Η ανάπτυξη της πάλης από το λαό και τους φαντάρους ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Η ανάπτυξη της πάλης από το λαό και τους φαντάρους ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Σταθερά καλλιεργούμε το αίτημα για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Παρεμβαση του Γρηγορη Αναγνωστου, μελους της Γραμματειας της ΕΕΔΥΕ, στο alt.gr

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνέβαλε κι αυτή στην παραπέρα όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντιθέσεις κι ανταγωνισμοί με επίδικο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς, που, όμως, επεκτείνονται πλέον και σε άλλους τομείς. Όπως η υγεία, η φαρμακευτική έρευνα, η πολιτική προστασία κ.α. Έχοντας ως συνισταμένη το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, την αύξηση, δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών ομίλων, στις πλάτες των λαών.

Αυτή η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, οδηγεί και στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Δεκάδες θερμές εστίες πολέμου καίνε σε ολόκληρη την υδρόγειο, οι δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Το ενδεχόμενο τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμη κι ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη, επιβεβαιώνοντας τους στίχους του Γερμανού κομμουνιστή ποιητή Μπ. Μπρεχτ: “ο πόλεμος τους γεννιέται απ΄την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα. Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά. Ο πόλεμος τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι απ όλες τις άλλες κυβερνήσεις, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” εμπλέκει το λαό μας ολοένα και βαθύτερα σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι των αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Δαπανά σταθερά το 2.3% του ΑΕΠ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η αγορά των μέσων (οχήματα, οπλικά συστήματα) και η φθορά τους αλλά μόνο τα λειτουργικά έξοδα, τα αναλώσιμα και η μισθοδοσία του προσωπικού. Συμμετέχει σε 16 Ευρωατλαντικές αποστολές στο εξωτερικό με προσωπικό και υποδομή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αποφάσεις για συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη στα Στενά του Ορμούζ, η αποστολή προσωπικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και συστοιχιών Πάτριοτ στη Μ. Ανατολή με απώτερο στόχο το Ιράν. Η χώρα μας έχει αναπροσαρμόσει το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενώ με την πρόσφατη ανανέωση – ενίσχυση – επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων, αφού διατηρεί όλο το υπάρχον πλέγμα Ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, τη στιγμή που δημιουργεί και νέες (Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη) και προετοιμάζει το έδαφος ακόμη και για μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο.

Για να εξασφαλιστεί η συναίνεση του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, εκτός απ’ τον πακτωλό χρημάτων για τις ανάγκες της προπαγάνδας περί της δήθεν ασφάλειας και σταθερότητας που μας εξασφαλίζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας, επιστρατεύεται επίσης το επιχείρημα της “εθνικής ενότητας κι ομοψυχίας” – που θα ενταθεί ενόψει των εορτασμών για το 1821 – σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν ως κοινά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρηματικών ομίλων, η παραχάραξη της ιστορίας, ο αντικομμουνισμός, η ωμή παρέμβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσω των κάθε λογής προγραμμάτων που λανσάρονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Εκτός, όμως, από αυτά και στη λογική του “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος” αξιοποιείται, επίσης, η ένταση της καταστολής, η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, μέσω της ποινικοποίησης της απεργίας, της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και της αξιοποίησης της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων στην ίδια κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η  ΕΕ τα τελευταία χρόνια επιδίδονται σε σχεδιασμούς κι ασκήσεις καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων (όπως στο στρατόπεδο στη Ν. Σάντα στο Κιλκίς κ.α.). Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί, ότι στο πλαίσιο των τριγμών στην καπιταλιστική οικονομία, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, είναι αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κίσινγκερ, που λίγο πολύ κάλεσε τα καπιταλιστικά κράτη να είναι σε επαγρύπνηση καθώς “η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη”, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα πως εκείνο που φοβούνται η αστική τάξη και οι εκφραστές της δεν είναι τίποτα άλλο από τη λαϊκή πάλη, που οργανωμένα μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ανατροπές, σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι εξελίξεις αυτές, που είναι σύνθετες, πυκνές και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνες χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό μας συνολικότερα. Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μας, κομμάτι της οποίας αποτελεί εκτός των άλλων και η ειδική δουλειά στους φαντάρους και συνολικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Η ΕΕΔΥΕ σταθερά, τόσο αυτοτελώς, όσο και μέσα από κοινές πρωτοβουλίες με την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) επιδιώκει να παρέμβει στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που προβληματίζονται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στοχεύοντας να ενημερώσουμε, να αποκαλύψουμε την ουσία των εξελίξεων, των ανταγωνισμών, να συμβάλλουμε στη συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

Η ζωή και οι διεκδικήσεις των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους δεν παύουν μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου. Η λαϊκή οικογένεια δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος του να υπηρετεί ένας νέος τη θητεία του. Η αποζημίωση που δίνεται δεν φτάνει ούτε για ένα μέρος απ’ τα στοιχειώδη, ενώ οι συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες. Η πείρα από την πρόσφατη πανδημία, έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο όλες αυτές τις ελλείψεις και τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι φαντάροι τόσα χρόνια. Στηρίζουμε αυτές τις διεκδικήσεις για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι υπογραμμίζουμε πως τόσο οι νέοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, όσο και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας είναι στην πλειονότητά τους κομμάτι του λαού μας, που ζουν στις ίδιες δύσκολες συνθήκες. Έχουμε κοινές αγωνίες και όνειρα, κοινά συμφέροντα και τον ίδιο εχθρό: το σύστημα της εκμετάλλευσης. Άρα τους καλούμε να σκεφτούν ότι την κρίσιμη στιγμή δεν θα πρέπει να στραφούν απέναντι στον ίδιο τον λαό, αφού θα είναι σαν να σημαδεύουν την ίδια τους την οικογένεια. Εξάλλου, η ίδια η ιστορία είναι διάσπαρτη με παραδείγματα φαντάρων, αλλά και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που καταξιώθηκαν στη συνείδηση του λαού, γιατί τάχθηκαν και πάλεψαν μαζί του για τα κοινά συμφέροντά του.

Κόντρα στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της ιστορίας, επιχειρούμε μέσω της παρέμβασής μας να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών. Να αντιπαλέψουμε τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, που συστηματικά καλλιεργείται. Αποτελεί παρακαταθήκη η πλατιά διαφωτιστική δουλειά που έγινε με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών,  κόντρα σε όσους προσπαθούσαν να διαποτίσουν με εθνικιστικό δηλητήριο τη συνείδηση των φαντάρων. Να συμβάλλουμε να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, αναδεικνύοντας πως οι λαοί μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Απεναντίας μας ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στους πολέμους, στην προσφυγιά. Στηρίζουμε τους νέους στρατευμένους που αναδεικνύουν, αντιπαλεύουν και καταγγέλλουν από τα στρατόπεδα που υπηρετούν περιστατικά με ρατσιστικές συμπεριφορές, εθνικιστικά συνθήματα, κλπ.

Συμβάλλουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – να μην εγκλωβιστεί κανένας νέος, κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων στην επικίνδυνη προσπάθεια εφησυχασμού που επιδίδεται η αστική τάξη και τα επιτελεία της αναφορικά με την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας. Να μην “τσιμπήσει” κανείς νέος φαντάρος στο ψευτοδίλημμα “συνδιαχείριση ή πόλεμος”, που θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τον ελληνικό, όσο και για τον τούρκικο λαό.

Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τις συνέπειες απ το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί το στόχο συμμετοχής σε μεγάλα επενδυτικά, μονοπωλιακά σχέδια, το άνοιγμα σε νέες αγορές, που αφορούν στη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και εμπορικό «κόμβο», στην «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου κ.ά., δηλαδή σε σχεδιασμούς όπου συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να προωθήσει τις δικές της στοχεύσεις να αναβαθμίσει την παρουσία της ως βασικού πυλώνα των σχεδίων ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Χαιρετίζουμε τη δουλειά που αναπτύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ενάντια στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα, την οποία στήριξε η ΚΕΘΑ, αλλά και οι απόστρατοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, αλλά και χιλιάδες φαντάροι. Είναι πολύ σημαντικό πως όταν το Γενάρη που μας πέρασε, μέσα στη Βουλή ψηφιζόταν η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν βάσεις και υποδομές, εκατοντάδες χιλιάδες λαού διαδήλωναν ενάντια στην ομοφωνία των αστικών κομμάτων στη στρατηγική κατεύθυνση αυτής τη Συμφωνίας, που επεδίωκε να επιβάλει η αστική τάξη και τα επιτελεία της και ανάμεσα σε αυτούς τους διαδηλωτές υπήρχαν και πολλοί φαντάροι και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ξεχωρίζουμε και στηρίζουμε τη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Μέσα από τις παρεμβάσεις μας από κοινού με τους νέους στρατευμένους επιδιώκουμε να κατανοηθεί πως ο λαός μας και οι φαντάροι δεν πρέπει να συρθούν πίσω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή. Καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές δεν υπάρχουν. Ο λαός μας και τα παιδιά του που υπηρετούν τη θητεία τους να μη χύσουμε το αίμα μας για ξένα συμφέροντα, αλλά να στοιχηθούμε κάτω από τη σημαία της διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων κι αναγκών μας.

Επιχειρούμε να φωτίσουμε το χαρακτήρα της ΕΕ, ως ένωση του κεφαλαίου που εκτός των άλλων, μετρά βήματα στην παραπέρα στρατιωτικοποίησή της ώστε να δρα τόσο συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ, αλλά και αυτόνομα οποτεδήποτε χρειάζεται. Είναι πολύ επικίνδυνες οι εξελίξεις με τη δημιουργία του Ευρωστρατού, την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), τις μάχιμες στρατιωτικές μονάδες (EU Battlegroups), τη δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Άμυνας, την ενίσχυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), καθώς και της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων». Η ΕΕ έχει εγκαινιάσει από το 2003, τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αστυνόμευσης και δημόσιας ασφάλειας, δράσεις δικαστικής και εισαγγελικής φύσης, δράσεις εκπαίδευσης ένοπλων δυνάμεων, αστυνομίας, δικαστικού σώματος, δραστηριότητες που ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, πολλών χωρών, στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Από την έναρξη της δράσης αυτής και μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ορισμένες αποτελούν συνέχεια προηγούμενων Νατοϊκών αποστολών στο Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Σομαλία, Τσαντ, Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα Μπισσάου, Παλαιστίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδονησία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.α.

Επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε ολοένα και περισσότεροι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλη την υδρόγειο, που “παίζουν στα ζάρια” με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την άμυνα, την ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο πως τόσο το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ, “Δρόμοι της Ειρήνης”, όσο και η ειδική έκδοση “ΝΑΤΟ & ΕΕ: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών” έτυχαν και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής τόσο από τους νέους φαντάρους, όσο κι από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Αναδεικνύουμε σταθερά πως ιδιαίτερα σήμερα που η λαϊκή οικογένεια οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση, την αμορφωσιά και την ανεργία, τεράστια ποσά δαπανώνται για αποστολές που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και τη διείσδυση της ελληνικής αστικής τάξης στα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την Αν. Μεσόγειο, την Αφρική. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η αγορά των μέσων (οχήματα, οπλικά συστήματα) και η φθορά τους αλλά μόνο τα λειτουργικά έξοδα, τα αναλώσιμα και η μισθοδοσία του προσωπικού. Οι πρόσφατες εξελίξεις, μάλιστα, με την πανδημία φανέρωσαν πως τόσο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, όσο και η χώρα μας μας κόβουν σε βάρος του λαού από τη χρηματοδότηση της υγείας -με αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις – όσο κι από  την  πολιτική προστασία, πλειοδοτώντας σε εξοπλιστικές και στρατιωτικές δαπάνες.

Σταθερά καλλιεργούμε το αίτημα για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να κατανοηθεί η σημασία της μη αλλαγής των συνόρων και των Διεθνών Συνθηκών που τα καθορίζουν και βεβαίως μέσα σ αυτό το πλαίσιο να συμβάλλουμε στη συζήτηση, για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει ο λαός σε περίπτωση πολέμου. Είναι ανάγκη να κατανοηθεί από ταξική σκοπιά το «εμείς κι αυτοί» ως βάση να μη συρθεί ο λαός στις επιλογές της κυρίαρχης τάξης ως «εθνικά αναγκαίες».

Η ΕΕΔΥΕ στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει ακόμη πιο μαχητικά, με πείρα, με διαρκώς καλύτερους όρους να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, στην ενημέρωση, στην αποκάλυψη των εξελίξεων, στην κινητοποίηση ολοένα και περισσότερων λαϊκών δυνάμεων μέσα κι έξω απ τα στρατόπεδα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς. Για να ξηλωθεί η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και Υποδομές. Για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τη μέγγενη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με αισιοδοξία και πίστη ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και  θα αλλάξει, μπαίνουμε μπροστά, ενώνουμε τις φωνές μας και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ο λαός νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του, να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ευημερία, την ειρήνη, τη φιλία, τις αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!

Αναγνώστου Γρηγόρης
Μέλος της γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

Ενδιαφέροντα άρθρα