Τίμησε τα θύματα του εγκλήματος των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

«Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», απαίτησαν οι διαδηλωτές και κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ πως «Δε θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», απαιτώντας δαπάνες για Υγεία και Παιδεία και όχι για τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε η ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, τίμησαν σήμερα εργαζόμενοι και νεολαία, μέλη συνδικάτων και μαζικών φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και πήραν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Βράχο της Ακρόπολης. «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές» ήταν το μήνυμα που έστειλαν 74 χρόνια μετά το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, σε μια περίοδο επικίνδυνης για τους λαούς κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στρατόπεδα.

Την ομιλία στην εκδήλωση έκανε εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ ο Χρήστος Μαργανέλης ενώ διαβάστηκε το χρονικό της θηριωδίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιώργου Σαρρή και πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μέχρι το Σύνταγμα, με πικέτες γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά και συνθήματα.

«Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», απαίτησαν οι διαδηλωτές και κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ πως «Δε θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», απαιτώντας δαπάνες για Υγεία και Παιδεία και όχι για τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ, του ΣΦΕΑ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ και της ΠΕΑΦΕ.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Καβάλα.

Η ομιλία του Χρήστου Μαργανέλη

«Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εκ μέρους της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη φετινή αγωνιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που εξαπέλυσαν πριν 74 χρόνια οι ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας.

Από εδώ, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, συνεχίζοντας την παράδοση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, στέλνουμε μήνυμα φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς σε όλο τον κόσμο. Εκφράζουμε τη θέλησή μας να δυναμώσει η κοινή δράση για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Εδώ, στην Ακρόπολη, σε ένα κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταθέτουμε τη δική μας συμβολή στην υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης των λαών ενάντια στη λήθη, στη διαστρέβλωση και την παραχάραξη της ιστορίας από την ΕΕ και τους κάθε λογής απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο έγκλημα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών που ισοπέδωσαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, εξαφανίζοντας από προσώπου Γης χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι και σήμερα, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν ακόμα να μιλάνε περί «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει και η Ιαπωνία δήλωνε έτοιμη να συνθηκολογήσει μήνες πριν. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι ο λόγος για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου μαζικού εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν για να σταλεί ένα απειλητικό μήνυμα στους λαούς, στο ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα και στην ΕΣΣΔ.

Οι αποδείξεις για την προπαρασκευή και την εκτέλεση του δολοφονικού χτυπήματος των ιμπεριαλιστών είναι ενδεικτικές για τον πολιτικό κυνισμό, την αδιαφορία τους για την ανθρώπινη ζωή και την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Αμερικανός ιστορικός Γκάμπριελ Κόλκο, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής υπό τον πρόεδρο Τρούμαν, στις 31 Μάη 1945, διατυπώθηκε η άποψη ότι “ο στόχος πρέπει να είναι κάποιο σημαντικό στρατιωτικό κέντρο, το οποίο να περιβάλλεται ταυτόχρονα από εργατικές κατοικίες ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός ψυχολογικός αντίκτυπος”.

Στις 6 Ιουνίου 1945, ο υπουργός Στρατιωτικών Χένρι Στίμσον εκφράζει την ανησυχία του στον πρόεδρο Τρούμαν ότι “αν η κατασκευή της βόμβας καθυστερήσει περαιτέρω, οι συμβατικοί βομβαρδισμοί θα έχουν ισοπεδώσει σε τέτοιο βαθμό την Ιαπωνία που το νέο όπλο δεν θα διαθέτει κατάλληλο πεδίο για να επιδείξει την ισχύ του”.

Στις 4 Ιουλίου 1945, ο αρχιστράτηγος Χένρι Γουίλσον δηλώνει ενώπιον της Επιτροπής Κοινής Πολιτικής ότι η βρετανική κυβέρνηση συναινεί στη χρήση της ατομικής βόμβας εις βάρος της Ιαπωνίας. Άλλωστε, για τους ίδιους λόγους, το Φεβρουάριο του 1945, Βρετανία και ΗΠΑ είχαν βομβαρδίσει τη Δρέσδη σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Ο πυρηνικός όλεθρος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο “πορτοκαλί παράγοντας” στο Βιετνάμ των τερατογενέσεων και οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος και τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα των ιμπεριαλιστών για την επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων. Γι’ αυτό τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με συνέχιση του ανειρήνευτου αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά πολέμους, εξαθλίωση και ανεργία.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διεκδίκηση των αγορών, των ενεργειακών πόρων και των οδών μεταφοράς τους. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο, τη στιγμή που συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Αυξάνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σ. Αραβία και το Ισραήλ διεκδικούν δυναμικά την παρουσία τους στη μοιρασιά της λείας. Οι πιθανότητες πολεμικών συγκρούσεων σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο μεγαλώνουν καθώς δεκάδες κράτη εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές λυκοσυμμαχίες.

Τα πυρηνικά όπλα και οι διάφορες “αντιπυραυλικές ασπίδες” αντιπαρατάσσονται ανοιχτά στον ευρωπαϊκό χώρο. Χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές είναι διάσπαρτες σε όλο τον πλανήτη ο οποίος κινδυνεύει με νέο πυρηνικό όλεθρο. Το ενδεχόμενο του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”, που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016 και απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Βαδίζει και αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Θα διατηρήσει το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων και θα επιχειρήσει να υλοποιήσει το σχέδιο δημιουργίας νέων βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Στεφανοβίκειο κ.α. Θα συνεχίσει να δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα δαπανά για το 2019 4,624 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014. Πρόκειται για μία αύξηση του 6,23%, την ίδια ώρα που πετσοκόφτηκαν μισθοί και συντάξεις, τα ίδια χρόνια που μετρήθηκαν εκατοντάδες νεκροί από την έλλειψη αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε δαπάνες μετά τις ΗΠΑ.

Με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ουάσιγκτον και την επίσκεψη στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, γίνεται φανερό ότι προετοιμάζεται ενίσχυση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας με βαριές συνέπειες για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Ετοιμάζουν ενίσχυση του ελέγχου των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας ώστε να επεκταθεί ως βάση υποδοχής του αμερικανοΝΑΤΟικού στόλου, πυρηνικών υποβρυχίων και αεροσκαφών κατά των λαών.

Ο Άραξος προετοιμάζεται για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Οι δρόμοι και τα λιμάνια της Β. Ελλάδας, που είναι κρίσιμα για τη διέλευση βαρέων οπλικών συστημάτων, αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συνεχίζεται η πολιτική αναβάθμισης της επικίνδυνης στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, την ίδια ώρα που το κράτος-δολοφόνος σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και απειλεί το Ιράν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα εξακολουθούν να καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού, αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως “παράγοντες σταθερότητας” στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως εχέγγυο για την προστασία των συνόρων της χώρας μας.

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαψεύδει για άλλη μια φορά τον ευρωατλαντικό μύθο που αναπαράγουν η ελληνική αστική τάξη και το εκάστοτε πολιτικό της προσωπικό, πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα από την πορεία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, η συνεργασία τους και ο ανταγωνισμός τους δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η παραβίαση των συνόρων της χώρας και η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν, οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι απειλές κατά του Καστελόριζου είναι επικίνδυνες κινήσεις που γεννούν δικαιολογημένες ανησυχίες και επιβάλλουν ετοιμότητα. Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την αυθαίρετη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ προμηνύει επικίνδυνες εξελίξεις, πολύ περισσότερο που ΕΕ και ΗΠΑ στρώνουν το έδαφος για διχοτομική λύση που νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή στο 37% του νησιού.

Στη γενική ημερήσια διάταξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών βρίσκεται τόσο η συνδιαχείριση κυπριακών θαλάσσιων ζωνών όσο και του Αιγαίου, γεγονός το οποίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και λειτουργεί σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αφορά ιδιαίτερα τους νέους, αφού είτε ως σπουδαστές είτε ως στρατευμένοι καλούνται να υπηρετήσουν τα ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα. Πλήθος συνεκπαιδεύσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχους που αφορούν επιχειρησιακές ανάγκες της λυκοσυμμαχίας στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή. Η ανάθεση της λεγόμενης πολιτικής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό περιλαμβάνει ασκήσεις για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι πολυδιάστατη και αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων για τις ανάγκες της δολοφονικής μηχανής των ιμπεριαλιστών.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης. Γνωρίζουμε ότι οι αστικές κυβερνήσεις κρατούν την ευρωΝΑΤΟική σημαία που είναι ξένη και εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό κρατάμε σταθερά τη θέση μας δίπλα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα στηρίζοντας τους αγώνες και την προοπτική του.

Για την ΕΕΔΥΕ αποτελεί προτεραιότητα η ενημέρωση του λαού γύρω από τους κινδύνους που συνεπάγονται από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Όλη αυτή τη χρονιά, οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής δράσης της, οργάνωσαν δεκάδες δραστηριότητες, πορείες, συγκεντρώσεις, συζητήσεις σε όλη τη χώρα. Με τη θετική πείρα από τη Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης και την Πρωτοβουλία Πνευματικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας στα σχολεία συνεχίζουμε με αισιοδοξία και επιμονή, καλώντας το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στο Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια