δύναμη, αλλά σε όλες τις πλευρές της ζωής της, αφού καλείται να σηκώσει στις πλάτες της την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, τους φραγμούς που υψώνονται για την πρόσβασή της στην παιδεία, στην υγεία, ακόμη και στη μητρότητα εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Ζει από πρώτο χέρι σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της τη σαπίλα και την κάθε λογής βία που αναδύεται από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπαίνουν στο στόχαστρο της πολύμορφης προπαγάνδας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί σε αυτές συνείδηση υποταγής, να επιβληθεί όχι απλά σιγή νεκροταφείου στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, αλλά να παίξουν ενεργητικό ρόλο σε αυτούς. Δεν είναι τυχαία τα παραδείγματα που διάφορες προσωπικότητες προμοτάρουν ανοιχτά το ρόλο, τους σχεδιασμούς και την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο που γίνεται μια ολόκληρη προσπάθεια από ΜΚΟ, ΜΜΕ και διάφορους άλλους μηχανισμούς να εγκλωβιστεί η γυναικεία πάλη σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, πίσω από την ταμπέλα του δήθεν “φεμινισμού”, να ξεκοπεί η πάλη για την εξάλειψη της γυναικείας ανισοτιμίας από την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση πιάνοντας το νήμα εκεί που το άφησε η προηγούμενη νομοθετούν μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των γυναικών. Ταυτόχρονα με προκλητικό τρόπο αρνούνται να πάρουν μέτρα για την υγεία, την παιδεία, τους χώρους εργασίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επικαλούνται την ατομική ευθύνη για να κρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για σοβαρές ελλείψεις σε όλους αυτούς τους τομείς, ένα ολόκληρο χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα και ταυτόχρονα ανεβάζουν ρυθμούς στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, παίρνουν συγχαρητήρια για τις επιδόσεις στην κάλυψη της νατοϊκής νόρμας πολεμικών δαπανών στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Δεν έχουν αφήσει άσκηση για άσκηση, δράση για δράση των ευρωατλαντικών «συμμάχων» που να μην είναι παρόντες. Την ώρα που το σύστημα υγείας στενάζει από τις ελλείψεις κλινών και προσωπικού, έχουν οχτώ μονάδες του πολεμικού ναυτικού σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, η Αλεξανδρούπολη στο νομό Έβρου γίνεται πέρασμα χιλιάδων στρατιωτών και πολεμικών μέσων για προώθηση στη οριογραμμή με τη Ρωσία, βασικό αντίπαλο των ιμπεριαλιστών.

Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας το αγωνιστικό της μήνυμα, για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, βγαίνουμε μπροστά στο συλλογικό αγώνα. Η συγκέντρωση στα Προπύλαια 8 Μάρτη 5.30 μμ. στην οποία καλούν Εργατικά Συνδικάτα, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος είναι σταθμός στην οργάνωση της πάλης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής, όλες οι Επιτροπές Ειρήνης πανελλαδικά σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις δίνουμε το δικό μας αγωνιστικό “παρών”.

Αθήνα, 3 Μάρτη 2021

Το Γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια