ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 72η ΕΠΕΤΕΙΟ ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 72η ΕΠΕΤΕΙΟ ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων αποτέλεσε η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με την οποία τιμήθηκαν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, 72 χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας απ’ τις ΗΠΑ

Μέλη και φίλοι του κινήματος ειρήνης, συνδικάτων και μαζικών φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, τίμησαν τα θύματα και ταυτόχρονα διατράνωσαν το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας απ’ αυτούς, για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

Βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων αποτέλεσε η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με την οποία τιμήθηκαν τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, 72 χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας απ’ τις ΗΠΑ (ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη).

Μέλη και φίλοι του κινήματος ειρήνης, συνδικάτων και μαζικών φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, τίμησαν τα θύματα και ταυτόχρονα διατράνωσαν το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας απ’ αυτούς, για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι,ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μέρους του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου LibroCoro, σε επιμέλεια Ανθής Γουρουντή.

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο ΜαρίνοΚώστα Παρασκευά και Λουίζα Ράζου, καθώς και του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, της ΟΓΕ, του ΣΦΕΑ, της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕκαι της ΕΕΔΑ, εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων.

Χαιρετίζοντας ο Μαρουάν Τουμπάσι, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού λαού για τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα του για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να προωθήσουν τα σχέδια τους, σχέδια που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αν δεν βρουν εμπόδιο οι λαοί δεν πρόκειται να γνωρίσουν την πραγματική ειρήνη».

Με συνθήματα όπως «Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο»«Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία έξω τώρα η λυκοσυμμαχία»«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», ακολούθησε πορεία στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία κατέληξε στο Σύνταγμα.

Η ομιλία του Χρήστου Μαργανέλη

Στην ομιλία του ο Χρήστος Μαργανέλης είπε:

«Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Εκ μέρους της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη φετινή αγωνιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολέθρου που εξαπέλυσαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές πριν 72 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Στόχος ήταν οι λαοί που έβγαιναν νικητές από το 2ο Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. Αποκαλύπτουμε το ψέμα που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα περί “στρατιωτικής αναγκαιότητας” των πληγμάτων, ενώ είναι γνωστό ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει και η Ιαπωνία ζητούσε από μήνες συνθηκολόγηση.

Τιμάμε τη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών που έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα οι ιμπεριαλιστές, όπου γης, στο Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και αλλού, με συνέχιση του ανειρήνευτου αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά πολέμους, εξαθλίωση και ανεργία.

Από εδώ, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από ένα λαμπρό δείγμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των επιτευγμάτων που δημιούργησε ο κόσμος της δουλειάς συνεχίζοντας την παράδοση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που παραμένει αλύγιστος μπροστά στα δολοφονικά χτυπήματα του ισραηλινού κράτους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και παλεύουμε στο πλευρό του κατά της ισραηλινής κατοχής.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την υποκρισία και την αναλγησία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αναδεικνύει το Ισραήλ σε προνομιακό εταίρο και συνάπτει μαζί του πλήθος στρατιωτικοπολιτικών και εμπορικών συμφωνιών την ίδια στιγμή που καταπατούνται βάναυσα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Παλαιστινίων.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, κυρίαρχου και ανεξάρτητου, δίπλα στο Ισραήλ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάθε κωλυσιεργία είναι απαράδεκτη.

Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατούμενων και  για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Αν. Μεσόγειο, την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, τον Περσικό Κόλπο, την Υποσαχάρια Αφρική, τον Ειρηνικό, την Αρκτική. Προωθούνται ταχύτατα οι στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων. Στα σημεία αντιπαράθεσης σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται τεράστιες ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, βαρέα οπλικά συστήματα και όπλα μαζικής καταστροφής. Πραγματοποιούνται πλήθος πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύονται αντίστοιχες απειλές .

Στη Συρία και το Αφγανιστάν συνεχίζεται ο πόλεμος, με ένταση των βομβαρδισμών. Οι συνεχείς δολοφονικές επιθέσεις στις χώρες της Ευρώπης αξιοποιούνται για την εμπέδωση της καταστολής και τη στρατιωτικοποίηση την καθημερινής ζωής. Στα Βαλκάνια αναζωπυρώνονται οι εθνικιστικές συγκρούσεις, διαταράσσονται οι εύθραυστες ισορροπίες και το θέμα της αλλαγής των συνόρων έρχεται, βολικά, στο προσκήνιο σε μια περίοδο που επανασχεδιάζεται ο χάρτης της περιοχής με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ με τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία πρωτοστατούν στο χορό του θανάτου, ενώ η Ρωσία και η Κίνα με τις δικές τους συμμαχίες αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία. Παράλληλα, ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες, αντιμετωπίζουν με αυξημένη επιθετικότητα το ενδεχόμενο απωλειών από τις κυοφορούμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την αναδιανομή αγορών και πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και στους ανταγωνιστές του στην περιοχή.

Το ενδεχόμενο του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016 και απειλεί τους λαούς. Οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο Μάη στις Βρυξέλλες επιταχύνουν την υλοποίηση των δολοφονικών σχεδιασμών με την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στη Συρία.

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής για την αύξηση των κερδών μιας χούφτας πλουτοκρατών. Με την ψήφιση αλλεπάλληλων μνημονίων συνεχίζεται η επίθεση στους μισθούς και στις συντάξεις, στα εργατικά δικαιώματα, στην κοινωνική ασφάλιση, για να αυξήσει το κεφάλαιο, τα κέρδη του.

Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα για το λαό, παραπέρα μείωση στο αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις, δίνοντας προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο και δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων γιατί προωθούν και στηρίζουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών, στις επιδρομές και τους πολέμους στην περιοχή. Σε μια περίοδο παρατεταμένης ανέχειας για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς προσανατολισμένους στις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Τα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2016 οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έδωσαν 38 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Το σύνολο σχεδόν του αιματοβαμμένου πρωτογενούς πλεονάσματος, 4,5 δισ. για το 2016, προορίζεται για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση με σκοπό να διεκδικήσουν μερίδιο από τη λεία οι εγχώριοι και διεθνείς μονοπωλιακοί όμιλοι. Κάθε νέα εκταμίευση δόσης από τους διεθνείς δανειστές σημαίνει ζεστό χρήμα για τη στήριξη της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, νέα πριμοδότηση για την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου και νέα χρέη για τις επόμενες γενιές. Με 2,38% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, η Ελλάδα είναι σταθερά στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός πρωτοστάτησε για την πιο ενεργή συμμετοχή της λυκοσυμμαχίας “στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” και για την αύξηση των πολεμικών δαπανών από τα κράτη μέλη. Γι’ αυτό πέφτουν βροχή τα συγχαρητήρια των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην κυβέρνηση και γι’ αυτό απολαμβάνει τη στήριξη του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απατηλή ρητορική της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτελεί νησίδα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή διαψεύδεται καθημερινά. Η Τουρκία συνεχίζει με μεγαλύτερη πυκνότητα να παραβιάζει τα σύνορα της χώρας και να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες που τα ορίζουν.

Η προοπτική να γίνει η Ελλάδα διεθνής διαμετακομιστικός κόμβος εμπορευμάτων και αγωγών ενέργειας προσκρούει σε αντιτιθεμένους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας και Ρωσίας.

Η ελληνική αστική τάξη μέσα στο πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών γίνεται πιο επιθετική καθώς αναζητά διέξοδο για τα δικά της λιμνάζοντα κεφάλαια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, οι περιπολίες πλοίων στη Μεσόγειο και την Αφρική και οι συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι η περίφημη “επενδυτική εξωστρέφεια” συνδέεται άμεσα με την εμπλοκή σε πολεμικές περιπέτειες.

Για να ικανοποιήσει αυτά τα συμφέροντα η κυβέρνηση παζαρεύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και παρέχει βάσεις, λιμάνια και υποδομές στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο θανάτου. Οι βάσεις και τα στρατηγεία, στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Άκτιο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολεμικές εξορμήσεις των ιμπεριαλιστών με αποτέλεσμα εκεί που η κυβέρνηση βλέπει ευκαιρίες καραδοκούν θανάσιμοι κίνδυνοι για το λαό.

Η βάση της Σούδας είναι κέντρο ελέγχου και συντονισμού των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, ΝΑΤΟικό κέντρο Εκπαίδευσης, σύγχρονη μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κατασκοπίας, αλλά και βάση συντήρησης και επισκευής ηλεκτρονικών συστημάτων. Είναι βόμβα στα θεμέλια της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, χώρος αποθήκευσης ακόμα και πυρηνικών όπλων. Διαθέτει πολύ επικίνδυνο πυραυλικό πεδίο βολής. Στο ναύσταθμο ελλιμενίζονται κάθε είδους πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, ακόμα και πυρηνικών υποβρυχίων.

Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει ειδική αποστολή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά του συριακού λαού.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου έχουν πλεύσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλές χώρες. Η παρουσία τους γύρω από τις γεωτρήσεις για τους υδρογονάνθρακες επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι άλυτες αντιθέσεις για τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας ευθύνονται για αυτή την τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο και όχι η “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και η “ασφάλεια των θαλασσών”. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για το γεγονός ότι οι στρατοί των ιμπεριαλιστών και το μονοπωλιακό κεφάλαιο είναι σιαμαία αδέλφια;

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου δεν βρίσκεται χωρίς αντίπαλο στη χώρα μας. Απέναντί της υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα αντίστασης και προοπτικής που εκφράζεται από το εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ, το αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα. Αυτός ο πόλος συσπείρωσης μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί.

Όλη αυτή τη χρονιά, οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής δράσης οργάνωσαν δεκάδες δραστηριότητες (πορείες, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, κλπ) σε πολλές πόλεις στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στα νησιά του Αιγαίου και αλλού. Αυτές οι δράσεις, συνδυάστηκαν στην πράξη με αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργατών, νέων, λαϊκών οικογενειών.

Έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας που έχει η στάση της εργατικής τάξης και των εκπροσώπων της στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στηρίξαμε τις αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που ανάπτυξε το ΠΑΜΕ στη χώρα μας και διεθνώς. Αγωνιζόμαστε στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου γιατί είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι που μακελεύονται στα πολεμικά σφαγεία και στενάζουν στα κάτεργα της παιδικής εργασίας .

Στη βάση αυτής της αντίληψης η ΕΕΔΥΕ, και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, προσπαθεί να συμβάλει στο σταθερό αντιιμπεριαλιστικό – αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του διεθνούς κινήματος ειρήνης. Έχουμε αμετακίνητο μέτωπο απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η πολιτική του ιμπεριαλισμού δεν εκπονείται από μια μόνο χώρα, όσο μεγάλη και αν είναι ούτε μόνο από ένα στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ όσο κυρίαρχο και να είναι σήμερα. Ασκείται και εφαρμόζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις ανεξαιρέτως με δυναμική αντίστοιχη των μονοπωλίων που εκφράζουν. Κοινός παρανομαστής τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας αποτελεί η ενιαία επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη κάθε χώρας και η προσπάθεια στοίχισης των λαών κάτω από την ξένη σημαία των εκμεταλλευτών τους, βαφτίζοντας “εθνική ομοψυχία” τους στόχους της αστικής τάξης κάθε χώρας.

Στη βάση αυτή αντιπαλεύουμε τις αντιλήψεις περί “καλών και κακών” ιμπεριαλιστών και τις χρεωκοπημένες αυταπάτες για τον πολυπολικό κόσμο. Πίσω από αυτές τις θεωρίες βρίσκονται η διεθνής σοσιαλδημοκρατία και άλλα πολιτικά κέντρα, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Βρίσκονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και μηχανισμοί που εντείνουν τις προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα ελεγχόμενο “κίνημα ειρήνης” και να παγιδέψουν αγωνιστικές δυνάμεις, εντός των ορίων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Παλεύουμε οργανωμένα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για την απομόνωση της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων, ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Χαιρετίζουμε τους Έλληνες φαντάρους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και με επιστολές, εναντιώνονται στους σχεδιασμούς, στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, και βροντοφωνάζουν πως δεν θα γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, έχουμε κοινά συμφέροντα και προβλήματα και καθήκον να ενισχύσουμε τη κοινή μας πάλη, ενάντια στις αστικές τάξεις των χωρών μας, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και επικίνδυνες. Απαιτούν ετοιμότητα και μαζική δράση. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, όποια εξέλιξη κι αν έχει δεν υπηρετεί ούτε την άμυνα της χώρας ούτε τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός μας έχει υποχρέωση να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό και να προστατέψει τα σύνορα της χώρας, υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα και χαράζοντας τη δική του προοπτική ενάντια στην πλουτοκρατία και την κυβέρνησή της.

Οι ελπίδες των λαών θα δικαιωθούν όταν συνδυαστεί η πάλη τους για ένα ειρηνικό κόσμο με τον αγώνα για την κατάργηση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά φτώχεια και πολέμους.

Γι’ αυτό παλεύουμε και απαιτούμε:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του.

Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων οι οποίες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια