Κάλεσμα για την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα για την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

40 χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας που εκφράστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δε μπορούν να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Παραμένουν επίκαιρα και μας διδάσκουν πως ο λαός έχει τη δύναμη, όταν το θελήσει, να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή του. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας του ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνει κάλεσμα στις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στις νέες και στους νέους, σε όλο το λαό για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

e3w to NATO_1e3w ai HPA_140 χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας που εκφράστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δε μπορούν να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Παραμένουν επίκαιρα και μας διδάσκουν πως ο λαός έχει τη δύναμη, όταν το θελήσει, να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή του. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας του ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.

40 χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973 και 39 ολόκληρα χρόνια μετά την επέμβαση της Τουρκίας με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και την κατοχή μέχρι σήμερα του 37% του νησιού, το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία» παραμένει στην ημερήσια διάταξη γιατί:

  • Το ψωμί, κάθε μέρα που περνά, ακριβαίνει όλο και πιο πολύ, παιδιά υποσιτίζονται και λιποθυμάνε στα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση, τα μονοπώλια και η ΕΕ μειώνουν κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, πετσοκόβουν τα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, φτωχαίνουν ακόμα πιο πολύ το λαό προς όφελος της πλουτοκρατίας.
  • Η παιδεία γίνεται εμπόρευμα, πεδίο βολής για τους εμπόρους της γνώσης και η νεολαία καταδικάζεται στην αμορφωσιά, φτηνό κι ευέλικτο δυναμικό υποταγμένο στις ορέξεις των βιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων να κυνηγά δια βίου πιστοποιητικά ημιμάθειας.
  • Η Ελευθερία των καπιταλιστών είναι αυτή που τρομοκρατεί το λαό για να μην κατεβαίνει στις κινητοποιήσεις και να μη σηκώνει κεφάλι στο χώρο δουλειάς. Είναι αυτή που στήνει ολόκληρα κυκλώματα παρακολούθησης, που φέρνει τους τρομονόμους, που σπρώχνει τη νεολαία στα ναρκωτικά και την εξάρτηση, που στήνει μαθητοδικεία κι αγροτοδικεία γιατί για τους βιομήχανους «ελευθερία» υπάρχει μέχρι το σημείο που δεν αμφισβητείται η εξουσία τους και δεν θίγονται τα κέρδη τους.
  • Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας με ευθύνη διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων και πολύ περισσότερο με ευθύνη της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που τους παραχώρησαν και τους παραχωρούν γη, νερό κι αέρα, βαφτίζουν τρομοκράτες τους λαούς και τους αιματοκυλούν για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, τα κέρδη τους, περιορίζοντας όλο και πιο πολύ την εθνική ανεξαρτησία.
  • Η Λαϊκή Κυριαρχία περιορίζεται ολοένα και πιο πολύ στις Συνόδους Κορυφής των ιμπεριαλιστών, όπως αυτή της ΕΕ που θα γίνει το Δεκέμβρη στη Λισσαβόνα και  αυτή του ΝΑΤΟ που θα γίνει την άνοιξη του 2014 στη Βρετανία, αναβαθμίζοντας συνεχώς εδώ κι 65 ολόκληρα χρόνια το ρόλο του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα κι ενισχύοντας παράλληλα σώματα σαν τον Ευρωστρατό, τη FRONTEX, τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης, κλπ

Μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα του καπιταλισμού που γεννά τις κρίσεις κι αυτές με τη σειρά τους γεννούν τους πολέμους, είναι η οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Μόνο το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί να δώσει τη λύση και να βάλει φραγμό στο φασισμό είτε αυτός εκφράζεται με τη μορφή της Χρυσής Αυγής σήμερα, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή εκφραστεί στο μέλλον. Ο φασισμός είναι σύμφυτος με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που διασφαλίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών και μόνο οι λαοί μέσα από την πάλη τους μπορούν να τον τσακίσουν. Αυτό μας διδάσκει άλλωστε η ίδια η ιστορία.

Το αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας, δίνει όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό της Λαϊκής Συμμαχίας, στο πλευρό του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ για να μπουν στο προσκήνιο ο λαός και οι ανάγκες του. Γιατί: «το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του νέτο, σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς».

Τιμάμε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας στο δρόμο του αγώνα. Απαιτούμε:

  • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές Βάσεις του θανάτου
  • Αποδέσμευση της χώρας μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς  και να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι έλληνες φαντάροι από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό
  • Να ακυρωθούν όλα τα μνημόνια συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τα στρατιωτικά γυμνάσια

 

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

στις 17 Νοέμβρη στις 5μ.μ.

στη γωνία Σταδίου & Πεσματζόγλου

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια