ΕΕΔΥΕ: Εκδήλωση τιμής στον Γρ. Λαμπράκη, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του

ΕΕΔΥΕ: Εκδήλωση τιμής στον Γρ. Λαμπράκη, 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, κοντά στον Τύμβο του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε ακριβώς 60 χρόνια μετά την δολοφονία του, η εκδήλωση τιμής από την ΕΕΔΥΕ

Στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, κοντά στον Τύμβο του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ακριβώς 60 χρόνια μετά την δολοφονία του, η εκδήλωση τιμής από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

«Τιμάμε την μνήμη του, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ -ΝΑΤΟ- ΕΕ», έγραφε το κεντρικό πανό στον χώρο της εκδήλωσης.

Στους παρευρισκομένους μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ,Σταύρος Τάσσος ο όποιος μεταξύ άλλων τόνισε:

«60 χρόνια πριν, στις 22 του Μάη 1963, στις 10:15 το βράδυ, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, διακεκριμένος επιστήμονας και βαλκανιονίκης αθλητής, χτυπιέται θανάσιμα, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς που βρίσκονταν υπό την προστασία και καθοδήγηση του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και των ανακτόρων. Στις 27 του μήνα έφυγε από τη ζωή.

(…) Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Νικηφορίδης, αλλά και αμέτρητοι άλλοι αγωνιστές του λαού μας, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική ειρήνη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα έξω και πάνω από το λαό, αλλά μέσα στο λαό, τα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ηταν γέννημα θρέμμα του λαού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνήσιος αντιιμπεριαλιστής που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς και στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνέβαλλε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.(…)

Το μέλλον του λαού και της νεολαίας δεν βρίσκεται στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω του καθημερινά εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τους πολέμους, την προσφυγιά. Το σάπιο και βάρβαρο αυτό σύστημα ούτε ακλόνητο είναι, ούτε ανίκητο. Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του, έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Μπορεί και έχει τη δύναμη να αποσπάσει κατακτήσεις, να γίνει κυρίαρχος της ζωής του και του πλούτου που παράγει, να θέσει ο ίδιος τους όρους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, μακριά κι έξω από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

(…) Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα και τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων αυτών που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε η Νατάσα Καμπέλη μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και ο εγγονός του Γρηγόρης. Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973 μαζί με μέλη του ΔΣ. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Ο Σπύρος Ηλίας, υποψήφιος δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Μαραθώνα και ο Νίκος Στεφανίδης Δημοτικός Σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου που βρίσκεται στον οικισμό του Μαραθώνα. Εκεί ανάμεσα σε πολλά εκθέματα που αφορούν το συγκεκριμένο αγώνισμα εκτίθενται και πολλά για τον μάρτυρα της ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη, τόσο από την αγωνιστική του παρακαταθήκη όσο και από την σημαντική αθλητική σταδιοδρομία του.

Η ΕΕΔΥΕ έδωσε σε όλους μια παλιότερη επανέκδοση του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» από το φύλλο 66 τον Ιούνη του 1963 ένα μήνα δηλαδή μετά την δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί και το προσωπικό του ημερολόγιο.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια