Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ της απερχόμενης Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στο 17ο Συνέδριο

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ της απερχόμενης Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στο 17ο Συνέδριο

Το 17ο Συνέδριό μας αποτελεί κορύφωση και σταθμό στην πλούσια δράση των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την χώρα. Οι δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις συζήτησαν και εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους για την κορυφαία αυτή διαδικασία του αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος που το 2015 κλείνει 60 χρόνια πρωτοπόρας δράσης.

Από την Βέρα Νικολαϊδου, Γενική Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ

 

Το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ συνέρχεται φέτος στο φιλόξενο Χαϊδάρι, που με την αγωνιστική του Δημοτική Αρχή μάς υποδέχεται σήμερα και αύριο, για να εκτιμήσουμε τη δράση μας εδώ και τρία χρόνια, αλλά και να σχεδιάσουμε τους στόχους και τις πρωτοβουλίες μας για το επόμενο διάστημα.

Το 17ο Συνέδριό μας αποτελεί κορύφωση και σταθμό στην πλούσια δράση των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την χώρα. Οι δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις συζήτησαν και εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους για την κορυφαία αυτή διαδικασία του αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος που το 2015 κλείνει 60 χρόνια πρωτοπόρας δράσης.

Χαιρετίζουμε τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες από όλη τη χώρα, τους φίλους και προσκαλεσμένους από τους φορείς που μας τιμάνε με την παρουσία τους σήμερα και ιδιαίτερα τους βετεράνους του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος που βρίσκονται όπως πάντα κοντά μας.

Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και τα αδερφά κινήματα ειρήνης από Κύπρο, Τουρκία, Πορτογαλία, Ινδία, Κούβα, Παλαιστίνη και Νότια Αφρική, αλλά και την πρόεδρο του ΠΣΕ, για τα θερμά μηνύματα που μας έστειλαν και τους διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕΔΥΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μαζί τους, στην κοινή πάλη στα πλαίσια του ΠΣΕ για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τον αγώνα για έναν κόσμο πραγματικά ειρηνικό, όπου αφέντες στον τόπο τους θα είναι οι ίδιοι οι λαοί, δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Η περίοδος που πέρασε από το τελευταίο, 16ο Συνέδριό μας (Μάης 2011), χαρακτηρίζεται από τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, την επίθεση στο εισόδημα, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών δυνάμεων, των νέων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.

Η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και η στρατηγική της Ε.Ε υπηρετούν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ λαϊκές μάζες οδηγούνται στη φτώχεια, την ανεργία και την υποαπασχόληση , επιβάλλονται σκληρά φορολογικά μέτρα, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες, μειώνονται κονδύλια στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, καταργούνται θεμελιακά ασφαλιστικά δικαιώματα κ.α. Με βάση τα προσχήματα για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα για τα οποία καμία ευθύνη δεν έχει ο λαός, κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση.

Η ανάπτυξη που προβάλλεται έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων , είναι η άλλη όψη της κατεδάφισης κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεκαετιών, είναι ανάπτυξη που χαρακτηρίζεται από τη διαχείριση της φτώχειας, τα ψίχουλα, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ανασφάλιστη εργασία και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Αυτές τις μέρες, για άλλη μια φορά, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ενός ακόμη αντιλαϊκού προϋπολογισμού (ο οποίος ψηφίζεται αύριο 7/12), για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και οι δύο διαχειριστές κρύβουν την αλήθεια, ότι όποιος κι αν είναι στην κυβερνητική καρέκλα θα βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλίων, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, που προϋποθέτει τσάκισμα εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, παράδοση του ορυκτού κι ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μεγάλα συμφέροντα.

Ο λαός μας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας – 28% στο γενικό πληθυσμό, 60% στους νέους και 62% στις γυναίκες- εκβιάζεται και πιέζεται να μειώσει τις απαιτήσεις του, να συμβιβαστεί με την εξαθλίωση. Ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος θα τάξει περισσότερα ψίχουλα αποκαλύπτεται μπροστά στην πραγματικότητα που τονίζει πως και οι δύο υποκλίνονται στα μνημόνια διαρκείας που αφορούν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η ΕΕΔΥΕ στήριξε τους αγώνες του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων στην αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες, συμμετείχε στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα και στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη.  

Η ΕΕΔΥΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να δυναμώσει η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της λαϊκής συσπείρωσης, να εμποδιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή μας, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή εκδηλώνονται έντονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απειλές. Aμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που ενισχύονται από τις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν συνδιαμορφωθεί με ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μπει στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καμαρώνει γι’αυτή την κατάσταση, μιλάει για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και εμπλέκει τη χώρα συνεχώς και βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία της ΕΕΔΥΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου η αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα συμβαδίζει με τον ανταγωνισμό για κατάκτηση σφαιρών επιρροής, πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

Στην Ουκρανία, μετά την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε, αναρριχήθηκαν στην κρατική και κυβερνητική ηγεσία της χώρας ακόμα και Νεοφασίστες, φιλο-Ναζί, που εντείνουν τον αντικομουνισμό και χρησιμοποιούν τον εγκληματικό βομβαρδισμό των ανατολικών περιοχών της χώρας.

Επί της ουσίας, στις πλάτες του ουκρανικού λαού, εξελίσσεται ένας σφοδρός επικίνδυνος ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Επισημαίνουμε το Νατοϊκό άνοιγμα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το σχεδιασμό ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη της λεγόμενης ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην περιοχή, που σχετίζεται και με το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Όπως είχαμε προβλέψει, η εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία παραβιάζεται με πολλούς τρόπους, οι λαϊκές απώλειες συνεχίζονται και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη ακόμα και για γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Η ΕΕΔΥΕ από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, αντιτάχθηκε στην καταστολή και τον αντικομουνισμό και πιστεύει ότι ο ουκρανικός λαός έχει συμφέρον να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, να χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο τις ανάγκες του. Αυτό είναι το συμφέρον κάθε λαού.

Ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Συρία συνεχίζεται, στην Λιβύη η κατάσταση είναι διαλυτική.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να εξεταστούν στο φως της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιείται στο Ιράκ από το 2003, στη Συρία και τη Λιβύη από το 2011, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

Η Μέση Ανατολή αλλά και η Βόρεια Αφρική διαθέτουν τα πιο πλούσια ενεργειακά αποθέματα στον κόσμο, είναι θύματα των αστικών τάξεων και των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για τη «Νέα Μέση Ανατολή», το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή κυβερνήσεων, αναδιατάξεις ανάλογες των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλαγή των συνόρων και διαμελισμό κρατών.

Όπως πριν, έτσι και τώρα χρησιμοποιούνται γνωστά προσχήματα. Πότε περί «ελέγχου βιολογικών όπλων», πότε περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Σήμερα, χρησιμοποιείται ο κίνδυνος της εγκληματικής οργάνωσης, του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», που, όπως και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, στηρίχτηκε πολύμορφα, εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.

Η ΕΕΔΥΕ αποκάλυψε από την αρχή τις πραγματικές αιτίες και τις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις στην περιοχή και παράλληλα κατήγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Απαιτήσαμε και απαιτούμε καμία συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχεδία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Σημειώνουμε, ότι η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην όξυνση του προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών και δίνει απάντηση στους ισχυρισμούς των φασιστών που καλλιεργούν με κάθε τρόπο το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Καταγγέλλουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που επιδίδονται σε συστηματικές διώξεις κατά των διωγμένων από τον τόπο τους, με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγούνται ακόμα και στον «υγρό τάφο», στο όνομα της διαφύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

Στην Κύπρο, που συμπληρώθηκαν φέτος 40 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας των Συνταγματαρχών και την εισβολή της Τουρκίας, συνεχίζεται η κατοχή του 37% του νησιού.

Καταδικάζουμε την κατοχή και την ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, την επιθετικότητα της Τουρκίας, που ενισχύεται ανοιχτά όλα τα χρόνια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εκφράζουμε την ανησυχία και την αντίθεση της ΕΕΔΥΕ με τα διχοτομικά σχέδια που επιχειρούνται όλα αυτά τα χρόνια για τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, όχι μόνο δεν οδήγησε σε δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά στην πράξη αποκαλύφθηκε πως η στάση της Ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας αποτέλεσε και αποτελεί παράγοντα όξυνσης του προβλήματος και προώθησης συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, όπως καταγράφηκε στο σχέδιο Ανάν , το 2004, και προβάλλει και σήμερα μέσα από την «κοινή ανακοίνωση» που υπογράφηκε στην Κύπρο, το Φλεβάρη του 2014.

Τονίζουμε, πως η θέση της «κοινής ανακοίνωσης» περί «δύο συνιστώντων κρατών» περικλείει μεγάλους κινδύνους, αντιστοιχεί σε συνομοσπονδία και τροφοδοτεί τους ισχυρισμούς της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε για «δίκαιο» δήθεν μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανάμεσα στην «ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα», οι θέσεις περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων περιπλέκουν την κατάσταση και αποκαλύπτουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Θεωρούμε πρόκληση, με πολύ επικίνδυνες διαστάσεις, τη θέση της προεδρίας και της κυβέρνησης του «Δημοκρατικού Συναγερμού» για τη σχεδιαζόμενη ένταξη της Κύπρου, στο Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», που αποτελεί προθάλαμο ένταξης του ΝΑΤΟ, 40 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή που πραγματοποιήθηκε και με Αμερικανο – Νατοϊκή ευθύνη.

Η ΕΕΔΥΕ έχει πλούσια δράση για το κυπριακό πρόβλημα και έτσι θα συνεχίσει. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στον αγώνα για τερματισμό της κατοχής, για μια Κύπρο ενιαία , ανεξάρτητη, με μια και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα , χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα , χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Η ΕΕΔΥΕ παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τη συνεργασία αλλά και τον ανταγωνισμό των κυρίαρχων αστικών τάξεων, για το ποια χώρα θα γίνει «ενεργειακός κόμβος», αλλά τόσο η συνεργασία ανάμεσα στην πλουτοκρατία για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όσο και ο ανταγωνισμός δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ανησυχία της ΕΕΔΥΕ για τις συστηματικές τουρκικές προκλήσεις, την παραβίαση και αμφισβήτηση των συνόρων, του δικαιώματος των Ελληνικών νησιών για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα , σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την επικίνδυνη θέση περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Καμία προσδοκία δεν πρέπει να έχουν οι λαοί από τα πήγαινε –έλα Αμερικανών παραγόντων στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση των αμερικάνικων συμφερόντων και η εμπλοκή των τριών χωρών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια .

Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχει ο λαός μας από την ανταλλαγή επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών. Το βασικό στοιχείο είναι οι «μπίζνες» της πλουτοκρατίας και αυτό υπηρετεί η πραγματοποίηση του «3ου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Το τελευταίο διάστημα, εντάθηκε η συζήτηση για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο, Νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές. Προβάλλεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

Η συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις καλλιεργούν προσδοκίες στο λαό, παρουσιάζοντας το θέμα αυτό ως βασικό μέσο που θα αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα, η ανεργία , η φτώχεια.

Οι προσδοκίες είναι ψεύτικες. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρίες και στην πορεία, με την όξυνση των ανταγωνισμών οδηγούν σε αιματοχυσίες.

Ψεύτικες προσδοκίες καλλιεργούνται και για τον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Αίγυπτου – Ισραήλ.

Το βασικό ζήτημα είναι η αφετηρία των αξόνων που συγκροτούνται και ανά πάσα στιγμή αλλάζουν και προσαρμόζονται ανάλογα με τα συμφέροντα που υπηρετούν. Και η αφετηρία είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ενώ κάθε ένταξη στους άξονες αυτούς συνιστά βήμα πάρα πέρα εμπλοκής της χώρας στις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στην περιοχή. Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί δεν είχαν και δεν έχουν συμφέρον από αυτή την πολιτική κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη σημερινή όσο και από τη γενικότερη ιστορική πείρα.

Στα Βαλκάνια, τα προβλήματα με τη FYROM παραμένουν. Οι τριβές ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο που μετατράπηκε σε προτεκτοράτο με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999, διατηρούνται, παρά τους συμβιβασμούς.

Εκδηλώνεται έντονος εθνικισμός, προβάλλεται όλο και περισσότερο η θέση για τη «Μεγάλη Αλβανία» , εγείρονται επικίνδυνα, μειονοτικά προβλήματα.

Η ΕΕΔΥΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και θα εντείνει τη δράση της για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων στην περιοχή κατά των λαών, ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.  

Η ΕΕΔΥΕ, υποστηρίζει ότι στο θέμα της ΠΓΔΜ η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Ζήτημα αιχμής, κομβικό για την Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι το δράμα του Παλαιστινιακού λαού, που βρίσκεται υπό Ισραηλινή κατοχή. Η επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού πέρασε σε νέα κλιμάκωση τον Ιούλη/Αύγουστο του 2014, με τη βάρβαρη επίθεση και εισβολή του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας, τη δολοφονία 2.200 Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους αμάχων, ανάμεσά τους πολλών γυναικών και παιδιών, αλλά και τον τραυματισμό πάνω από 10.000, την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών με το «ξεσπίτωμα» 400.000 ανθρώπων αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών της Γάζας.

Η βάρβαρη επιδρομή του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ, στηρίζεται από τις ΗΠΑ, ενώ η Ε.Ε. ενισχύει τις πολιτικο- στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, και επί της ουσίας στο όνομα των «ίσων αποστάσεων» «νομιμοποιεί» την ισραηλινή βαρβαρότητα και ενοχοποιεί την πάλη του Παλαιστινιακού λαού.

Τηρώντας την ίδια στάση η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων δεν τόλμησε να επιδώσει στον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα, ακόμα και μια τυπική διαμαρτυρία, αντίθετα ενίσχυσε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ προσφέροντας βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια για τις στρατιωτικές του ασκήσεις.

Η ΕΕΔΥΕ, με κάθε τρόπο, στήριξε και στηρίζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους, πλήρες μέλος του ΟΗΕ, στα σύνορα του Ιούνη 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.

Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις Ισραηλινές φυλακές και υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Απαιτούμε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή.

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η ιστορική πορεία της ΕΕΔΥΕ είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε. Το ΝΑΤΟ γίνεται πιο επιθετικό και επικίνδυνο. Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, σε κάθε συνεδρίαση των επιτελείων του προστίθενται και νέα στοιχεία κατά των λαών.

Αντιπαλέψαμε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβρη του 2010 για «το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», και προσπαθούμε να αναδείξουμε την ουσία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που εκφράζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία 4-5/9/2014.

Στη Σύνοδο αυτή αποφασίστηκε, η ενίσχυση της Νατοϊκής παρουσίας στην Κεντρική –Ανατολική Ευρώπη, στις χώρες της Βαλτικής. Η δημιουργία Διακλαδικής Στρατιωτικής Δύναμης ταχείας αντίδρασης με επίλεκτες μονάδες του στρατού ξηράς , ναυτικού και αεροπορίας , με τη στήριξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων μεταφοράς, ώστε μέσα σε 48 ώρες να αναπτύσσεται και να επεμβαίνει σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Αποφασίστηκε η αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εκθειάστηκε η στάση της Ελλάδας η οποία διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες , πάνω από το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) , στα πλαίσια του Νατοϊκού σχεδιασμού.

H ΕΕΔΥΕ έχει καταδικάσει την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να είναι πυλώνας της στρατιωτικής πολιτικής της ΕΕ, η ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση αναπτύσσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, για να οργανώσει αυτοτελή δράση σε πολλές περιοχές του πλανήτη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Για την διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ έχουν διατεθεί 5 Ευρωπαϊκά Στρατηγεία (Ελλάδας, Γαλλίας, Ην. Βασιλείου, Γερμανίας και Ιταλίας). Έχουν δημιουργηθεί πολυεθνικοί τακτικοί σχηματισμοί μάχης, οι μάχιμες μονάδες (battle groups) με δυνατότητα ταχείας αντίδρασης.

Μέσω της Κοινής πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας η Ε.Ε παίρνει μέρος σε 4 στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε 12 μη στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι ανυπόστατες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και παρόμοιων κομμάτων στην Ευρώπη που πλάσαραν την Ε.Ε ως αντίδοτο στο ΝΑΤΟ. Κινητήρια δύναμη και των δύο λυκοσυμμαχιών είναι τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Το επόμενο διάστημα προσανατολίζουμε καλύτερα την πάλη μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας, και μεταξύ άλλων :

 • Την αμερικανική βάση στη Σούδα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων και είναι πηγή κινδύνων για το λαό μας κι άλλους λαούς.
 • Το ευρωενωσιακό στρατηγείο Λάρισας, που αναλαμβάνει «ειδικές αποστολές» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπως έδειξε κι ο ρόλος του στην υπόθεση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 • Το στρατόπεδο της Νέας Σάντας Κιλκίς, το οποίο έχει ενταχτεί στους σχεδιασμούς Ταχείας Επέμβασης.
 • Το ΝΑΤΟΪκό Στρατηγείο Θες/νικης (Γ’ Σώμα Στρατού) καθώς και κάθε άλλη στρατιωτική υποδομή, που προορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση για τις «ανάγκες» του ΝΑΤΟ και τις αποκαλούμενες «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας μας.

 

Τα περί εξασφάλισης της Ασφάλειας της Ελλάδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε έχουν διαψευστεί μέσα από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την οδυνηρή πείρα της Κύπρου και συνεπώς απαιτείται ένταση της διαπάλης με τις θέσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που υπερασπίζονται την ενσωμάτωση της χώρας στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Απαιτείται επίσης αποκάλυψη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ελίσσεται για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις παίζοντας με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, αλλά στην πράξη υπερασπίζεται τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του, που ανέφερε πρόσφατα πως «… το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ , αυτό δεν αμφισβητείται…».

Τα τελευταία χρόνια προβάλλονται διάφοροι παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τις διεθνείς εξελίξεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο λεγόμενος «πολυπολικός κόσμος» και η «νέα διεθνής αρχιτεκτονική», μέσω των οποίων εξωραΐζεται το ιμπεριαλιστικό σύστημα και κράτη – κρίκοι του, που κυριαρχούν οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και είναι στοιχεία των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγχύσεις, επίσης καλλιεργούνται μέσω των αναφορών στο «διεθνές δίκαιο» και το ρόλο του ΟΗΕ ξεπερνώντας ότι έχει αλλάξει η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την ύπαρξη και την παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, έχει αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων κατά των λαών και σήμερα ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε εργαλείο νομιμοποίησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Στα τρεισήμισι χρόνια που μεσολάβησαν από το 16ο Συνέδριο, το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε 1 φορά, ενώ πραγματοποιήθηκαν σε 3 κύκλους περιφερειακές συσκέψεις που συνέβαλαν στον προγραμματισμό δράσης των Επιτροπών Ειρήνης.

Παρά τις αδυναμίες και τα κενά, είχαμε πολλαπλάσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στις δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης. Επιτροπές ανασυγκροτήθηκαν. Βελτιώθηκε η λειτουργία και η σύνδεση της Γραμματείας με τις Επιτροπές.

Όμως, η σχέση αυτή μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και το Εθνικό Συμβούλιο να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο και ρόλο. Να ενισχυθεί η κοινή δράση της ΕΕΔΥΕ με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

 

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό δράσης σημειώνουμε τα εξής:

Η ΕΕΔΥΕ με κεντρικές εκδηλώσεις και πολύμορφες δραστηριότητες των Επιτροπών της έδωσε το “παρών” σε σημαντικά μέτωπα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης .

 • Αντιτάχθηκε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Ουκρανία και ανέδειξε την ουσία των ανταγωνισμών, τις αιτίες των πολέμων. Πήρε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς του μαζικού κινήματος και την ΚΕΘΑ για την ανάδειξη σοβαρών ζητημάτων της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
 • Στάθηκε στο πλευρό των λαών που πλήττονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έκφρασε τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς. Στάθηκε στο πλευρό του κυπριακού λαού.
 • Καταδίκασε το ρόλο της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας, το ρόλο της ΕΕ, τον επιθετικό χαρακτήρα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).
 • Συγκέντρωσε ιδιαίτερα την προσοχή της στην αντιπαράθεση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έκανε πολλές παρεμβάσεις ενάντια στη εμπλοκή της χώρας μας σε πολέμους, επεμβάσεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
 • Καταδίκασε το φασισμό και το ρατσισμό, τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ
 • Αντιτάχτηκε στον αντικομουνισμό, στην παραχάραξη της ιστορίας, στα μέτρα καταστολής κατά των εργατικών λαϊκών αγώνων
 • Έδωσε βάρος στις διεθνείς της υποχρεώσεις και μέσα στα πλαίσια του ΠΣΕ πήρε μέρος σε συναντήσεις, εκδηλώσεις -όπως για παράδειγμα αυτή που έγινε στο Βελιγράδι με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία- καθώς και σε αποστολές αλληλεγγύης. Πρόσφατα στην Παλαιστίνη σε συνεργασία με τα κινήματα ειρήνης Κύπρου-Τουρκίας και Ισραήλ.
 • Στήριξε τη δράση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης με πολλές δράσεις και συνδιοργάνωσε τις Τριμερείς Συναντήσεις μεταξύ των κινημάτων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας. Πήρε μέρος στην 5η Τριμερή που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη (11&12/10/2014).
 • Τίμησε τα 65 χρόνια δράσης του ΠΣΕ με εκδηλώσεις στην Αθήνα, Χανιά και Θες/νικη.
 • Όλη αυτή την περίοδο οργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις. Πήρε πρωτοβουλίες, αξιοποίησε τις Μαραθώνιες Πορείες, τις πορείες σε αρκετές πόλεις (Κερασίτσα, Θες/νικη, Κρήτη, Μυτιλήνη, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Ξάνθη και Σάμο).
 • Κάθε χρόνο, επίσης, με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στην Ακρόπολη, με πορεία προς το Σύνταγμα. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
 • Διοργάνωσε σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας στο ΥΕΘΑ, ΥΠΕΞ, σε Πρεσβείες και στα Γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.
 • Διοργάνωσε εκδηλώσεις για τα 50χρονια από τη δολοφονία του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη συνδέοντας τη δολοφονία με το σήμερα, με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με την κλιμάκωση της καταστολής.
 • Πήρε μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
 • Προσπάθησε να ενημερώσει το λαό με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, υπομνήματα.
 • Έκανε βήματα στην αναβάθμιση της ύλης και του προσανατολισμού του περιοδικού ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ. Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα της ΕΕΔΥΕ.

Μέσα σε αυτή τη θετική πορεία και δράση, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ σημειώνει τις αδυναμίες στη λειτουργία και τη δράση των Επιτροπών. Είναι θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να μας απασχολήσει και σήμερα, να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες το επόμενο διάστημα.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες για την κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες ώστε να συνδεθεί η ΕΕΔΥΕ με τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για να επεκτείνει τη δράση της στα σχολεία, τα ΤΕΙ και ΑΕΙ να ξεπεραστούν καθυστερήσεις, και να αναζωογονηθεί το κίνημα. Υπάρχει εμπειρία διοργάνωσης εκδηλώσεων σε σχολεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα. Σε συνεργασία με το ΜΑΣ, μετά το Εθνικό Συμβούλιο το Νοέμβρη του 2012, έγιναν ορισμένες εκδηλώσεις σε Πανεπιστήμια (ΠΑΠΕΙ, Πάντειο, ΑΣΟΕΕ), αλλά δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια.

 

Στόχοι Πάλης για το επόμενο διάστημα.

 

Με βάση την πείρα που συγκεντρώσαμε χρειάζεται να επιμείνουμε ώστε να κατανοηθεί πλατιά η κατεύθυνση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος. Να κατανοηθεί πως όσο υπάρχουν οι αιτίες, όσο υπάρχει η καπιταλιστική μήτρα που γεννά τους πολέμους, η απόσταση ανάμεσα στην «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο», στην «ειρηνική περίοδο» και στον πόλεμο δεν είναι μεγάλη. Η πείρα διδάσκει ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής , με άλλα, βίαια μέσα.

Η πάλη για τις λαϊκές σύγχρονες ανάγκες, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, επιβάλλεται να συνδέεται με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εξάλειψη των αιτιών που τον γεννούν.

Στις σημερινές σύνθετες συνθήκες το αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα έχει πρόσθετα καθήκοντα για την ενημέρωση και την προετοιμασία του λαού, για να κατανοείται ότι είναι ανάγκη να οργανώνεται η εργατική λαϊκή αντίσταση και να αναπτύσσεται η λαϊκή πάλη με αυτοτέλεια για την αντιμετώπιση κάθε είδους συμμετοχής της αστικής τάξης της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

 • Δυναμώνουμε την πάλη κατά της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς       σχεδιασμούς , για την διεκδίκηση της επιστροφής των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στις πόλεις και περιοχές με στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (Σούδα, Ακτιο, Αραξος, Θες/νικη , Κιλκίς, Λάρισα) σχεδιάζοντας πολύμορφα τη δράση μας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
 • Το 2015 συμπληρώνονται 60 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει να συνδυαστούν με συγκεκριμένα μέτρα για τη μαζικοποίηση των Επιτροπών και τη δημιουργία νέων. Να επιμείνουμε ιδιαίτερα στη δημιουργία νέων ή την επαναλειτουργία επιτροπών ειρήνης στις περιοχές Κιλκίς, Ηπείρου, Στερεάς, Μυτιλήνης, Ικαρίας και σε άλλες πόλεις.
 • Το 2015, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών και πρέπει έγκαιρα η νέα γραμματεία να σχεδιάσει τη δράση της ΕΕΔΥΕ ώστε πολύμορφα να συμβάλλει στην ανάδειξη των διδαγμάτων από την πάλη κατά του φασισμού. Να παρέμβουμε κατά της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας. Να οργανώσουμε έγκαιρα «μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης», το Μάη του 2015, με πολύμορφες εκδηλώσεις.
 • Να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, να κλιμακώσουμε τη δράση ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας και την «κοινή θέση» της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των τριών Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
 • Να αυξήσουμε την παρέμβαση για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.
 • Να αξιοποιήσουμε το περιοδικό της «ΕΕΔΥΕ ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ» στηρίζοντάς το, με εγγραφή νέων συνδρομητών και αύξηση της κυκλοφορίας.
 • Να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα της ΕΕΔΥΕ
 • Η γραμματεία να εξετάσει καλύτερα το ζήτημα της στήριξης της δράσης του ΠΣΕ και των σχέσεων της ΕΕΔΥΕ με άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις , να εξετάσουμε καλύτερα το συντονισμό της δράσης με τα κινήματα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Στις σημερινές συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που προβάλλει ο κίνδυνος ακόμα και γενικευμένου πολέμου, τα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις της ΕΕΔΥΕ για την διαφώτιση του λαού μας και την οργάνωση της πάλης είναι μεγάλες και πιστεύουμε ότι με τη συμβολή όλων μας μπορούμε να ανταποκριθούμε.

 

 

Δημαρχείο Χαϊδαρίου, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2014

 

 

Βίντεο από το άνοιγμα, την εισήγηση και τον χαιρετισμό του Θ.Παφίλη στο 17ο Συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Ενδιαφέροντα άρθρα