Χαιρετισμός εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ στη 10η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Μοναδική ελπίδα είναι η πάλη των λαών. Οι λαοί  δεν σκύβουμε το κεφάλι! Αυτή την πάλη των λαών είναι που φοβάται το σύστημα και τα στηρίγματα του σε όλα τα επίπεδα.

Χαιρετισμός από τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ
στη 10η πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ –  πρώην ΤΕΙ Πειραιά, 10.11.2019

 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη 10η πανελλαδική συνάντηση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, τους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα που στο προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στους δρόμους διατρανώνοντας την αντίθεση του λαού και της νεολαίας μας ώστε να καταγγελθεί, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε μαγνήτη επιθέσεων. Χαιρετίζουμε όλους εσάς, που καθημερινά μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μαζί με την πάλη για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών,  δίνετε και τη μάχη της ενημέρωσης, της αποκάλυψης, της κινητοποίησης της νέας γενιάς της εργατικής – λαϊκής οικογένειας ενάντια στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε κι από  αυτό εδώ το βήμα σήμερα τους νέους στρατευμένους που με την καθημερινή τους δουλειά στους τόπους που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους εναντιώνονται στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αποκαλύπτουν πως η ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, βάζει το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους. Η ίδια η καθημερινή δράση που αναπτύσσετε αποδεικνύει με τον πιο άμεσο τρόπο πως “Η νέα γενιά έχει ιδανικά – ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά” και προπαντός δεν δέχεται και δεν θα δεχτεί να ματώσει για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, όπως ξεδιάντροπα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος σε συνέδριο στη σχολή Ευελπίδων! Το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους διωκόμενους φοιτητές που σέρνονται σε απανωτές δίκες, επειδή διαδήλωναν το 2018 ενάντια στην πυραυλική επίθεση στη Συρία και απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν πως εντείνοντας τη βία και την καταστολή απέναντι στο λαϊκό κίνημα, θα καταφέρουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου για όλους τους σχεδιασμούς τους! Ο λαός και η νεολαία μέσα από την καθημερινή τους πάλη μπορούν να στείλουν μήνυμα αντίστασης κι ελπίδας, πως ρεαλισμός δεν είναι η ζωή με λειψή μόρφωση, λειψή δουλειά και λειψά δικαιώματα, η ζωή με σκυμμένο κεφάλι, το πολεμικό σφαγείο, αλλά ρεαλιστική είναι η ζωή όπου οι λαοί θα μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, νοικοκύρηδες κι αφέντες στον τόπο μας!

 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Οι εξελίξεις είναι σύνθετες κι επικίνδυνες. Η αντιλαϊκή πολιτική που στο εσωτερικό της χώρας μας, καθημερινά μας ματώνει, τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα για να αυξάνουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, υποχρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια, αυξάνει ολοένα και περισσότερο τους φραγμούς στις νέες και στους νέους που σπουδάζουν, υποτάσσει την παιδεία και την έρευνα στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και των δολοφονικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιχειρεί να αντιδραστικοποιήσει τη συνείδηση της νεολαίας, αφήνει το στίγμα της και στις διεθνείς σχέσεις. Είναι αυτό που πολύ εύστοχα επισήμανε ο Μπρεχτ ότι: “ο πόλεμός τους γεννιέται απ’ την  ειρήνη τους, καθώς ο γιός από τη μάνα. Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά. Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”.

Σε ολόκληρη την υδρόγειο κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, με επίδικο τον ανταγωνισμό για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές, την ενέργεια, τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι κι αίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο των ανταγωνισμών και της κλιμάκωσης της επιθετικότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας τη κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Γίνεται σημαιοφόρος και παίρνει εύσημα από τους μακελάρηδες των λαών για την προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε ολόκληρη την περιοχή. Συμμετέχει σε 12 αποστολές στο εξωτερικό, δαπανά πάνω από  4 δις το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ -την ώρα που από τους φοιτητές στερεί τα βιβλία, τη σίτιση, τη στέγαση, ακόμη και τη θέρμανση στα Πανεπιστήμια -, στοιχίζει τις ένοπλες δυνάμεις στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν πιο αποτελεσματικά να υπηρετούν τους πολεμικούς κι επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επιχειρεί να σπείρει τον επικίνδυνο εφησυχασμό και την επανάπαυση. Να πείσει το λαό και τη νεολαία ότι οι ύαινες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ μπορούν τάχα να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, ότι η πρόσδεση της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα φέρει οφέλη τάχα για το λαό μας.  Επιχειρούν να αλλοιώσουν τα αντιαμερικανικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της συνείδησης της νεολαίας, μέσω των προγραμμάτων σπουδών και των κάθε λογής προγραμμάτων FLEX, Rangers, κλπ, αυτό δηλαδή που ήδη ένα χρόνο πριν είχε διακηρύξει κι επίσημα το State Department. Όμως η ίδια η ιστορική πείρα τους ξεγυμνώνει! ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη Χούντα στην Ελλάδα, για το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, για τα διχοτομικά σχέδια επίλυσης του Κυπριακού που αναθερμαίνονται, για μια μακρά αλυσίδα επεμβάσεων από την Ινδοκίνα και την Κορέα, μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, για τα κύματα ξεριζωμένων και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών.

Μπροστά σε όλα αυτά, το προηγούμενο διάστημα η ΕΕΔΥΕ, από κοινού με τις δυνάμεις του ΜΑΣ, αναπτύξαμε πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουμε, να αποκαλύψουμε, να κινητοποιήσουμε λαϊκές και νεολαιϊστικες δυνάμεις στην πάλη ενάντια στη μήτρα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Κόντρα σε όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και στα τσιράκια τους μέσα στα Πανεπιστήμια, τις δυνάμεις της ΔΑΠ, των ΕΑΑΚ, κλπ, που θέλουν το φοιτητικό κίνημα αποκομμένο, στο γύψο, να μη μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του. Αυτή την προσπάθεια σας καλούμε να την εντείνουμε και στο επόμενο διάστημα.

Μοναδική ελπίδα είναι η πάλη των λαών. Οι λαοί  δεν σκύβουμε το κεφάλι! Δεν έχουμε πει ακόμη τη τελευταία μας λέξη! Αυτή την πάλη των λαών είναι που φοβάται το σύστημα και τα στηρίγματα του σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της ιστορίας, ακόμη και την ωμή καταστολή. Νιώθουν την ανάσα του κινήματος! Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και ότι η λαϊκή αντίδραση χρειάζεται να ανέβει περισσότερο το επόμενο διάστημα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει! Γι’ αυτό και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις γι αυτή την υπόθεση! Το μέλλον μας δεν είναι αυτός ο σάπιος κόσμος της εκμετάλλευσης. Τα όνειρα και οι ανάγκες μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα δεν χωρούν σε αυτή τη σάπια πραγματικότητα. Έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. Ένα κόσμο με εμάς κυρίαρχους στον πλούτο που παράγουμε και στον τόπο μας.

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες – θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων! Βροντοφωνάζουμε και κάνουμε πράξη το σύνθημα: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί! Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της 10ης πανελλαδικής συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών! Καλή δύναμη!

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια