ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση στο Θησείο για τα 77 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

ΕΕΔΥΕ: Συγκέντρωση στο Θησείο για τα 77 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίηθηκε στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο η συγκέντρωση για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκσάκι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο, με κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους»,  για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, στέλνοντας μήνυμα αγώνα ενάντια στους κινδύνους που δημιουργεί η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με τις πικέτες της ΕΕΔΥΕ απαίτησαν αποδέσμευση της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας, οι νέοι και οι νέες βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε για άλλη μια φορά την φωνή μας με τους εργαζόμενους και το λαό ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στα δολοφονικά σχέδιά τους, που στόχο έχουν το αιματοκύλισμα των λαών όπου Γης για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να γίνεται πολεμικό ορμητήριο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και ο λαός μας στόχος αντιποίνων!»

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα, να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι θηριωδίες είναι γέννημα – θρέμμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που έχει στο DNA του τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά, που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή» (Διαβάστε ολόκληρη την Ομιλία εδώ)

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το Πειραϊκό Σύνολο «LibroCoro», με τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθέτων που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να ζει σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Πήραν μέρος τα μέλη του συνόλου Μικαέλα Δανά (τραγούδι), Νίκος Παχάκης (κιθάρα) και η Ανθή Γουρουντή (πιάνο και μουσική επιμέλεια).

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια